Χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Μπουένος Άιρες στις πρώτες κινητοποιήσεις για το οικονομικό πρόγραμμα σοκ που προωθεί ο νέος πρόεδρος Αργεντινής, Χαβιέ Μιλέι. Ο Μιλέι εκλέχθηκε με την υπόσχεση να τερματίσει το οικονομικό δράμα της χώρας με μια «θεραπεία σοκ», η οποία προβλέπει μεγάλες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και μια σειρά από άλλα μέτρα λιτότητας.

Την περασμένη εβδομάδα ο ακροδεξιός Πρόεδρος ανακοίνωσε την υποτίμηση κατά 54% του πέσο, του αργεντίνικου νομίσματος, αλλά και περικοπές στα επιδόματα στην ενέργεια και τις μεταφορές και κλείσιμο ορισμένων κυβερνητικών υπουργείων.

Όπως υποστήριξε αυτά τα μέτρα είναι απαραίτητα για την αντιμετώπιση της οξείας οικονομικής κρίσης της Αργεντινής, ενώ οι πολίτες μαστίζονται από έναν πληθωριστικό κύμα που επιδεινώνει την ανέχειά τους. Η Αργεντινή έχει ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού 161% και τέσσερις στους 10 ανθρώπους βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η χώρα βρίσκεται επίσης αντιμέτωπη με ένα χρέος 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Μαζικές πορείες υπό ισχυρό αστυνομικό κλοιό

Εν μέσω έντονης αστυνομικής παρουσίας, καθώς ο Μιλέι έχει επίσης δεσμευτεί για την καταστολή όσων αντισταθούν στην αλλαγή της χώρας, οι διαδηλωτές με επικεφαλής ομάδες που εκπροσωπούν τους ανέργους, κατευθύνθηκαν προς την κεντρική πλατεία Plaza de Mayo, ένα ιστορικό σημείο συγκεντρώσεων μπροστά από το προεδρικό μέγαρο, απαιτώντας μεγαλύτερη οικονομική στήριξη για τους φτωχούς.

Οι αρχές απώθησαν τους διαδηλωτές μακριά από τους δρόμους και στα πεζοδρόμια, επιδιώκοντας να μη διακοπεί η κυκλοφορία. Υπήρξαν κάποιες περιορισμένες εντάσεις και συλλήψεις. Πολλοί κατήγγειλαν τον «τεράστιο κατασταλτικό μηχανισμό», ενώ οι διοργανωτές κάλεσαν τα συνδικάτα της χώρας να κηρύξουν γενική απεργία.

«Είναι μια ειρηνική κινητοποίηση. Δεν θέλουμε κανένα είδος αντιπαράθεσης. Δεν θέλουμε καμία σύγκρουση», δήλωσε ο Εντουάρντο Μπελιμόνι, επικεφαλής της αριστερής οργάνωσξης Polo Obrero, εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης. «Σε όλο τον τον κόσμο οι πορείες γίνονται στο δρόμο. Πού θα χωρέσουμε 50.000 ανθρώπους;», τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα μαζί με τα πρώτα οικονομικά μέτρα, ο Μιλέι παρουσίασε και ένα «πρωτόκολλο διατήρησης της δημόσιας τάξης», όπως το ανέφερε. Βάσει αυτού οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν το δικαίωμα να εμποδίζουν τους διαδηλωτές να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις που θα αποκλείουν δρόμους. «Μπορούν να διαδηλώσουν όσες φορές θέλουν. Μπορούν να πάνε στις πλατείες, αλλά οι δρόμοι δεν πρόκειται να κλείσουν», τόνισε η υπουργός Ασφαλείας του Μιλέι, Πατρίσια Μπούλριχ.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης πως όσοι μπλοκάρουν δρόμους μπορεί να χάσουν το δικαίωμά τους να λαμβάνουν κρατικά επιδόματα. Στους σιδηροδρομικούς σταθμούς νωρίς την Τετάρτη στο Μπουένος Άιρες, μεταδόθηκε επίσημη ανακοίνωση στους επιβάτες που έλεγε: «Αυτός που κόβει δρόμους, δεν πληρώνεται».

Πολλοί ήταν αυτοί που τόνισαν πως το «πρωτόκολλο» πάει πολύ πιο μακριά από τη «διατήρηση της δημόσιας τάξης», αλλά αφορά το δικαίωμα στη διαμαρτυρία. Οργανώσεις προστασίας κοινωνικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπέγραψαν μια κοινή αναφορά στα Ηνωμένα Έθνη και τη Διαμερικανική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητώντας την παρέμβασή τους ενάντια στις νέες διαδικασίες δημόσιας τάξης.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική αναφορά το πρωτόκολλο ασφαλείας είναι «ασύμβατο με τα δικαιώματα στην ελεύθερη συνάθροιση και συνεταιρίζιση, την ελευθερία της έκφρασης και την κοινωνική διαμαρτυρία» που αναγνωρίζονται από το Σύνταγμα της Αργεντινής.

Πάντως ο Μιλέι εμφανίζεται απτόητος από τις αντιδράσεις. Λίγη ώρα μετά την κινητοποίηση ανακοίνωσε μια νέες σαρωτικές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων εκτεταμένων ιδιωτικοποιήσεων κρατικών βιομηχανιών, με στόχο τη μεταμόρφωση της «αποτυχημένης, οικονομίας της Αργεντινής», όπως είπε. «Ο στόχος είναι η ανοικοδόμηση της χώρας, η επιστροφή της ελευθερίας και της αυτονομίας στα άτομα και η απόσυρση ενός τεράστιου όγκου κανονισμών που εμπόδισαν, σταμάτησαν και σταμάτησαν την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα μας», τόνισε.