60
loading

Ο χρόνος κάνεις κύκλους. Η ιστορία επαναλαμβάνεται, ενίοτε και ως φάρσα. Θα μπορούσαν να ειπωθούν πολλά ακόμα αλλά στην περίπτωση της Συρίας τα λόγια είναι φτωχά. Κανείς δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο δράμα ενός λαού που από εκεί που τα είχε όλα, πλέον σήμερα δεν έχει σχεδόν τίποτα.

Η Συρία, βλέπετε, δεν ήταν πάντα ένας σωρός από ερείπια. Δεν ήταν πάντα μια χώρα βουτηγμένη στο πένθος και τον πόνο. Κάποτε ήταν το διαμάντι της Μέσης Ανατολής. Μια πλούσια χώρα, οι κάτοικοι της οποίας ζούσαν καλά και ήταν ευτυχισμένοι.

Υπήρχαν και δύσκολες στιγμές για αυτή τη σπουδαία χώρα. Τίποτα, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με το σημερινό δράμα της. Σήμερα που μετά από σχεδόν εννέα χρόνια εμφύλιας διαμάχης (που ξεκίνησε στ' απόνερα της Αραβικής Άνοιξης) πλέον έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με πολλές χώρες αλλά και τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους να «ασελγούν» πάνω στο χιλιοτραυματισμένο της κορμί.

Χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια τραυματίες και εκτοπισμένοι. Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν διασκορπιστεί (μέσα από φοβερές δυσκολίες) σε κάθε άκρη της γης.

Αλλά όπως ήδη ειπώθηκε η Συρία δεν ήταν πάντα έτσι. Πολλές φορές στο παρελθόν οι ρόλοι ήταν αντίστροφοι. Η Συρία ήταν αυτή που άνοιγε τις «πόρτες» της για να υποδεχθεί πρόσφυγες από άλλες χώρες. Έλληνες, Αρμένιοι, Λιβανέζοι, Παλαιστίνιοι και Ιρακινοί ήταν μερικοί μόνο από τους λαούς που βρήκαν εκεί ένα προσωρινό (ή και μόνιμο), «λιμάνι» μέχρι να περάσει η μπόρα.

Το διαμάντι της Μέσης Ανατολής

Αυτό που σήμερα ξέρουμε ως Συρία είναι ένας σωρός από ερείπια. Ένα απέραντο νεκροταφείο. Δεν ήταν πάντα έτσι, ωστόσο. Μέχρι και τον Μάρτιο του 2011 ήταν μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι (μέσα από δυσκολίες, εννοείται) είχαν ένα επίπεδο ζωής που περισσότερο έμοιαζε με μια δυτική χώρα παρά με μια χώρα της Μέσης Ανατολής.

Φανταχτερή, όμορφη και πολυπολιτισμική η Συρία διάθετε υπέροχες πόλεις με πρώτη και καλύτερη τη σπουδαία Δαμασκό για την οποία ο  Μάρκ Τουέϊν έχει γράψει πως «τα παλαιότερα ιστορικά γεγονότα βάσισαν την πλοκή τους στην Δαμασκό. Εάν επιστρέψεις στο θαμπό παρελθόν, θα ανακαλύψεις ότι πάντοτε υπήρχε μια Δαμασκός... Διαφύλαξε τα οστά χιλίων αυτοκρατοριών και, πριν επιλέξει να χαθεί, θα υποδεχθεί τα υπολείμματα μυριάδων ακόμα».

Μεγάλοι κατακτητές πέρασαν από τα χώματά της αφήνοντας ο καθένας το δικό του στίγμα. Ναβουχοδονόσωρ, Μέγας Αλέξανδρος, Σαλαντίν, Μαμελούκοι, Σταυροφόροι. Αρχαίες εκκλησίες, πέτρινα κάστρα χτισμένα από  τους Σταυροφόρους, αναρίθμητες αρχαιότητες, ιστορικές αγορές, όλα τους μάρτυρες μιας ιστορίας που μετρά πάνω από 5.000 χρόνια!

Η ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας αντανακλά ένα μωσαικό πολιτισμών. Βαβυλώνιοι,  Ασσύριοι και Χετταιοί, Έλληνες, Σασσανίδες, Πέρσες, Ρωμαίοι και Άραβες που δημιούργησαν τις πρωτεύουσες των αυτοκρατοριών τους σε διάφορες Συριακές πόλεις. Το ίδιο έπραξαν αργότερα τόσο οι Ευρωπαίοι Σταυροφόροι που άφησαν πίσω τους επιβλητικά κάστρα όσο και η Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Ελάχιστα, πλέον, απ’ όλα αυτά έχουν μείνει όρθια…

Το δράμα της προσφυγιάς το ίδιο αλλά το δρομολόγιο αντίστροφο

Η μόνιμη επωδός των ξενοφοβικών ή γενικότερα όσων δεν θέλουν στις χώρες τους να πηγαίνουν πρόσφυγες είναι πως «θα έπρεπε να μείνουν στη χώρα τους και να πολεμήσουν». Εύκολο να το λέει αυτό κάποιος από την ασφάλεια του καναπέ του. Εύκολο ακόμα κι αν οι πρόγονοί του είχαν ακολουθήσει το αντίστροφο δρομολόγιο. Αυτό, δηλαδή, της προσφυγιάς προς μια χώρα που θα τους πρόσφερε ασφάλεια.

Και η Συρία είναι μια από τις χώρες (όπως και η Ελλάδα) που όχι μία, ούτε δυο αλλά πολλές φορές άνοιξε τις «πόρτες» της για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει καραβάνια προσφύγων που χώρεσαν ότι πρόλαβαν από το βιός τους σε μερικές βαλίτσες και έφυγαν από τον τόπο τους.

Αρχικά η Συρία στη σύγχρονη ιστορία της έχει υποδεχθεί πρόσφυγες από γειτονικές μουσουλμανικές χώρες. Από την Παλαιστίνη το 1948 και το 1967 όταν το Ισραήλ εξαπολούσε δυο από τις πιο βάρβαρες επιδρομές του. Μέχρι και που ξεκίνησε ο πόλεμος στη Συρία, ένας από τους πιο γνωστούς προσφυγικούς καταυλισμούς ήταν αυτός του Γιαρμούκ στη Δαμασκό. Εκεί μεγάλωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι οι οποίοι αναγκάστηκαν να φύγουν ως πρόσφυγες από τη χώρα που οι γονείς τους είχαν πάει ως πρόσφυγες!

Τη δεκαετία του ‘90 το «διαμάντι της Μέσης Ανατολής» είχε υποδεχθεί δυο ακόμα μεγάλα προσφυγικά κύματα. Το πρώτο ήταν λίγο μετά τον Αύγουστο του 1990 από το Κουβέιτ όταν ξεκίνησε η «καταιγίδα της Ερήμου». Το οξύμωρο, μάλιστα, σε αυτή την περίπτωση είναι πως η Συρία υποδεχόταν τους πρόσφυγες την ίδια ώρα που με μια δύναμη 16.000 ανδρών συμμετείχε στην αναπτυχθείσα εκεί υπό τις ΗΠΑ «Διεθνή Συμμαχία»!

Τον Απρίλιου του 1996 όταν το Ισραήλ χτύπησε το Λίβανο με σφοδρούς βομβαρδισμούς στο πλαίσιο της επιχείρησης «Σταφύλια της Οργής», πάλι η Συρία υποδέχθηκε το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων που προσπάθησαν να φύγουν μακριά από την εμπόλεμη περιοχή.

Χιλιάδες πρόσφυγες από το Λίβανο υποδέχθηκε η Συρία και το 2006 (μόλις πέντε χρόνια πριν ξεσπάσει ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα) κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης της Χεζμπολάχ με το στρατό του Ισραήλ.

Το ίδιο είχε γίνει και το 2003 όταν Ιρακινοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους για να βρουν ένα καλύτερο αύριο πρώτα στη Συρία και μετά όπου τους έβγαζε η μοίρα και ο δρόμος.

Έλληνες και Αρμένιοι που βρήκαν καταφύγιο στη Συρία

Αλλά δεν ήταν μόνο αραβικοί λαοί που έβρισκαν καταφύγιο στην πάντα φιλόξενη Συρία. Ήταν και Έλληνες αλλά και Αρμένιοι. Όπως και τώρα, έτσι και τότε: βάρκες, πνιγμοί στη θάλασσα, βαγόνια τρένων ασφυκτικά γεμάτα, καταυλισμοί, στερήσεις. Μόνο η κατεύθυνση της διαδρομής άλλαξε. Τότε οι ανθρώπινες ροές κατευθύνονταν από την Ελλάδα προς τη Συρία, τώρα κινούνται από εκεί προς τα εδώ.

Όπως αναφέρει ο Onur Yildirim, στο «Diplomacy and Displacement: Reconsidering the Turco-Greek Exchange of Populations, 1922-1934». στη Συρία ζήτησαν καταφύγιο σε διάφορες πόλεις, τουλάχιστον 17.000 Έλληνες της Μικράς Ασίας! Παραθέτει μάλιστα ένα τηλεγράφημα (με ημερομηνία 31 Μαΐου του 1923) του προέδρου της Επιτροπής των Ελλήνων Προσφύγων στο Χαλέπι προς το υπ. Εξωτερικών της Ελλάδας, ο οποίος ζητά να μην επιτραπεί σε άλλους Μικρασιάτες να καταφύγουν εκεί αφού «έχει καταστεί αδύνατο να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες».

Όπως και Σύροι πρόσφυγες σήμερα δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα, οι Μικρασιάτες πρόσφυγες το 1923 δεν ήθελαν να είναι στη Συρία. Ήθελαν να φτάσουν στην Ελλάδα, μια χώρα που οι περισσότεροι δεν είχαν δει ποτέ αλλά ήλπιζαν ότι τουλάχιστον εκεί θα βρίσκονταν εκτός κινδύνου.

Ειδικότερα, μάλιστα, όσον αφορά την  παρουσία Ελλήνων στη Συρία θα πρέπει να ειπωθεί πως αυτή σχεδόν στην ολότητά της ήταν στο -μαρτυρικό, σήμερα- Χαλέπι. Σε αυτή την περιοχή από το τέλος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και μετά αρχίζει να αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός των Χριστιανών Ορθοδόξων και αυτό κατά κύριο λόγο οφείλεται στους πρόσφυγες που επέζησαν από τις γενοκτονίες στην Κιλικία και τη Νότια Τουρκία.


Μεγάλος αριθμός Ελλήνων Ορθοδόξων έφτασε στο Χαλέπι από το σαντζάκιο της Αλεξανδρέττας, μετά την προσάρτηση του σαντζάκιου από την Τουρκία. Αυτή ήταν και η δεύτερη μεγάλη φυγή Ελλήνων με προορισμό τη Συρία, κατά τον 20ο αιώνα. Οι Τούρκοι ακολουθώντας τακτική εθνοκάθαρσης άλλαξαν την πληθυσμιακή σύνθεση της Αλεξανδρέττας. Μέχρι τα τέλη του 1940, 48.000 κάτοικοι εγκαταλείπουν τις εστίες τους και καταφεύγουν στο Λίβανο και τη Συρία. Μεταξύ αυτών και 11.000 με 12.000 ήταν Έλληνες, ενώ 26.000-27.000 ήταν Αρμένιοι. Οι περισσότεροι Έλληνες βρήκαν καταφύγιο , όπως ήδη ειπώθηκε, στο Χαλέπι αλλά και στη Δαμασκό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

60
σχόλια
 1. avatar ακριβώς επειδή

  η ΣΥΡΙΑ ήταν μία ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΧΩΡΑ, γι\'αυτό επιλέχθηκε να παράγει με ΕΜΦΥΛΙΟ αναγκαίους πρόσφυγες ,και μετά από τόσα χρόνια ακόμα δεν ξέρουν ποιός πυροβολεί ποιόν.Υπουλη τακτική με πολλαπλά ΚΕΡΔΗ από τους εμπνευστές της......ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ....ένα απ\'αυτά η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ με τον ποιό ύπουλο και σατανικό τρόπο μασκαρεμένο σε ......φιλανθρωπία /αλληλεγγύη και εκατομμύρια ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ σε ΜΚΟ/ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΟΥΣ νομιμοποιημένους εν έτει 2020 από πράκτορες και φερέφωνα των αφεντικών.....

 2. avatar Ηρακλειώτης

  H προσπάθεια εξίσωσης των κατατρεγμένων απο τις σφαγές των τούρκων με τους λαθρο που πάνε για οικονομικό όφελος απο μια χώρα που έχει ΕΙΡΗΝΗ όπως η τουρκία προς ΕΕ για τα $$$ είναι όχι μόνο ανιστόρητη αλλά πονηρή και ύπουλη απατεωνιά.

 3. avatar το λαθρορατσιστές

  και το λαθροφασίστες δεν μας το εξηγείς να το καταλάβουμε καλύτερα ρε προφεσσόρε?

 4. avatar Η προπαγάνδα καλά κρατεί

  Βάλε και μια υπογραφή να ξέρουμε ποιος είσαι. Μην υποτιμάτε την νοημοσύνη μας. Ναι στους πρόσφυγες, όχι στους παράνομους λαθρομετανάστες.

  1. avatar Μονοκεφαλος αετος

   Σωστο!!!!!

 5. avatar Σταμάτης1

  Πρώτον μαθαίνουμε Ελληνικά. Δεν ΕΞΑΠΟΛΟΥΣΕ το Ισραήλ. Δεύτερον δεν πήγαν οι Έλληνες πρόσφυγες από την Ελλάδα. Τρίτον τότε η Συρία δεν είχε τη σημερινή κρατική οντότητα. Ήταν υπό Γαλλική επικυριαρχία και ανεξαρτητοποιήθηκε το 1946. Τέταρτον επειδή το άρθρο φαίνεται ότι έχει στόχευση, ευπρόσδεκτοι οι Σύριοι αλλά όχι όλοι οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες, που έχουν χάσει όλοι τα χαρτιά τους, μηδενός εξαιρουμένου, είναι όλοι νέοι και κανένας δεν έχει χάσει το κινητό του στη θάλασσα.

  1. avatar δεν έχουν χάσει κανένα

   χαρτί στη θάλασσα.Τους προτρέπουν οι ...φιλάνθρωπες ΜΚΟ να τα ΠΕΤΑΝΕ στη θάλασσα για να ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ την ΕΛΛΑΔΑ. Η δικαιοσύνη έχει την αποκλειστική ΕΥΘΥΝΗόχι μόνο για ΕΚΒΙΑΣΜΟ αλλά και για ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΕ ΘΑΝΑΣΙΜΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

 6. avatar Ρεθυμνιωτης

  Ανεξάρτητα απο το τι λέει ο καθένας σ\' αυτό το άρθρο , εγώ για άλλη μια φορά θα δώσω συγχαρητήρια στον αρθρογραφο , και για την τεχνοτροπία της γραφής , αλλα και για τις « πικρες » αληθειες που ξεδιπλωνει .
  Η μονή μου ένσταση είναι , γιατί δεν έχουμε και το όνομα του . Εγώ βεβαίως είμαι σίγουρος για το ποιος είναι . Έτσι δεν είναι Κύριε Σ....η ;

 7. avatar ΟοΟ

  H προσπάθεια εξίσωσης των κατατρεγμένων απο τις σφαγές των τούρκων με τους λαθρο που πάνε για οικονομικό όφελος απο μια χώρα που έχει ΕΙΡΗΝΗ όπως η τουρκία προς ΕΕ για τα $$$ είναι όχι μόνο ανιστόρητη αλλά πονηρή και ύπουλη απατεωνιά.

  1. avatar Ρεθυμνιωτης

   Παλι μπερδεψατε τα μπούτια σας , ο ΟοΟ με τον απλακι . Ηθελα και να\'ξερα σε ποιο κογκλαβιο ανηκετε και οι δυο σας ;

 8. avatar SCULLYXL5

  ΓΙΑΤΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΙΣ ΔΙΠΛΑΝΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΝΤΑΛΕΙ ΟΙ ΣΥΡΙΟΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ!!!!

 9. avatar Το ξαναλεμε

  Για τους αργόστροφους και τους πονηρους: ΝΑΙ στους προσφυγες ΟΧΙ στους λαθρομεταναστες. Καλησπέρα.

  1. avatar ΟοΟ

   Το ματαξαναλεμε
   Για τους αργόστροφους και τους πονηρους: ΝΑΙ στους πρόσφυγες απο την εμπόλεμη περιοχή (συρία)στην ειρηνική (τουρκία) ΟΧΙ στους λαθρομεταναστες απο την τουρκία στην Ελλάδα. Καλησπέρα.

 10. avatar Πολύ απλά κι ωραία

  Οι Συριοι, οι λιβανεζοι και οι ιρακινοι είναι όντως προσφυγες και εννοείται ότι είναι καλοδεχουμενοι. Αλλά οι παρατυποι μετανάστες (βλ Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Αφγανιστάν, Σομαλία, Αλγερία, Τυνησία, Μαρόκο κλπ) δεν είναι δεκτοί. Τους προσφυγες από Συρία πχ δεν έχω κανένα πρόβλημα απολύτως να τους εντάξω στην κοινωνία μου και θα τους εντάξω. Ακόμη κι αν είναι μουσουλμανοι στην τελική είναι μετριοπαθεις μουσουλμανοι που δέχονται πόλεμο από τους τζιχαντιστές. Αλλά όχι τους παρατυπους μετανάστες. Όχι αυτούς.

  1. avatar οι ΣΥΡΟΙ

   να ΦΙΛΟΞΕΝΗΘΟΥΝ και με το πέρας του ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ να ΓΥΡΙΣΟΥΝ στα σπίτια τους.ΝΕΡΟ ΜΕ ΛΑΔΙ ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΤΕΥΕΤΑΙ. Αυτό που έγινε στην ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΣΥΡΙΑ άρχισε να γίνεται και στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ.

  2. avatar χαχαχαχαχαχαχαχα

   Ένταξε τους στην κοινωνία σου και απετάξου απο την Ελληνική.

 11. avatar Οι Έλληνες της μικρας Ασίας

  Που πήγαν πρόσφυγες δεν είναι Έλληνες

  1. avatar έχετε,σκόπιμα,

   μπερδέψει τις.....ΒΟΥΡΤΣΕΣ με τις......ΒΟΥΡΤΣΕΣ.....

  2. avatar ΕΡT

   Νομίζω ήταν Σουηδοί.

 12. avatar Ανθρωπιστης Αλληλεγγυος

  Ενα αρθρο γραμμενο για τον αφελη ανθρωπιστη του πληκτρολογιου.
  Ο δημοσιογραφος ξεχασε να μας πει οτι η Συρια ηταν τοτε υπο Γαλλικη κατοχη.
  Η Συρια εγινε ανεξαρτητη το 1946. Πιο πριν ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ κρατος της Συριας.
  Ξεχασε επισης να μας πει οτι αυτοι που επιληφθηκαν του προσφυγικου δεν ηταν Συριοι αλλα Αμερικανοι του Ερυθρου Σταυρου.
  Η Ελληνες εκτοπιστηκαν, δεν εφυγαν προς αναζητηση επιδοματων.

 13. avatar Η Συρία για

  όσους ξέρουν, έζησαν εκεί και αφηγούνται, υπήρξε ένα άκρως δικτατορικό καθεστώς με την μυστική υπηρεσία να παρακολουθεί τους πάντες! Ούτε στο σπίτι του γείτονα δεν μπορούσες να πας επίσκεψη χωρις να σε ανακρίνουν!!! Για αντιφρονούντες ούτε λογος! Παλαιστίνιος στην Συρία;; Έχετε ρωτήσει κανέναν που ζούσε εκεί να σας πει την αληθεία; Η ισλαμοποίηση της μέσης Ανατολής με τις σφαγές των χριστιανών και τις εθνοκάθαρσεις είναι ιστορικό γεγονός. Το ίδιο θα γίνει και στην Ευρώπη. Οι πλυθησμοι είναι τεράστιοι και δυστυχώς αυτορρυθμίζονται με αυτους τους μηχανισμούς συλλογικής επιβίωσης.

 14. avatar ΔΣΕ

  Οι Σύριοι πριν τον πόλεμο ήταν ένας χαμογελαστός, φιλόξενος λαός με πλήθος επιρροές από τις γειτονικές τους χώρες. Η χώρα είχε πληθυσμό 23 εκατομμύρια και οι πολίτες της είχαν μεσαίο εισόδημα ενώ μόλις το 10% του πληθυσμού ήταν αναλφάβητοί.
  ...
  Σήμερα περισσότεροι από τους μισούς, 12,5 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια. Το 50 % των παιδιών δεν πάει πια σχολείο, ο μισός πληθυσμός που είναι ακόμα στη Συρία δεν έχει νερό και ηλεκτρικό -όχι μόνο επειδή δεν έχει χρήματα άλλα κυρίως γιατί ο πόλεμος έχει καταστρέψει το 50% των υποδομών ύδρευσης και ηλεκτροδότησης...

 15. avatar Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων μόνο από την Συρία που βρίσκονται στην Τουρκία, είναι συγκεχυμένος καθώς για άλλους είναι 4 εκατομμύρια, για άλλους 2,5 και το νούμερα ανεβοκατεβαίνουν, ενώ δεν υπολογίζονται οι παράνομοι μετανάτες από πολλές χώρες της Ασίας και της Αφρικής, που προσδοκούν να έρθουν την Ελλάδα

  Αρκεί να αναλογιστεί κάποιος ότι η χώρα μας, ακόμη και σήμερα, δεν γνωρίζει πόσοι μετανάστες ζουν -νόμιμα ή παράνομα- στην Ελλάδα!

  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/5021355/gia-mia-orthologiki-metanasteytiki-politiki

 16. avatar Απλάκι

  H προσπάθεια εξίσωσης των κατατρεγμένων απο τις σφαγές των τούρκων με τους λαθρο που πάνε για οικονομικό όφελος απο μια χώρα που έχει ΕΙΡΗΝΗ όπως η τουρκία προς ΕΕ για τα $$$ είναι όχι μόνο ανιστόρητη αλλά πονηρή και ύπουλη απατεωνιά.

  1. avatar Απάντηση σε: Απλάκι

   Ε ΝΑΙ, γιατί όπως όλοι ξέρουμε στην Συρία αλλά και γενικά στην Β Αφρική υπάρχει ειρήνη, τον πόλεμος ούτε ακουστά δεν τον έχουν.

   1. avatar ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΕΧΟΥΝ

    οι οποίοι μεταφέρονται σιγά σιγά στο ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ και στο ΕΥΡΩΠΙΣΤΑΝ.......Απλάκι...

    1. avatar Αφού δεν μπορείς ρε κόπανε

     Γιατί οι \'Ελληνες που πήγαν μετανάστες Γερμανία, Αμερική, Αυστραλία και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, πήγαν κατά την διάρκεια του πολέμου; Α, ξέχασα. Οι Έλληνες είναι αριστοκράτες.

    2. avatar Ρεθυμνιωτης

     Διερωτηθηκες ποτε φιλε μου , μήπως κάποιος υποδαυλιζει αυτους τους εμφυλιους πολεμους , πετυχαινοντας κάποια πραγματα προς όφελος του ; διερωτηθηκες ποτε , μηπως αυτος ο κάποιος , καποια στιγμη υποδαυλισει και ξεσηκώσει το μουσουλμανικο στοιχειο στη θρακη , κι αν θέλεις , θα το πετύχει ευκολα , αφου η χωρα μας κανει ο,τι μπορεί για να τους κρατα απομονομενους απο το χριστιανικο στοιχειο ; Εξαλλου ενας πολεμος , ειτε ειναι εμφυλιος ειτε δεν είναι , δεν παύει να είναι πολεμος . Για όλα αυτά τα πράγματα έχει κανει εμπεριστατωμενη αναλυση , και σε διάφορα κανάλια , ο γεωπολιτικος αναλυτης Κ. Μαζης , αλλα και αρκετοί άλλοι του είδους .

   2. avatar @αούα που ΔΕΝ καταλαβαίνει τι του γράφουν

    Απο την Συρία έρχονται οι λάθρο ή απο την Β. Αφρική; Γιατί εγώ ξέρω έρχονται απο την Τουρκία με βάρκες μια χώρα με ειρήνη και υψηλό εισόδημα σε σχέση με τις χώρες τους. Και αν έρχοντε απο μια χώρα με ειρήνη και σχετικά υψηλό εισόδημα τότε τι κάνουν και έρχονται εδώ; Μήπως για τα λεφτά; Και μάλιστα ρισκάροντας τις ζωές των παιδιών τους.Ορίστε στο έκανα κρέμα για να το καταλάβουν και τα αριστεροούγκανα.

 17. avatar Έτσι λέει ο Μουζαλας

  https://www.newsbeast.gr/greece/arthro/1937836/perasan-ke-tzichantistes-anamesa-stous-prosfiges

 18. avatar Ετοιμαστείτε για μια γενναία τόνωση της τάξεως των 40 εκατομμυρίων ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

  https://www.newsbeast.gr/financial/arthro/4156078/ellines-kai-alloi-metanastes-tonosan-ti-germaniki-oikonomia

 19. avatar Ναι, αλλά οι Αφγανοί είναι περισσότεροι από τους Συρους!

  https://www.newsbeast.gr/world/arthro/5509173/ayxithikan-oi-metanasteytikes-roes-apo-to-afganistan

 20. avatar ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΕΛΙΣΣΙΑ

  Ο ρατσισμός είναι αδίκημα.Ο ρατσισμός βρίσκει έδαφος στο αγράμματο και και κοινωνικά απαίδευτο άτομο που βρίσκει εύκολο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια για την ζωή του και τις δυσκολίες σε κατατρεγμένους επειδή φοβάται να στραφεί σ\'αυτούς που ευθύνονται πραγματικά!
  Ένα ωραίο άρθρο που λέει αλήθειες γιατί να είναι αφορμή για ρατσιστικές μπούρδες;

Παρακαλούμε περιμένετε ...