18
loading
Γράφει
η Σταυρούλα Πεταλιού

Fly me to the moon, let me play among the stars, έγραψε το 1954 ο Bart Howard και τραγούδησε το 1964 ο Frank Sinatra. Περίπου 56 χρόνια από τότε ο Αύγουστος Πανταζίδης δίνει τον δικό του αγώνα για να φτάσει το Φεγγάρι και να γίνει ο πρώτος Έλληνας αστροναύτης. Ο 29χρονος ξεκίνησε το μακρύ και δύσκολο όνειρό του από το Πολυτεχνείο Κρήτης όπου σπούδασε ενώ το όνομά του βρίσκεται πλέον και επίσημα στην ελληνική λίστα Forbes με τίτλο «Οι 30 πιο επιτυχημένοι κάτω των 30».

Το «μικρόβιο» όπως εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr, ο υποψήφιος ιδιώτης αστροναύτης (Career Astronaut Candidate) μπήκε το 2015 όταν στο πλαίσιο της διπλωματικής του διατριβής ασχολήθηκε με τον τομέα της πλανητικής γεωλογίας και, πιο συγκεκριμένα, με την εύρεση γεωλογικά πανομοιότυπων περιοχών του Άρη στη Γη.

«Μετά από 5 χρόνια, λοιπόν, συνεχούς προσπάθειας και επίτευξης επιμέρους στόχων, κατάφερα να επιλεγώ το 2019 στην πρώτη ομάδα Career Astronaut Candidates της AdvancingX, να έχω συμμετάσχει ως ανάλογος αστροναύτης σε αποστολές προσομοίωσης και να εκπαιδεύομαι και ως πιλότος» αναφέρει.

Για να φτάσει ένα βήμα πιο κοντά στο μεγάλο του όνειρο έστησε την crowdfunding καμπάνια «Support me to become the first Astronaut in Greece» στην ελληνική πλατφόρμα Give & Fund. Στόχος του να γνωστοποιήσει στο ελληνικό κοινό την προσπάθειά του και να συλλεχθούν τα απαιτούμενα χρήματα, ώστε να μπορέσει να καλύψει τα απαραίτητα έξοδα που απαιτούνται για τα αεροπορικά εισιτήρια από και προς τις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια, καθώς και τα κόστη των αποστολών και των εκπαιδεύσεων εντός και εκτός Ελλάδος μέχρι το 2023.

Από το Σάββατο (24/10) το όνομα του Αύγουστου συμπεριλαμβάνεται στην ελληνική λίστα Forbes «Οι 30 πιο επιτυχημένοι κάτω των 30» γεγονός το οποίο θεωρεί «ηθική επιβράβευση» των μέχρι τώρα προσπαθειών του.

«Ξέρετε, στην Ελλάδα του ''ότι δηλώσεις είσαι'' και ειδικά στον τομέα του διαστήματος, τον οποίο πολλοί έχουν καπηλευθεί επικοινωνιακά, το να δηλώνεις ότι θες να γίνεις αστροναύτης πολλές φορές επιφέρει καχυποψία και αρνητικά σχόλια. Γι’ αυτόν τον λόγο, το να συγκαταλέγομαι στους 30 πιο επιτυχημένους Έλληνες κάτω των 30 για το 2021, πέρα από απεριόριστη χαρά για την αναγνώριση των κόπων μου, μού δίνει και δύναμη ώστε να συνεχίσω ακόμη περισσότερο την προσπάθεια» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

«Η ζωή ενός υποψήφιου αστροναύτη μπορεί να είναι από απλή έως και πολύ δύσκολη»

«Ως Career Astronaut Candidates, στο πλαίσιο του ''Career Astronaut Competition'', ξέρω πως η ζωή ενός υποψηφίου μπορεί να είναι από απλή έως και πολύ δύσκολη. Με άλλα λόγια, η διαδικασία στην οποία συμμετέχω από το 2019 σου δίνει το ''ελεύθερο'' να αναπτύξεις όσο πιστεύεις εσύ τις δεξιότητες που απαιτούνται, ενώ σε καλούν κάποιες φορές κάθε έτος να δώσεις συγκεκριμένες εξετάσεις για να περάσεις στο επόμενο στάδιο. Επομένως, δεν δοκιμάζεσαι μόνο για το αν είσαι καλός ή κακός πιλότος, για παράδειγμα, δοκιμάζεσαι και στο κατά πόσον είσαι προσηλωμένος στον στόχο σου και θέλεις να τον πετύχεις» σημειώνει ο 29χρονος Αύγουστος.

«Μεταξύ άλλων, εκπαιδεύομαι, για παράδειγμα, ως πιλότος, δεξιότητα απαραίτητη για  έναν αστροναύτη, αλλά και στο scuba diving, ώστε να εξοικειωθώ με την έλλειψη βαρύτητας. Και για να πάρετε μια πρώτη ιδέα σχετικά με τις δοκιμασίες τις οποίες πέρασα μέχρι τώρα ως Career Astronaut Candidate, αυτές συμπεριλάμβαναν ασκήσεις επί 3 ώρες στο βυθό μιας μεγάλης λίμνης της Καλιφόρνια αλλά και εργασίες που έπρεπε να ολοκληρωθούν σε  σπηλιές από λάβα στην έρημο. Σε ό,τι αφορά τις προσομοιώσεις σε αποστολές στη Σελήνη, αυτές αποτελούν μία από τις πολλές δραστηριότητες που έχω συμπεριλάβει στην προσωπική μου εκπαίδευση, ώστε να αποκτήσω μεγαλύτερη εμπειρία και εξοικείωση με τις λειτουργίες και τους στόχους μίας επανδρωμένης αποστολής. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν περνούν οι 2-3 μέρες του αρχικού ενθουσιασμού και συνειδητοποιείς ότι για το επόμενο διάστημα θα βρίσκεσαι απομονωμένος από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί με άλλα πέντε άτομα τα οποία δεν έχεις γνωρίσει ή με τα οποία δεν έχεις μιλήσει ποτέ πριν την αποστολή ενώ πρέπει γρήγορα να εξοικειωθείς με την εξαιρετικά άγευστη, αποξηραμένη εν ψυχρώ τροφή που σου παρέχουν» εξηγεί.

Τα δύσκολα τεστ και οι δοκιμασίες

Αναλύοντας τα «βήματα» που πρέπει να κάνει για να φτάσει στον στόχο του που δεν είναι άλλος από το να ταξιδέψει στο Φεγγάρι ο Αύγουστος Πανταζίδης ο οποίος έχει επιλεγεί ανάμεσα στους πρώτους 6 υποψήφιους επαγγελματίες αστροναύτες του διαγωνισμού Career Astronaut Competition επισημαίνει:

«Ο διαγωνισμός αποτελείται από 15 συνολικά τεστ που πρέπει να ''περάσεις'', ώστε να καταφέρεις να φτάσεις στο τέλος, στο οποίο είναι μία υπό-τροχιακή πτήση που έχει προγραμματιστεί για το 2023. Το 2019, όταν και ταξιδέψαμε στην Καλιφόρνια, υποβληθήκαμε στις πρώτες 2 δοκιμασίες, ενώ το 2020, δυστυχώς, λόγω της πανδημίας, δεν καταφέραμε να ταξιδέψουμε, οπότε αναμένουμε μία αναδιαμόρφωση του προγράμματος μέσα στο 2021».

Οι στόχοι για το μέλλον και οι «θυσίες»

Αν όλα πάνε καλά, όπως αναφέρει, το 2023 θα διεξαχθεί η υπό-τροχιακή πτήση, η οποία και θα του δώσει την πρώτη εμπειρία σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας.

Μετέπειτα οι στόχοι του δεν σταματούν καθώς σε δέκα χρόνια όπως λέει θα ήθελε να περάσει το κατώφλι των σαράντα ετών της ζωής του βρισκόμενος σε μία εγκατάσταση στη Σελήνη.

«Η λέξη ''θυσία'' είναι κάτι πολύ σχετικό. Σίγουρα για να πετύχεις έναν μακροπρόθεσμο στόχο, όσο μεγάλος και αν είναι, θα πρέπει να προσαρμόσεις την καθημερινότητα σου βάσει των αναγκών που προϋποθέτει το μονοπάτι που έχεις διαλέξει προκειμένου να φτάσεις στο… χρυσό δισκοπότηρο. Υπήρχαν χρονικές περίοδοι μέχρι στιγμής κατά τις οποίες είχα ξεχάσει ποια είναι η διαφορά στο πρόγραμμα μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας ή 15 Αυγούστου με 15 Σεπτεμβρίου (βάζω δύο παραδείγματα χαλαρότητας και ξαφνικού φόρτου) αλλά πραγματικά η έλλειψη ξεκούρασης και διακοπών δεν με εμπόδισαν να νιώθω ευτυχισμένος γι’ αυτό που κάνω. Από την άλλη, εάν έχεις βάλει πλώρη προς την επίτευξη ενός μεγάλου ονείρου θα πρέπει να θυσιάσεις και ευκαιρίες που παρουσιάζονται μπροστά σου, και οι οποίες θα μπορούσαν να σου κάνουν τη ζωή πιο εύκολη και άνετη (οικονομικά μιλώντας) αλλά θα σε έβγαζαν εκτός προγράμματος για τον μεγάλο στόχο και αυτό είναι ένα σημείο καμπής για την μετέπειτα εξέλιξη σου» επισημαίνει.

«Κανένα μεγάλο όνειρο δεν πραγματοποιείται αν είσαι μόνος σου και δύσκολα πετυχαίνει κάποιος μόνος του πράγματα όσο ικανός και αν είναι» τονίζει και σημειώνει:

«Εγώ ευτυχώς (πέρα από την οικογένεια μου που με έχει στηρίξει σε κάθε μου βήμα), έχω την ευκαιρία να συνεργάζομαι με ανθρώπους που από την πρώτη στιγμή άκουσαν το όραμά μου, με στήριξαν και χωρίς αυτούς ίσως να μην είχα βρεθεί στο σημείο που είμαι σήμερα. Θα ήθελα να αναφερθώ στους φίλους και συνεργάτες μου, Εβίτα Ψώνη και Δημήτρη Μαραγκό, στη Global Aviation S.A., στην Under Armour Greece, στο Street Workout Athens, στον Bαγγέλη Βερτόπουλο Coaching Therapy, το Physioloft, την Smart Education, το VR2- Virtual Reality Piraeus, και την Αδελφότητα Λεπτοκαριτών Θεσπρωτίας».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar Dr. Sheldon Cooper

  Δεν υπαρχει ελληνική λίστα Forbes με τίτλο «Οι 30 πιο επιτυχημένοι κάτω των 30». Ειναι μια εφεύρεση της εφημερίδας Κεφαλαιο, που πουλαει και καλα μια ελληνική εκδοση του Forbes. Ουτε τον βρηκα σε καμια επισημη λιστα 30 under 30 του Forbes. Το παλικάρι καλα κανει και σας δουλευει, κανει την πλάκα του και τα ταξιδακια του με τα λεφτα σας.

 2. avatar Delivery

  Ρε [...] θες να πας στο φεγγάρι με τα λεφτά μας? Η απάντηση είναι μία. Πριτς....

 3. avatar Χαλκιδέος

  Ένα μεγάλο μπράβο στο παλικάρι που έχει όνειρα και στόχους για το μέλλον!
  Που είναι ο Παππάς του ΣΥΡΙΖΑ, να δει αυτό το άρθρο;;; Αυτοί είναι οι αληθινοί κατακτητές του διαστήματος και όχι κάποιοι άλλοι που σκέφτονταν να... στείλουν μια πατάτα στη Σελήνη (και με τι λεφτά μάλιστα, αφού είχαμε μνημόνια)

 4. avatar ΑΔΙΑΦΘΟΡΟΣΓερος

  ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΜΙΑ ΦΕΡΑΡΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ ΑΝΩ ΤΟΝ ΕΞΗΝΤΑ [...];;;;;;
  ΤΩΡΑ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΜΕ ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ;ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΠΙΚΙΚΙΝΙ!!!!!!ΧΑ ΧΑ ΧΑ!!!

 5. avatar spyrospeiratis

  ΕΥΓΕ ! ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΔΙΑΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ-ΠΟΡΕΙΕΣ-ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ -ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΟΠΩΣ ΤΑ [...] ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΛΕΣΒΟΣ ΚΑΙ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΟΠΩΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ.

 6. avatar Μπράβο γιατί είχες τη δύναμη και την τόλμη να διεκδικήσεις μια θέση

  να διεκδικήσεις μια θέση στο διαστημα

 7. avatar Ωραία αλλά ..

  Πολύ καλά κάνει αλλά να σημειώσουμε ότι χωρις το support που προφανως λαμβάνει το όλο εγχείρημα θα ήταν κατεστραμμένο από τη σύλληψη του

 8. avatar Νικος637583

  Μακάρι να τα καταφέρει.

 9. avatar αλλαγή

  Μπράβο του!!!

 10. avatar Yiannisg

  Ρε μεγάλε εδώ δεν έχουμε να φάμε και δεν ξέρουμε καλά καλά αν αύριο θα ζούμε και εσύ ζητάς χρήματα για να πας στο διάστημα;;;;
  Πλάκα μας κάνεις;;;

  1. avatar Νικος637

   Σώπασε μίζερε άνθρωπε. Αν δεν γουστάρεις εσύ μην τον υποστηρίξεις. Δεν έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μουρμουράνε, αλλά από ανθρώπους με όνειρα και στόχους.

   1. avatar Yiannisg

    ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ Ο ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΣ ο τραχανας. ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ (προφανώς) ΒΟΛΕΜΕΝΕ

  2. avatar Dragathor

   Οχι θα ασχολειται με τον καθε τραχανα που δεν εχει φιλοδοξιες και ονειρα. Μπραβο στο παλικαρι και εις ανωτερα. Ποσο κοντοφθαλμοι ειστε μερικοι και ποσο χαμηλη νοημοσυνη μπορειτε να εχετε ....

   1. avatar ο τραχανας

    Φιλε αξιε επικριτη μας που εχεις καταφερει πααααρα πολλα ενω εμεις ειμαστε ζα, χορταινει το στομαχι το οποιο μονο οταν αυτο ειναι γεματο αφηνει το μυαλο να σκεφτει. Επισης θεωρειται ενα πολυ υγιεινο, νοστιμο, χορταστικο και ακριβο φαγητο.

    Επειτα δεν καταλαβαινω που ειναι η ειδηση. Εδω λεει για εναν που ειναι σε εναν καμπ...ε, και; Αναρωτιεμαι.

    Αν παει στο υπερπεραν καλως να τον χειροκροτησουμε, τωρα ομως δεν καταλαβαινω γιατι βιαζομαστε να τον κανουμε μαγκα, επειδη ακολουθει μια ιδιωτικη εκπαιδευση για την οποια μαλιστα μας ζητα μπικικινια....μην θυμισω ποσες φορες την εχουμε πατησει με τετοιους, αστροφυσικους κτλ...Να παει να δουλεψει οπως κανουν οι μαγκες και μα καλυψει μονος του τα εξοδα, αλλωστε τι πετυχημενος, ειναι;

    Ποιο πολυ θα ηθελα να μαθουμε για αυτο που ηδη εχει καταφερει, δηλδη για ποιο λογο μπηκε στους πετυχημενους κατω των 30, πραγμα που δεν αναφερεται.

    Παντως να ναι μεσα στους 30 του φορμπες (χαχαχχα) και να στηνει πλατφορμα και να ζητα λεφτα για τα εισητηρια για το αμερικα, δεν μου κολλαει κι ας ειμαι και τραχανας.

    1. avatar Yiannisg

     ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ!!!!
     Μόνο εχουμε τα πλουσιόπαιδα απο τα ΒΠ και λένε τις παπ...γιες τους σε μια εποχή καραδυσκολη για το 90% του κόσμου και θα μου μιλανε για ονειρα και στόχους οπως ο [...] απο πανω.
     ΣΤΟΧΟΣ ΣΤΟΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΝΟΙΚΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ. ΕΚΕΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΤΑΝΤΗΣΕΙ ΣΤΟΚΕ Νικος637 ΚΑΙ Dragathor
     Αι σιχτιρ πια.

    2. avatar Πες τα Χρυσόστομε…

     Αν είναι οι φιλοδοξίες μας να πραγματοποιούνται με τα λεφτά των αλλων,τότε όλοι μας να το ρίξουμε στο crowdfunding...κορόιδα είμαστε;δώστε λεφτά στο παλικάρι πρόβατα...

     1. avatar Yiannisg

      Σώπασε μίζερε άνθρωπε οπως λεει ο στοκος απο πανω....
      μην λες τετοιες αηδίες... το παιδι εχει στόχους και πρεπει να βγαλεις κανενα 50αρικο απο το λογαριασμο της ΔΕΗ να του το δωσεις....αν οχι απο τη ΔΕΗ δωσε το απο Το φροντιστήριο του παιδιου ρε...η απο την βενζινα για να πας στη δουλεια σου ρε τοξικε ανθρωπε....
      ΧΑΧΑΧΑΧΑ ΠΟΥ ΖΟΥΝΕ ΡΕ ΦΙΛΕ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ????
      Ο παππους μου μου έλεγε.... με τον παρά μου.........και την κερά μου...
      Τωρα μαλλον εχει αλλάξει αυτο χαχαχαχαχα

    3. avatar Νίκο ςε

     Χαχα τέλειο σωστός φίλε!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...