Για ποιους όμως λόγους το σαμπουάν δεν κάνει καλό στα μαλλιά; Το σαμπουάν καθαρίζει τα μαλλιά, αλλά αφαιρεί μαζί και την υγιή λιπαρότητα, που παράγει το σώμα μας.

Το λάδι αυτό προστατεύει τα μαλλιά, τα διατηρεί απαλά και δυνατά. Ακόμη, τα περισσότερα σαμπουάν περιέχουν ορυκτέλαιο, ένα παραπροϊόν που δημιουργείται όταν διυλίζεται η βενζίνη από το αργό πετρέλαιο. Προστίθεται στο σαμπουάν, ώστε τα μαλλιά να αποκτούν μία τεχνητή λάμψη. Από τη στιγμή που το ορυκτέλαιο δεν μπορεί να απορροφηθεί από την επιδερμίδα, λειτουργεί ως φράγμα στο κρανίο μας, εμποδίζοντας την απελευθέρωση των ελαίων. Αποτέλεσμα; Χρειαζόμαστε περισσότερο σαμπουάν για να φύγει η λιπαρότητα. Γι’ αυτό και όσο περισσότερο σαμπουάν χρησιμοποιούμε τόσο πιο απαραίτητο μας είναι.

Με τι λοιπόν θα «λουζόμαστε» από εδώ και πέρα;

Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα κάνει θαύματα στα μαλλιά. Είναι απαλή με τα μαλλιά, είναι το ασθενέστερο αλκαλικό και καθαρίζει τα μαλλιά από τα συσσωρευμένα χημικά χωρίς να τα καταστρέφει. Όπως συμβαίνει με πολλά φυσικά καθαριστικά, η συνταγή δεν είναι μία, αλλά προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός. Η τυπική ποσότητα για τη φροντίδα των μαλλιών είναι μία κουταλιά της σούπας σόδα σε ένα ποτήρι νερό. Όσοι έχετε σγουρά μαλλιά ή πιο χοντρή τρίχα ίσως να χρειάζεστε λίγο παραπάνω σόδα, ενώ όσοι έχετε λεπτή και ίσια τρίχα ίσως χρειάζεστε λιγότερη σόδα. Πειραματιστείτε για να δείτε τι είναι ιδανικότερο για εσάς.
Βάλτε σε ένα μπουκάλι των 0,25lt. μία κουταλιά σόδα και γεμίστε με νερό της βρύσης. Ανακινείστε καλά για να διαλυθεί η σόδα και είναι έτοιμο για χρήση. Την ώρα του λουσίματος, βρέξτε καλά τα μαλλιά σας και βάλτε λίγο από το μείγμα, ξεκινώντας από την κορυφή του κεφαλιού. Αφήστε μερικά λεπτά και ξεβγάλετε τα μαλλιά σας, όπως θα κάνατε και με το κανονικό σαμπουάν.

Μηλόξυδο
Το μηλόξυδο είναι ένα απαλό οξύ, που εξουδετερώνει τη σόδα και έτσι λειτουργεί ως αντικαταστάτης της μαλακτικής κρέμας. Το μηλόξυδο ξεμπερδεύει τους θύλακες της τρίχας, αποκαθιστά την απονεκρωμένη περιοχή του δέρματος και εξισορροπεί το PH των μαλλιών.
Και με το μηλόξυδο, μία μικρή ποσότητα αρκεί. Η τυπική δόση είναι μία κουταλιά της σούπας σε ένα ποτήρι νερό. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα παλιό μπουκάλι μαλακτικής κρέμας και να το κάνετε εκεί τη μείξη. Ανακινείστε καλά. Εφαρμόστε μετά τη σόδα, αφήστε για λίγο το μείγμα πάνω στα μαλλιά σας και μετά ξεβγάλετε.

Τα μαλλιά σας ίσως να περάσουν μία μεταβατική περίοδο, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι μερικούς μήνες, και θα εκκρίνουν περισσότερη λιπαρότητα εξαιτίας της έλλειψης σαμπουάν. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί τα μαλλιά είναι συνηθισμένα να απαλλάσσονται από τη λιπαρότητα, επομένως θα χρειαστεί λίγος χρόνος μέχρι να προσαρμοστούν.
Μετά την μεταβατική περίοδο, εάν τα μαλλιά εξακολουθούν να είναι πολύ λιπαρά, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε λιγότερο ή καθόλου ξύδι. Κάποιοι χρησιμοποιούν αντ’ αυτού λεμόνι. Εάν τα μαλλιά σας είναι αρκετά ξηρά, χρησιμοποιήστε λιγότερη σόδα ή δοκιμάστε να βάλετε μέλι αντί για ξύδι.