Με ένα τέταρτο σιωπής σε χώρους εργασίας, με λευκές κορδέλες που θα μοιράζονται σε άντρες, με μουσική εκδήλωση, αλλά κι έναν ποδοσφαιρικό αγώνα θα σταλεί από τη Θεσσαλονίκη το μήνυμα ενάντια στη βία των γυναικών, με αφορμή την 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στον Δήμο Θέρμης, οι εκλεγμένες γυναίκες-δημότισσες στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση προχωρούν σε μια σειρά από δράσεις, από αύριο έως την Κυριακή, 7 έως 9 Μαρτίου, εστιάζοντας στην κακοποίηση των γυναικών.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες αντιμετωπίζει, κάποια στιγμή στη ζωή της, σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική βία από κάποιο σύντροφο, ενώ οι κοινωνικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι η οικονομική κρίση, και η ανεργία ιδιαίτερα, εντείνουν το φαινόμενο.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προγραμματιστεί για αύριο, από τις 12 το μεσημέρι και για ένα τέταρτο, να σιωπήσουν οι γυναίκες στους χώρους δουλειάς. Στη συμβολική αυτή κίνηση, με τίτλο «Με τη σιωπή μας σπάμε τη σιωπή» θα λάβουν μέρος περίπου 500 γυναίκες που εργάζονται σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου Θέρμης.

«Οι γυναίκες που εργάζονται στον Δήμο Θέρμης θα σιωπήσουν για ένα τέταρτο στους χώρους εργασίας τους. Δεν θα μιλάνε. Δεν θα απαντούν στο τηλέφωνο. Θα εξυπηρετούν τους πολίτες και θα μοιράζουν φυλλάδια για τη βία κατά των γυναικών» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αννα Μίχου, περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας.

Μεθαύριο, Σάββατο 8 Μαρτίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, θα μοιραστούν στους άντρες λευκές κορδέλες, που συμβολίζει την εναντίωσή τους στη βία και την προσωπική τους στάση, ενώ θα μοιραστούν φυλλάδια ενημέρωσης για την κακοποίηση των γυναικών. Την Κυριακή, στις 7 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, διοργανώνεται ενημερωτική εκδήλωση με ομιλίες ειδικών και προβολή ταινίας.

Η Θεσσαλονίκη τραγουδά ενάντια στη βία

Πενήντα γνωστοί καλλιτέχνες και μουσικά σχήματα -όλοι μαζί- ενώνουν τις φωνές τους και στηρίζουν το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών-Ε.Κ.Α.Ψ.Υ. σε μια μουσική εκδήλωση ενάντια στη βία κατά των γυναικών.

Η καλλιτεχνική εκδήλωση θα γίνει στις 6 το απόγευμα, στο εστιατόριο «Μαργαρίτα» στη Στοά Κολόμβου και είναι στο πλαίσιο της δράσης «ΘΕΣ να σταματήσει η βία; Θέλω – Ενισχύω – Στηρίζω».

Ποδοσφαιρικός αγώνας κατά της κακοποίησης

Η θέση των γυναικών και συγκεκριμένα των μαμάδων είναι έξω από τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, ώστε να μπορούν να καμαρώνουν τους μικρούς μπαλαδόρους. Στο πλαίσιο, όμως, εορτασμού της Ημέρας της Γυναίκας οι ρόλοι θα ανατραπούν. Οι μαμάδες θα πατήσουν χόρτο και οι πιτσιρικάδες θα «χαζεύουν» το θέαμα, σε ένα ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό παιχνίδι.

Στο αθλητικό κέντρο «Shooters» στην περιοχή της Πυλαίας θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 1:30 το μεσημέρι, μια αναμέτρηση μεταξύ γυναικών, με στόχο να σταλεί το μήνυμα ενάντια στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση του ασθενούς φύλου.

«Την ιδέα την είχε η μαμά ενός μικρού ποδοσφαιριστή κι εμείς αναλάβαμε τη διοργάνωση. Είναι ένας τρόπος να περάσουμε το μήνυμα κατά της βίας στα παιδιά και ιδιαίτερα της εκμετάλλευσης σε βάρος ορισμένων γυναικών» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Δημήτρης Τσιώνας, ένας εκ των υπευθύνων της ποδοσφαιρικής ακαδημίας.

Κι αν οι περισσότερες δεν ξέρουν να κλοτσούν το… τόπι δεν πειράζει! Η προσπάθεια θα γίνει γιατί τελικά ο σκοπός είναι αυτός που μετράει.

Γυναίκες της διπλανής πόρτας

Τέσσερις γυναίκες της «διπλανής πόρτας» ανοίγουν την καρδιά τους και μοιράζονται την καθημερινότητα, τα όνειρα και τις εμπειρίες τους σε εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο, 8 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, με τίτλο «Γυναίκα θα πει…».

Την ίδια μέρα, στις 6 το απόγευμα, ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά τις γυναίκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το έργο που προσέφεραν στην κοινωνία και τους πολίτες, στην αίθουσα συναυλιών του Δημοτικού Ωδείου Ενότητας Νεάπολης.