Σε έναν κόσμο που μπορούμε πλέον να χρησιμοποιούμε κινητά τηλέφωνα για να αναγνωρίζουμε αστερισμούς, να στέλνουμε οχήματα στον Άρη και να κατεβάζουμε απίστευτο όγκο δεδομένων σε εξωφρενικές ταχύτητες μέσω ασύρματων συνδέσεων, δεν υπάρχει χώρος για απαρχαιωμένα πράγματα.

Είτε πρέπει να τα εκσυγχρονίσουμε είτε να τα ξεφορτωθούμε, ώστε να προχωρήσουμε αποφασιστικά στο αποστειρωμένο και χωρίς συναίσθημα τεχνολογικό μέλλον που όλοι λαχταράμε…

Ιδού λοιπόν ποια πράγματα μάς χαλάνε τη ζαχαρένια και πρέπει επειγόντως να περάσουν από το εργαστήριο. Ή να βρούνε τη θέση που τους αναλογεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Τα fax

Το 1993 μόλις τηλεφώνησε και θέλει τα fax του πίσω! Κι αυτό δεν είναι καν αστείο, αφού τα μηχανήματα αυτά μάς πάνε τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω. Είναι να απορεί κανείς πώς επιβίωσαν; Αν πρέπει οπωσδήποτε να στείλεις ένα έγγραφο, θα έπρεπε να υπάρχει μια μικρή συσκευή με θύρα USB και χώρο ίσα-ίσα να χωράει το χαρτί, η οποία θα συνδεόταν και θα συγχρονιζόταν αυτόματα με το email και θα περιείχε μια σειρά από ρυθμίσεις. Πότε θα απαλλαγούμε ως ανθρωπότητα από τον τόσο ενοχλητικό τόνο κλήσης;

Σκληρόδετα βιβλία

Το σκληρό εξώφυλλο κάνει άραγε τον αναγνώστη εξυπνότερο ή μήπως τον βοηθάει στην καλύτερη αφομοίωση του περιεχομένου; Ή μήπως κάνει το βιβλίο απλώς δύσχρηστο και περιορίζει τη λειτουργία του στο να κοσμεί βιβλιοθήκες; Κάποια στιγμή θα πρέπει να αντικατασταθούν όλα τα δερματόδετα με τα απλά χαρτόδετα βιβλία για να περάσουμε στη μοντέρνα αναγνωστική εποχή. Εξαίρεση αποτελεί ίσως το Kama Sutra, το οποίο καλό είναι να παραμείνει σκληρόδετο…

Βιβλιοθήκες

Οι παλιομοδίτικες και κομματάκι ανατριχιαστικές βιβλιοθήκες, με τα πελώρια ξύλινα ράφια και τον υπερφορτωμένο διάκοσμο, αποτελούν πνευματικά μνημεία του παρελθόντος. Στην εποχή του Internet και της ψηφιοποίησης των αναλογικών μέσων, οι παραδοσιακές βιβλιοθήκες οφείλουν να εκσυγχρονιστούν και να παρέχουν ψηφιακές ευκολίες στο κοινό. Αλλιώς θα παραμείνουν στοιχειωμένα κτίρια, με το πνεύμα των συγγραφέων να περιφέρεται στους διαδρόμους τους…

Αιώρες

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αιώρας, το ραχάτι και οι ατέλειωτες ξάπλες δηλαδή, αντισταθμίζονται από τα φανερά μειονεκτήματά της. Εκτός κι αν αρέσει σε κάποιον να ξυπνά με τη σπονδυλική του στήλη σε σχήμα ερωτηματικού. Ή με το δέρμα σε καρό μοτίβο! Και βέβαια η ευκολία με την οποία μπορεί η αιώρα να αναποδογυρίσει στην παραμικρή μετατόπιση του βάρους σου και να βρεθείς με τα μούτρα στο πάτωμα δεν εξασφαλίζει εντελώς ξένοιαστα αράγματα. Αναβάθμιση απαιτείται και εδώ: πρέπει να γίνουν ευκολότερες στην εγκατάστασή τους, ασφαλέστερες στη λειτουργία τους και μοιραία πιο… ισορροπημένες.

Βενζινοκίνητα αυτοκίνητα

Λίγο η τιμή της βενζίνης που άγγιξε ουρανό, λίγο η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, λίγο η προσφορά και η ζήτηση και τα πράγματα γίνονται απειλητικά για τον οδηγό. Είναι όμως και το άλλο: τα αυτοκίνητα λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο από την εποχή που ο Ford έριξε στην αγορά το πολυθρύλητο Model T το 1908! Μιλάμε για έναν αιώνα στασιμότητας στην καύση του κινητήρα. Πότε θα γενικευτούν οι νέες τεχνολογίες ώστε να γίνει φτηνότερη και οικολογικότερη η χρήση του αυτοκινήτου; Με τα μέσα της εποχής, θα έπρεπε κανονικά να μπορούσες να φορτίσεις το αμάξι σου μέσω θύρας USB στο laptop σου…

Καλώδια

Στην εποχή της ασύρματης τεχνολογίας και δεν έχουμε ακόμη απαλλαγεί από τα καλώδια! Οι πόλεις θυμίζουν από ψηλά ιστούς αραχνών, με τις περίπλοκες διασυνδέσεις καλωδίων ρεύματος, τηλεφώνων και τα σχετικά. Αλλά και το σπίτι μας δεν είναι παρά μια τεράστια παγίδα από τις ατέλειωτες ορδές των καλωδίων που καραδοκούν να σε μπουρδουκλώσουν. Δεν θα είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός όταν απαλλαγούμε επιτέλους από τη θέα των καλωδίων; Είτε μιλάμε για την πόλη είτε για τα σπίτια μας…

Ό,τι δεν είναι παγκόσμιο

Το να γίνουν όλα ασύρματα είναι, ομολογουμένως, ένα όνειρο του μέλλοντος που δεν θα έρθει ωστόσο σύντομα. Εν τω μεταξύ, κάθε πρίζα και βύσμα, από USB μέχρι και ρεύμα, πρέπει να έχει μια ενιαία μορφή και να καταστεί παγκόσμιο. Για να μην ψάχνουμε στα ταξίδια μας ειδικό φορτιστή για τις πρίζες της χώρας που επισκεπτόμαστε! Ένα πρότυπο, κοινό για όλη την ανθρωπότητα. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο…

Ό,τι παίρνει μπαταρίες

Ο μεγάλος βραχνάς της τελειωμένης μπαταρίας (που ξελιγώνεται πάντα όταν πραγματικά τη χρειάζεσαι) οφείλει να είναι ένα πρόβλημα του παρελθόντος. Όλες οι μικροσυσκευές θα πρέπει να γίνουν επαναφορτιζόμενες: από το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, τα controllers των παιχνιδιών μέχρι τη συσκευή για μασάζ και τα λοιπά απομεινάρια μιας τεχνολογίας που ανθίσταται να υποκύψει, όλα πρέπει να απαλλαγούν από την ανάγκη της μπαταρίας. Εκτός κι αν ονειρευόμαστε έναν νέο κόσμο που θα δουλεύει με μπαταρίες…