Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι έχει υπογραφεί η συμφωνία για τα ορυκτά με την Ουκρανία το βράδυ της Τετάρτης.

Αν και οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες παραμένουν ακόμη ασαφείς, δήλωσε ότι η συμφωνία ιδρύει ένα επενδυτικό ταμείο ανασυγκρότησης ΗΠΑ-Ουκρανίας.

«Όπως έχει πει ο Πρόεδρος, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν να διευκολυνθεί ο τερματισμός αυτού του σκληρού και παράλογου πολέμου», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

«Αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί σαφώς στη Ρωσία ότι η κυβέρνηση Τραμπ είναι δεσμευμένη σε μια ειρηνευτική διαδικασία με επίκεντρο μια ελεύθερη, κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Μπέσεντ. «Και για να είμαστε σαφείς, κανένα κράτος ή πρόσωπο που χρηματοδότησε ή προμήθευσε τη ρωσική πολεμική μηχανή δεν θα επιτραπεί να επωφεληθεί από την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας».

Η υπουργός Οικονομίας της Ουκρανίας Γιούλια Σβιρίντενκο βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να υπογράψει εκ μέρους της ουκρανικής κυβέρνησης.

Μεταξύ των όρων της συμφωνίας είναι η «πλήρης ιδιοκτησία και ο έλεγχος» να παραμείνουν στην Ουκρανία, όπως δημοσίευσε στα κοινωνικά δίκτυα την Τετάρτη.

«Όλοι οι πόροι στο έδαφός μας και στα χωρικά μας ύδατα ανήκουν στην Ουκρανία», είπε και πρόσθεσε: «Το ουκρανικό κράτος είναι αυτό που καθορίζει τι και πού θα εξάγεται. Το υπέδαφος παραμένει στην ουκρανική ιδιοκτησία – αυτό καθορίζεται σαφώς στη συμφωνία».

Як домовились Президент Володимир Зеленський та Президент Дональд Трамп, спільно із міністром фінансів США Скоттом…

Posted by Юлія Свириденко on Wednesday, April 30, 2025

Τι προβλέπει η συμφωνία

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμύγκαλ, η συμφωνία διασφαλίζει:

  • Δημιουργία Ταμείου Ανοικοδόμησης, με ίση εκπροσώπηση (50-50) ΗΠΑ και Ουκρανίας.
  • Καμία αποπληρωμή χρέους για την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια από το 2022.
  • Επανεπένδυση όλων των κερδών του ταμείου αποκλειστικά στην Ουκρανία.
  • Διατήρηση της πλήρους εθνικής κυριαρχίας στους φυσικούς πόρους και την υποδομή της χώρας.

Η Ουκρανία κατέχει περίπου το 5% των παγκόσμιων αποθεμάτων ορυκτών, καθώς και σημαντικές ποσότητες γραφίτη, μαγγανίου, τιτανίου και λιθίου. Παράλληλα, όμως, πολλές περιοχές παραμένουν υπό ρωσική κατοχή, γεγονός που δυσχεραίνει την εξόρυξη.

Η συμφωνία έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, καθώς ο Τραμπ προτείνει να τερματιστεί η πολεμική σύγκρουση μέσω εδαφικών παραχωρήσεων, πρόταση που έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο πρόεδρος Ζελένσκι, ειδικά αναφορικά με την Κριμαία.

Πρόκειται για μια πολυαναμενόμενη συμφωνία και αναμενόταν ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα την υπέγραφε όταν επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.

Όμως η συνάντηση αυτή κατέληξε στον περιβόητο πλέον καβγά στο Οβάλ Γραφείο με τη συμμετοχή του Ουκρανού προέδρου, του Τραμπ και του JΒανς, με τον Ζελένσκι να αποχωρεί χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία.