Ακίνητος για ώρες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ο ουκρανός ελεύθερος σκοπευτής Βιάτσεσλαβ Κοβάλσκι έλαβε την εντολή να πυροβολήσει έναν ρώσο αξιωματικό, ο οποίος βρισκόταν 3,8 χιλιόμετρα μακριά. «Μπορείς», τον προέτρεψε ο συνεργάτης του και αυτός πάτησε τη σκανδάλη.

«Η σφαίρα χρειάστηκε περίπου εννέα δευτερόλεπτα για να φτάσει στον στόχο της», σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal, που παρουσιάζει το κατόρθωμα του ουκρανού στρατιώτη και επιβεβαίωνει το βίντεο στο οποίο φαίνεται ο Ρώσος αξιωματικός να πέφτει νεκρός από τη βολή.

Ο Κοβάλσκι και η ηγεσία του ουκρανικού στρατού υποστηρίζουν πως η βολή της 18ης Νοεμβρίου κατέγραψε νέο ρεκόρ απόστασης, ξεπερνώντας το προηγούμενο για περίπου 250 – 300 μέτρα. Το 2017 ελεύθερος σκοπευτών των ειδικών καναδικών δυνάμεων στο Ιράκ φέρεται να είχε χτυπήσει στόχο στα 3,5 χιλιόμετρα.

Μετά τη φονική βολή του, ο Βιάτσεσλαβ Κοβάλσκι δήλωσε: «Σκεφτόμουν ότι οι Ρώσοι θα γνωρίζουν τώρα πως οι Ουκρανοί είναι ικανοί για κάτι τέτοιο». «Θα κάθονται και θα φοβούνται», πρόσθεσε.

Οι ελεύθεροι σκοπευτές του ουκρανικού στρατού κατέχουν εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο με τη Ρωσία, καθώς ταιριάζουν απόλυτα στις στατικές γραμμές του μετώπου και κάθε επιτυχία τους ενισχύει το ηθικό των Ουκρανών.

Το μακάβριο ρεκόρ του Βιάτσεσλαβ Κοβάλσκι ακούστηκε σε όλο τον κόσμο και κυρίως στο χώρο των ελεύθερων σκοπευτών που εστιάζουν στο πόσο μακριά μπορεί να ταξιδέψει μια σφαίρα με ακρίβεια. Κάποιοι εμφανίζονται αρκετά δύσπιστοί με τη βολή του Κοβάλσκι.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Wall Street Jouranl, για να χτυπήσουν στόχους σε όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις, οι ελεύθεροι σκοπευτές στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε μαθηματικούς υπολογισμούς. Στην εξίσωση μια επιτυχημένης βολής συμπεριλαμβάνονται πολλοί παράγοντες, όπως η υγρασία του αέρα και η ταχύτητα του ανέμου, η θερμοκρασία και η καμπυλότητα της γης. Απαιτείται επίσης ένα εξαιρετικά ικανό όπλο και ασφαλώς τύχη.

Αρκετοί ελεύθεροι σκοπευτές και εμπειρογνώμονες βαλλιστικών με τους οποίους επικοινώνησε η Wall Street Journal, ανέφερε πως ενώ η βολή του Κοβάλσκι είναι δυνατή με τον εξοπλισμό που περιγράφεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει εκτελεστεί δεδομένων των πολλών ανεξέλεγκτων μεταβλητών, ιδίως των καιρικών, που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη σε τέτοιες αποστάσεις.

«Υπάρχουν τόσες πολλές μεταβλητές που είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, οπότε η πραγματικότητα είναι πως οποιαδήποτε βολή πάνω από 1.300 μέτρα εξαρτάται κυρίως από την τύχη παρά την ικανότητα», δήλωσε ο Στιβ Γουόλς, πρώην εκπαιδευτής ελεύθερων σκοπευτών του αμερικανικού στρατού.

Ο μύθος του Βιάτσεσλαβ Κοβάλσκι, πρώην επιχειρηματία, στον πόλεμο έχει ξεκινήσει πριν από τη βολή της 18ης Νοεμβρίου, στην Χερσώνα, στην ανατολική Ουκρανία. Ο ελεύθερος σκοπευτής και ο παρατηρητής του, ο συνεργάτης του που υπολογίζει την απόσταση, την ταχύτητα του ανέμου και άλλες μεταβλητές για να προσδιοριστούν οι παράγοντες της βολής, ανήκουν στο τμήμα της στρατιωτικής αντικατασκοπείας (SBU).

Εκείνη την ημέρα, οι δύο ουκρανοί παρακολουθούν μια ομάδα Ρώσων στρατιωτών που έκοβαν ξύλα. Από τις εργασίες τους κατάλαβαν πως πρόκειται για απλούς στρατιώτες και δεν άξιζε να ανοίξουν πυρ. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε μια πενταμελής ομάδα Ρώσων και ο Κοβάλσκι παρατήρησε πως ένας από αυτούς έδινε οδηγίες.

Τώρα είχαν τον αξιωματικό και αμέσως ξεκίνησαν τους υπολογισμούς. Με το λέιζερ μέτρησαν την απόσταση και με ένα ειδικό λογισμικό, που συνυπολογίζει και τα μετεωρολογικά δεδομένα, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως υπήρχε ισχυρός άνεμος, ο οποίος θα μετακινούσε τη σφαίρα περίπου 60 μέτρα από την τροχιά της. Υπολόγισαν επίσης την υγρασία και τη θερμοκρασία, δύο παράγοντες που επηρεάζουν την ταχύτητα του βλήματος.

Ακόμη και η περιστροφή και η καμπυλότητα της γης πρέπει να ληφθούν υπόψη για λήψεις μεγάλων αποστάσεων. Μέχρι τη στιγμή που η σφαίρα θα φτάσει στον στόχο, αυτός μπορεί να έχει ήδη μετατοπιστεί εξαιτίας αυτών των παραγόντων.  

Βάσει όλων αυτών μεταβλητών, ο Κοβάλσκι πραγματοποίησε μια δοκιμαστική βολή περίπου 300 μέτρα στο πλάι του στόχου. Οι δύο άνδρες διαπίστωσαν πως είχαν κάνει λάθος στην ταχύτητα του ανέμου. Πραγματοποίησαν τις αλλαγές, ο Κοβάλσκι ξαναγέμισε και στόχευσε. «Πρέπει να πυροβολήσω αμέσως γιατί ο άνεμος αλλάζει συνεχώς», σκέφτηκε ο Κοβάλσκι.

Ο συνεργάτης του έδωσε την συνηθισμένη εντολή. Η βολή του Κοβάλσκι ήταν σαν μια μικρή οβίδα πυροβολικού, που ταξίδευε περίπου 100 μέτρα πάνω από το έδαφος πριν κατέβει και καταλήξει στο Ρώσο αξιωματικό. Στο βίντεο φαίνεται αυτός να διπλώνει και να πέφτει στο έδαφος, ενώ οι υπόλοιποι στρατιώτες τρέπονται σε φυγή.

Τα πλάνα παρουσιάστηκαν ευρέως από ειδησεογραφικά μέσα της Ουκρανίας και έγιναν ιστορία περηφάνιας μεταξύ των ουκρανών στρατιωτών στην πρώτη γραμμή του πολέμου. Όλοι πλέον μιλούν για αυτό, για τον ελεύθερο σκοπευτή που έγινε «εφιάλτης των Ρώσων».