Μέτρα για να δώσει μια ώθηση στους γάμους και της γεννήσεις προωθεί η ηγεσίας της Κίνας, καθώς πέρυσι, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, κατεγράφη ιστορικό χαμηλό και στους δύο αυτούς κρίσιμους τομείς, οδηγώντας σε συρρίκνωση του πληθυσμού για πρώτη φορά μετά από έξι δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός της Κίνας το 2023 είναι 1,425 δισεκατομμύρια  γεγονός που την οδήγησε στη σχετική κατάταξη για πρώτη φορά πίσω από την Ινδία, της οποίας ο πληθυσμός ανήλθε σε 1,428 δισεκατομμύρια.

Το Πεκίνο έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά από προκλήσεις που σχετίζονται με την υπογεννητικότητα. Η γήρανση του πληθυσμού εκτιμάται πως έχει βαθιές επιπτώσεις στην οικονομία, προκαλώντας έλλειψη κρίσιμου εργατικού δυναμικού και μεγαλύτερη επιβάρυνση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.

Η τάση είχε καταγραφεί χρόνια πίσω. Το 2016 το Πεκίνο κατάργησε την περιβόητη πολιτική του ενός παιδιού και το 2021 άρχισε να επιτρέπει στα ζευγάρια να έχουν έως και τρία παιδιά. Όμως αυτά τα μέτρα δεν ήταν αρκετά για να οδηγήσουν σε μια αύξηση γεννήσεων, καθώς φαίνεται πως η υπογεννητικότητα έχει πολύ βαθύτερα αίτια.

Έτσι λοιπόν η ηγεσία της Κίνας αποφάσισε να προωθήσει μια σειρά από μέτρα ευελπιστώντας σε ένα «baby boom» που θα μπορούσε να προσφέρει σημαντική ανάσα στην οικονομία. Το businessinsider.com παρουσιάζει ορισμένα από αυτά.

Τοπικές αρχές και επιχειρήσεις προσφέρουν μετρητά

Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση του Hangzhou, ενός τεχνολογικού κόμβου στην Ανατολική Κίνα και έδρα του γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, άρχισε να χορηγεί στους νέους γονείς 20.000 γιουάν, περίπου δηλαδή 2.800 δολάρια, ως εφάπαξ επιδότηση για την απόκτηση τρίτου παιδιού. Η Wenzhou, μια πόλη στη νοτιοανατολική Κίνα, προσφέρει στους επίδοξους γονείς επιδοτήσεις έως και 3.000 γιουάν ανά παιδί.  Άλλες κινεζικές πόλεις και επαρχίες, όπως η Σαγκάη και η μεγάλη παραγωγός άνθρακα Shanxi, αύξησαν επίσης τον αριθμό των ημερών άδειας γάμου με αποδοχές, από 3 σε 30 ημέρες.

Τον Ιούνιο, το ταξιδιωτικό πρακτορείο Trip.com είπε ότι θα προσφέρει στους υπαλλήλους που εργάζονταν στην εταιρεία για τρία ή περισσότερα χρόνια ένα ετήσιο μπόνους μετρητών 10.000 γιουάν για τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του παιδιού τους. Τα κίνητρα αποτελούν μέρος ενός προγράμματος 1 δισεκατομμυρίου γιουάν στο οποίο επενδύει η Trip.com για να υποστηρίξει τον οικογενειακό προγραμματισμό και τις εργαζόμενες οικογένειες, ανέφερε στην ανακοίνωση.  Άλλες εταιρείες που προσφέρουν παρόμοια κίνητρα περιλαμβάνουν τη γεωργική εταιρεία Beijing Dabeinong Technology και την QiaoYin City Management , η οποία προσφέρει υπηρεσίες υγιεινής.

Επιδότηση γάμου εάν η γυναίκα είναι 25 ετών ή μικρότερη

Οι κινεζικές αρχές και εταιρείες όχι μόνο δίνουν κίνητρα στους ανθρώπους να κάνουν μωρά, αλλά και προτρέπουν τους πολίτες να παντρευτούν και να κάνουν μωρά νωρίτερα στη ζωή τους. Τον Αύγουστο , μια κομητεία στην ανατολική Κίνα άρχισε να προσφέρει στα ζευγάρια 1.000 γιουάν σε μετρητά εάν η νύφη ήταν 25 ετών ή μικρότερη, σύμφωνα με μια ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό της στο WeChat. Η ελάχιστη νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 22 για τους άνδρες και τα 20 για τις γυναίκες. Η κομητεία Changshan στην επαρχία Zhejiang είπε ότι η ανταμοιβή δόθηκε για να προωθήσει τον «γάμο και την τεκνοποίηση» στην κατάλληλη ηλικία για όσους παντρεύονται για πρώτη φορά.

«Ελάφρυνση» αρραβώνα στους άνδρες για να παντρευτούν

Καθώς τα αρσενικά παιδιά ευνοούνται παραδοσιακά στην Κίνα, υπάρχει τεράστιος αριθμός εργένηδων, ιδιαίτερα στις αγροτικές περιοχές. Ο ανενεργός πλέον κανόνας του ενός παιδιού πιστεύεται ότι έπαιξε ρόλο στη στρέβλωση της αναλογίας των φύλων του πληθυσμού.

Για να καταστεί λιγότερο δύσκολο για τους άνδρες να παντρεύονται, η Κίνα – συμπεριλαμβανομένης της Daijiapu, μιας πόλης στη νοτιοανατολική επαρχία Jiangxi και της κεντρικής επαρχίας Hebei – έλαβε ένα μέτρο για να τερματιστεί μια παραδοσιακή πρακτική που απαιτεί από έναν άνδρα να πληρώνει ένα μεγάλο ποσό ή να δίνει ένα ακριβό δώρο στην οικογένεια της νύφης ως επίδειξη του πλούτου και των ειλικρινών προθέσεών του.

Μάλιστα το θέμα απασχόλησε και τη συνεδρίαση του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Ένας εκπρόσωπος από την υποστηριζόμενη από το κράτος Ομοσπονδία Γυναικών Κίνας, μια οργάνωση για τα δικαιώματα των γυναικών, πρότεινε στις αρχές να εξετάσουν μέτρα για να περιορίσουν τα ακριβά δώρα αρραβώνων.

Θεραπείες γονιμότητας

Τον Ιούνιο, το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει την ιατρική ασφάλιση για περισσότερες από δώδεκα θεραπείες γονιμότητας, συμπεριλαμβανομένης της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της μεταμόσχευσης εμβρύου και της κατάψυξης και αποθήκευσης σπέρματος.

Το να έχεις παιδιά εκτός γάμου ήταν μέχρι σήμερα πολιτιστικά απαράδεκτο στην Κίνα. Αυτή η προκατάληψη φαίνεται πως αρχίζει να ανατρέπεται και μάλιστα με τη συμβολή του κράτους.  

Οι αρχές ξεκίνησαν επίσης τη συζήτηση για να επιτρέψουν στις μόνες γυναίκες να καταψύχουν τα ωάρια τους, καθώς μέχρι σήμερα οι νόμοι απαγορεύουν στις ανύπαντρες γυναίκες κάθε τεχνολογία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Αντίθετα οι άνδρες, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση, επιτρέπεται να παγώσουν το σπέρμα τους.

Πόλεμος κατά των ιδιωτικών φροντιστηρίων

Εκτός από τη χορήγηση κινήτρων και επιδοτήσεων, οι κινεζικές αρχές τον Ιούλιο του 2021 έφτασαν στο σημείο να κηρύξουν τον πόλεμο στην κερδοσκοπία της βιομηχανίας ιδιωτικών φροντιστηρίων σε ολόκληρη τη χώρα. Η κίνηση στοχεύει στο να καταστήσει την εκπαίδευση λιγότερο αγχωτική οικονομικά για τις οικογένειες, οι οποίες συχνά πιέζονται να ξοδέψουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν στο σχολείο.