«Γεια σου, ανώμαλε», έτσι ξεκινά ένα email που λειτουργεί σαν σημείωμα εκβιασμού και προειδοποιεί τον παραλήπτη ότι έχει καταγραφεί την ώρα που πραγματοποιούσε κάποια «ενοχοποιητική» πράξη, όπως η παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, και ότι θα εκτεθεί δημόσια, εκτός αν πληρώσει.

Το συγκεκριμένο email που κυκλοφορεί αυτή την περίοδο είναι μια απάτη σεξουαλικού εκβιασμού και, σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για επίθεση phishing, κατά την οποία τα θύματα εξαναγκάζονται να δώσουν χρήματα, επειδή κάποιοι τους απειλούν πως θα διαρρεύσουν ενοχοποιητικά βίντεο από την επίσκεψή τους σε ιστοσελίδες ενηλίκων.

Η απάτη

Σε μία εκδοχή της απάτης που είδε o Guardian, το email προειδοποιούσε τον κάτοχο του λογαριασμού ότι η ιδιωτικότητά του έχει χαθεί, με τους κυβερνοεγκληματίες να ισχυρίζονται πως εγκατέστησαν το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus και κατέγραψαν τον χρήστη την ώρα που παρακολουθούσε πορνογραφικό υλικό ή αυνανιζόταν.

Ο απατεώνας ισχυρίζεται ότι απέκτησε πρόσβαση στις συσκευές του χρήστη και δημιούργησε βίντεο χρησιμοποιώντας την κάμερά του, το οποίο απειλεί να μοιραστεί με «κάθε αριθμό στη λίστα των επαφών του».

Στο συγκεκριμένο μήνυμα που εντόπισε ο Guardian, ο απατεώνας γράφει: «Θα είναι ένα τσουνάμι που θα σαρώσει τα πάντα στο πέρασμά του», προσθέτοντας ότι έχει τη δύναμη να «καταστρέψει τη ζωή σου».

Η απάτη γίνεται πιο αξιόπιστη με την προσθήκη τεχνικών λεπτομερειών που μοιάζουν αληθοφανείς. Το μήνυμα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει και κάποιον κωδικό πρόσβασης που έχεις χρησιμοποιήσει.

Τι ζητά το email

Στο email που κοινοποιήθηκε, ο εγκληματίας απαιτούσε την καταβολή 1.450 δολαρίων σε ένα πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων. «Θα ειδοποιηθώ μόλις ανοίξεις το email μου και από εκείνη τη στιγμή έχεις ακριβώς 48 ώρες για να στείλεις τα χρήματα», ανέφερε το απειλητικό μήνυμα, ενώ γραφόταν πως μόλις πραγματοποιηθεί η πληρωμή, θα «διαγράψουν όλα τα βίντεο» και θα απεγκαταστήσουν το Pegasus.

Τι να κάνετε

Ο Guardian γράφει πως δεν πρέπει να απαντήσετε στον απατεώνα, καθώς αυτό επιβεβαιώνει ότι η διεύθυνση email που χρησιμοποίησαν είναι ενεργή. Επίσης, μην ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο που έχει σταλεί. Αντιθέτως, προωθήστε το email στις αρμόδιες Αρχές και στη συνέχεια διαγράψτε το.

Αν μπείτε στον πειρασμό να πληρώσετε τα λύτρα, να γνωρίζετε ότι κάτι τέτοιο πιθανότατα θα σας κάνει ακόμη πιο ελκυστικό στόχο για απατεώνες, καθώς ο δράστης θα ξέρει ότι έχει να κάνει με έναν «πρόθυμο» αποδέκτη, προειδοποιεί το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (NCSC).

Μην ανησυχείτε αν το email περιλαμβάνει κάποιον από τους παλιούς σας κωδικούς, καθώς πιθανότατα έχει αποκτηθεί από παλαιότερη διαρροή προσωπικών δεδομένων και όχι μέσω πρόσβασης στις συσκευές σας.

Αν το email περιλαμβάνει κάποιον κωδικό που εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε, τότε αλλάξτε τον αμέσως. Αν είναι δυνατόν, ενεργοποιήστε την επιβεβαίωση ταυτότητας, γνωστό και σαν 2-step verification. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι ο νέος σας κωδικός email είναι ισχυρός και δεν χρησιμοποιείται σε άλλες ιστοσελίδες.