Παρόλο που η καθεμία από τις εν λόγω κολπικές μολύνσεις μπορεί να χαρακτηρίζονται από διαφορετικά συμπτώματα, δεν είναι πάντοτε εύκολο για μια γυναίκα να κάνει μόνη της αυτή τη διάκριση. Άλλες φορές, μια μόλυνση μπορεί να υπάρχει δίχως συμπτώματα. Η ενημέρωση, ωστόσο, μπορεί να σας γλιτώσει από περιπέτειες και να σας βοηθήσει να προλάβετε ή να αντιμετωπίσετε, αν χρειαστεί, τις κολπικές μολύνσεις. Διαβάστε, λοιπόν, ποιες είναι οι κολπίτιδες που προκαλούνται πιο εύκολα και συχνά το καλοκαίρι και προφυλαχθείτε, προτού βιαστείτε να κατηγορήσετε το σύντροφό σας.

Τι είναι οι κολπίτιδες

«Κολπίτιδα» είναι ο γενικός ιατρικός όρος που χρησιμοποιείται για την περιγραφή διάφορων καταστάσεων που αφορούν τη μόλυνση ή τον ερεθισμό (φλόγωση) του κόλπου. Η αιδοιοκολπίτιδα αναφέρεται στον ερεθισμό τόσο του κόλπου, όσο και του αιδοίου (τα εξωτερικά γυναικεία γεννητικά όργανα). Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οφείλονται σε μολύνσεις από μικροοργανισμούς όπως βακτήρια, μύκητες ή ιούς, σε ενοχλήσεις που προκαλούν χημικά συστατικά καλλυντικών προϊόντων, αφρόλουτρων ή αποσμητικών, αλλά και στην επαφή της ευαίσθητης περιοχής με μη καθαρά εσώρουχα. ’λλες φορές, η κολπίτιδα προκαλείται από μικρόβια που μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Προϋπόθεση για τη θεραπεία μιας κολπίτιδας είναι η αναγνώριση της αιτίας που την προκάλεσε.

Τα κοινά συμπτώματα

Τα συμπτώματα της κολπίτιδας ποικίλλουν, ανάλογα με το αίτιο της μόλυνσης. Μερικά από τα πιο κοινά είναι τα εξής:

– δύσοσμες κολπικές εκκρίσεις

– τσούξιμο κατά την ούρηση

– φαγούρα γύρω από την εξωτερική περιοχή του κόλπου

– ενόχληση κατά τη σεξουαλική πράξη.

Οι τύποι κολπικών μολύνσεων

Οι έξι πιο συνηθισμένοι τύποι κολπικών μολύνσεων είναι:

– μολύνσεις από μύκητες (Candida)

– βακτηριακή (μικρόβια) κολπίτιδα

– τριχομονάδες

– χλαμύδια

– ιογενής κολπίτιδα

– μη μεταδοτική κολπίτιδα.

Κολπίτιδες… εν θερμώ

Οι μολύνσεις από μύκητες και η βακτηριακή κολπίτιδα ευνοούνται από τη ζέστη, γι’ αυτό είναι συχνότερες τώρα το καλοκαίρι. Ας τις δούμε αναλυτικά:

Μόλυνση από μύκητες

Οι μολύνσεις που προκαλούνται από μύκητες είναι γνωστές στις περισσότερες γυναίκες με τον όρο «κολπίτιδα». Πιο συγκεκριμένα, οφείλονται σε ένα από τα εκατοντάδες είδη μυκητών, ο οποίος ονομάζεται Candida. Αυτός ο μύκητας ζει φυσιολογικά σε μικρούς αριθμούς στο εσωτερικό του κόλπου, όπως και στο στόμα και στα έντερα αντρών και γυναικών. Όταν προκαλεί μόλυνση, εκκρίνεται ένα παχύρρευστο λευκό υγρό, αν και σε μερικές περιπτώσεις αυτή η κολπική έκκριση απουσιάζει εντελώς. Τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της μυκητίασης είναι η κοκκινίλα και η φαγούρα (κνησμός) του κόλπου και του αιδοίου. Οι συγκεκριμένες κολπικές μολύνσεις συνήθως δεν μεταδίδονται με τη σεξουαλική πράξη. Όμως, ευνοούνται από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες προκαλούν εφίδρωση (η υγρασία αποτελεί το καλύτερο περιβάλλον για τους μύκητες).

Πώς να προλάβετε τη μυκητίαση

– Φοράτε άνετα ρούχα από φυσικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι).

– Αποφεύγετε να φοράτε στενά παντελόνια.

– Μην κάνετε συχνά ντους με ισχυρά αντισηπτικά στην ευαίσθητη περιοχή (σκοτώνουν τα «φιλικά» βακτήρια, που ελέγχουν την παραγωγή μυκήτων).

– Περιορίστε τη χρήση αποσμητικών.

– Αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε συχνά αρωματισμένα σερβιετάκια.

– Μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώνει πάνω σας.

– Αποφεύγετε τα συχνά καυτά μπάνια στην μπανιέρα (εξάλλου, το καλοκαίρι δεν είναι ανεκτά).

– Πλένετε τα εσώρουχά σας σε ζεστό νερό.

– Τρώτε γιαούρτι, καθώς ευνοεί τη «φιλική» χλωρίδα του κόλπου.

– Αν είστε διαβητικές, διατηρήστε το σάκχαρο στο αίμα σας όσο το δυνατόν σε φυσιολογικά επίπεδα.

– Εάν υποφέρετε συχνά από τέτοιες κολπικές μολύνσεις, μιλήστε στο γιατρό σας, προκειμένου να κάνετε κάποια ειδικά τεστ για να ελέγξετε άλλα πιθανά ιατρικά αίτια.

Πηγή:myself.gr