Η μαστεκτομή είναι μια απόφαση -συνήθως επώδυνη- που πολλές γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο καλούνται να πάρουν. Μία γυναίκα από τη Φλόριντα όμως, πήρε την απόφαση να προχωρήσει σε διπλή μαστεκτομή στα 28 της χρόνια, προτού διαγνωστεί με καρκίνο αλλά ούσα θετική στη μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1, η οποία σήμαινε ότι αντιμετώπιζε μεγαλύτερο κίνδυνο από τον μέσο όρο να εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

«Ήξερα ότι είχαμε στην οικογένεια ιστορικό καρκίνου του μαστού καθώς η γιαγιά μου από την πλευρά της μητέρας μου είχε νοσήσει δύο φορές» εξηγεί η Stephanie Germino σε συνέντευξή της στη Sun, που αναμεταδίδει η New York Post.

Όταν πήρε τα αποτελέσματα των εξετάσεων για τους καρκινικούς δείκτες, ήταν, όπως λέει, «συναισθηματικά φορτισμένη αλλά δεν το έλαβα και ως καταδίκη σε θάνατο».

«Να πω την αλήθεια, εγώ ποτέ δεν αγάπησα το στήθος μου και ούτε θεώρησα ποτέ ότι είναι απόδειξη της θηλυκότητάς μου, οπότε δεν ήταν πολύ δύσκολη η απόφαση να κάνω διπλή μαστεκτομή» περιγράφει η Stephanie.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, περίπου το 13% των γυναικών θα εμφανίσουν καρκίνο του μαστού κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 55% έως 72% των γυναικών που φέρουν τη μετάλλαξη BRCA1 θα νοσήσουν από καρκίνο του μαστού μέχρι την ηλικία των 70 έως 80 ετών.

Σύμφωνα με την Germino, άλλοι γενετικοί παράγοντες έδειχναν ότι είχε 87% πιθανότητα να εμφανίσει καρκίνο του μαστού. Όπως λέει, θήλασε τον γιο της, ο οποίος σήμερα είναι 6 χρονών, και έτσι θεωρεί ότι το στήθος της «είχε ήδη υπηρετήσει τον σκοπό του».

Η νεαρή γυναίκα υποβλήθηκε σε διπλή μαστεκτομή πέρυσι και είχε στο πλευρό της την αρραβωνιαστικιά της. Η επέμβαση ήταν επιτυχημένη και η Germino ήταν ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα. «Μου αρέσει το επίπεδο στήθος μου, είμαι πιο άνετα έτσι» λέει η ίδια.

Σχεδόν ένα χρόνο μετά τη διπλή μαστεκτομή, η Germino χαίρεται με το νέο της σώμα και έχει αλλάξει ακόμη και το ψευδώνυμό της στο Instagram σε @theebooblessbabe.

Τώρα αγωνίζεται για να ευαισθητοποιήσει και άλλες γυναίκες για τη μετάλλαξη του BRCA1 και τις ενθαρρύνει να υποβληθούν σε εξετάσεις.

«Χρειάζεται χρόνος για να προσαρμοστείς σε μια τόσο μεγάλη αλλαγή, αλλά ειλικρινά έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση από ποτέ τώρα που δεν έχω στήθος» λέει η Germino.