Από την εποχή που ήμουν έγκυος την κόρη μου, θυμάμαι έντονα δύο πράγματα: την υπνηλία και το πώς μπορούν οι άλλοι άνθρωποι να σε κάνουν «πύραυλο», με μία ατάκα ή μία κίνησή τους.

Αυτό βέβαια, είναι παγίδα, γιατί οι περισσότεροι έχουν καλή προαίρεση. Αλλά, λίγο οι ορμόνες, λίγο οι δυσκολίες στην καθημερινότητα και στην κινητικότητα και λίγο το άγχος για τον άγνωστο κόσμο της μητρότητας, όπου νομίζεις ότι καμία άλλη δεν έχει φτάσει ποτέ εκεί και ότι είσαι η μοναδική, σε κάνουν «ευέξαπτη» για να το θέσω κομψά.

Για να αποφύγετε λοιπόν στιγμές αμηχανίας, ενόχλησης ή έντασης για τη μελλοντική μαμά και το έμβρυο, ακολουθούν οι 8, κλισέ ωστόσο, φράσεις που καλό είναι να αποφύγετε να πείτε σε μία γυναίκα που περιμένει το «θαύμα».

1. «Το προσπαθούσατε καιρό;»

Ακόμη και αν είστε άνθρωποι του στενού κύκλου της εγκύου, κάποια θέματα, όπως γονιμότητας ή σεξουαλικής σχέσης του ζευγαριού, είναι απαγορευμένα. Η μόνη περίπτωση που μπορείτε να κάνετε τέτοια συζήτηση, είναι αν το επιλέξει και το ξεκινήσει  η ίδια η μέλλουσα μαμά. Αρκεστείτε στο απλό «συγχαρητήρια, με το καλό».

2. «Δε φαίνεσαι καθόλου έγκυος» ή «Φαίνεσαι τόσο έγκυος»

Και οι δύο παρατηρήσεις αυτές, μπορούν να εκφραστούν με τους εξής άκομψους παρεμβατικούς  τρόπους:

-«το είχα καταλάβει ότι είσαι έγκυος, φαίνεσαι τόσο κουρασμένη»

-«το κατάλαβα όταν είδα ότι έβαλες λίγα κιλάκια»

-«το στήθος σου είναι σίγουρα μεγαλύτερο»

-«είσαι σαν φτερό, ελπίζω να τρως αρκετά για το μωρό»

-«είσαι σίγουρη ότι δεν είναι δύο εκεί μέσα;»

-«πώς έχουν πρηστεί έτσι τα πόδια σου;»

-«πρώτα στρίβει η κοιλιά σου και μετά εσύ»

Είναι καλύτερα, να πείτε: «Φαίνεσαι υπέροχη, λάμπεις»

3. «Πώς νιώθεις, γλυκούλα μου;»

Είναι διαφορετικό να ρωτήσεις με αγνό ενδιαφέρον και άλλο να ρωτάς με οίκτο. Ο τρόπος και το ύφος έχουν σημασία. Έγκυος είναι , όχι άρρωστη. Μπορείτε να είστε εκεί να ακούσετε τα παράπονά της ή τη δυσκολία της και να ρωτήσετε αν χρειάζεται κάτι.

4. «Α, δεν μπορώ, θέλω να πιάσω την κοιλιά σου»

Σκεφτείτε το αλλιώς, αν δεν ήταν έγκυος, θα βάζατε το χέρι σας πάνω στο στομάχι αυτής της γυναίκας;  Δεν είναι απόλυτα φυσικό να βάλετε το χέρι σας στην κοιλιά μιας εγκύου. Αν είναι πολύ κοντινό σας πρόσωπο και πάλι είναι καλό να ρωτήσετε, πριν να χαϊδέψετε την κοιλίτσα. Αν η απάντηση είναι αρνητική, δείξτε σεβασμό και μην το παρεξηγήσετε, αν είναι θετική, και πάλι, κάντε το για λίγο.

5. «Είναι το πρώτο σου;»

Όλοι έχουμε κάνει αυτή την ερώτηση. Δεν είμαστε «τέρατα», απλώς είναι καλύτερα να σκεφτόμαστε περισσότερο πώς θα νιώσει ο άλλος, πριν ανοίξουμε το στόμα μας.  Είστε έτοιμοι για μία απάντηση, τύπου: «Δεν ξέρω, τι να σας απαντήσω, είχα ήδη δύο αποβολές». Θα θέλετε να ανοίξει η γη να σας καταπιεί.

6. «Η γέννα θα είναι, πολύ δύσκολη. Δεν ξέρεις τι πέρασα εγώ…»

Για κάποιο λόγο, κάποιες γυναίκες συναγωνίζονται για το βραβείο της πιο μεγάλης ταλαιπωρίας στο μαιευτήριο. Όπως καταλαβαίνετε, αυτή η κουβέντα δεν θα βοηθήσει κάποια που βρίσκεται ένα βήμα πίσω, από την εμπειρία αυτή. Ναι, κάποιοι τοκετοί είναι δύσκολοι, κάποιοι επίπονοι, κάποιοι τρομακτικοί. Όπως και να έχει, όμως, θα είναι από τις πιο δυνατές στιγμές που θα βιώσει μια γυναίκα στη ζωή της. Είναι πιο ανθρώπινο να πείτε σε μία έγκυο: «ότι και να γίνει, είμαι σίγουρη ότι είσαι δυνατή και θα τα καταφέρεις και θα γίνεις μία υπέροχη μητέρα»

7.  «Δεν είναι φανταστική περίοδος, η εγκυμοσύνη;»

Όχι, δεν είναι η εγκυμοσύνη, για όλες τις γυναίκες, γεμάτη  ουράνια τόξα και πολύχρωμες πεταλουδίτσες. Κάποιες έχουν ναυτίες σε όλη τη διάρκεια, ή δεν μπορούν να κινούνται κανονικά, με αποτέλεσμα να νιώθουν πολύ περιορισμένες. Ή δεν έχουν κάποιον να τις προσέχει και να τους φέρνει ότι «τους μύρισε». Μην θεωρείτε αυτονόητο ότι περνάει καλά, όπως εσείς. Είναι προτιμότερο να ακούσετε την εμπειρία της, παρά να πείτε τη δική σας.

8. «Δεν θα κοιμηθείς/βγεις έξω/κάνεις σεξ, ποτέ ξανά όπως πριν το μωρό

Ο ερχομός του μωρού αλλάζει τα πάντα στη ζωή μας. Αλλάζει εμάς τους ίδιους, αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε τη ζωή, αλλά δεν καταστρέφει την ύπαρξή μας. Δεν είναι καθόλου, καλό για την ψυχολογία της μαμάς και του εμβρύου, να έχουν να αντιμετωπίσουν το στρες, που προκαλούν τέτοιοι αφορισμοί και υπερβολικές αρνητικές ατάκες.

Αν μιλάτε σε φίλη σας, μην την φρικάρετε, με προβολές σε ένα μέλλον κόλαση. Αντιθέτως προσφερθείτε να κάνετε babysitting, για να έχει περισσότερο χρόνο να κάνει πράγματα.