Η Ήπειρος έχει να καυχιέται τόσο για την πλούσια και επιβλητική της φύση, όσο και για τα γραφικά και κουκλίστικα χωριά της.

Πέτρινες κουκίδες παραδομένες σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον με βασικό χαρακτηριστικό τους την τοπική, παραδοσιακή αρχιτεκτονική αναδεικνύονται σε μικροσκοπικούς παραδείσους απομόνωσης, ηρεμίας και πραγματικής χαλάρωσης μακριά από όλους και απ’ όλα.

Συρράκο

Σε απόσταση 54 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, φωλιασμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο γοητεύει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

Τρεχούμενα νερά, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα γεφύρια και σπίτια, συνθέτουν την συγκλονιστική εικόνα του παραδοσιακού οικισμού, που το κάνει να μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού.

Ο επισκέπτης του χωριού μόλις αφήσει το αυτοκίνητό του στην πέτρινη πύλη, μέσα σε λίγα μόλις βήματα πραγματοποιεί ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Η βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που προστατεύουν με τον ίσκιο τους το ναό του Αγίου Νικολάου στα όσα σίγουρα συστήνουν το Συρράκο και την αυθεντική ομορφιά της ηπειρωτικής γης στους ταξιδιώτες με τον καλύτερο τρόπο.

Πυρσόγιαννη

Στο βορειότερο τμήμα του νομού Ιωαννίνων συναντάται μια συστάδα μικρών και γραφικών χωριών, άγνωστη ακόμα στο ευρύ κοινό, που κερδίζει τις εντυπώσεις και δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τους δημοφιλείς «ανταγωνιστές» της. Ο λόγος για τα περίφημα Μαστοροχώρια, πατρίδα των φημισμένων μαστόρων της πέτρας.

Πιο γνωστό απ’ όλα η Πυρσόγιαννη, όπου βρίσκεται και το Μουσείο Ηπειρωτών Μαστόρων, με τα παλιά σπίτια που χρονολογούνται από τον 17ο αι., τα πέτρινα καλντερίμια και τις εντυπωσιακές, πέτρινες βρύσες.

Βοβούσα

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό στην ανατολική πλευρά του Ζαγορίου, η Βοβούσα ή Βωβούσα, είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό σε απόσταση 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα, ενώ είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Αώου, ο οποίος στην ουσία την χωρίζει στα δύο.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, το οποίο χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και είναι αναγνωρισμένο ως νεότερο αρχαιλογικό μνημείο. Βρίσκεται στη μέση του χωριού και στην ουσία ενώνει τις δύο όχθες και γειτονιές της Βοβούσας.

Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς εδώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814.