Βόλτες σε πανέμορφα ήσυχα ή κοσμοπολίτικα χωριά, αξέχαστες διαδρομές στη φύση, ζεστοί ξενώνες που μας βάζουν σε χουχουλιάρικο κλίμα, υπέροχη βουνίσια κουζίνα και άφθονη πηλιορείτικη παράδοση. Γράφει ο Μίλτος Μιχαλάς Το Πήλιο, το μυθικό Βουνό των Κενταύρων, πάντοτε όμορφο και φιλικό στον ταξιδιώτη, προσφέρει πολλές αφορμές για αναζωογονητικές αποδράσεις. Παρακάτω συγκεντρώσαμε όλους τους λόγους που μας «ψήνουν» να οργανώσουμε μια χειμερινή εκδρομή στο αγαπημένο βουνό.

Σκι με θέα το Αιγαίο

ggk-skiΑν επισκεφτείτε το Πήλιο το χειμώνα, σημαίνει ότι είστε από εκείνους που τρέφουν ιδιαίτερη αγάπη για το βουνό. Όχι μόνο επειδή έχετε μεγάλη αδυναμία στα χειμερινά σπορ, αλλά και γιατί αναζητάτε μοναδικές εμπειρίες με φυσικό φόντο την πηλιορείτικη φύση. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου βρίσκεται στις Αγριόλευκες, σε απόσταση 2 χλμ. από τα Χάνια και 27 χλμ. από το κέντρο του Βόλου, ενώ η κορυφή του εντοπίζεται σε υψόμετρο 1.471 μ. Το χιονοδρομικό διαθέτει 5 πίστες (όλες συνδέονται μεταξύ τους) συνολικού μήκους 15 χλμ., εκ των οποίων οι 4 είναι κύριες πίστες για σκι (εγκεκριμένες από τη Διεθνή Ομοσπονδία Χιονοδρομίας) και 1 για δρόμο αντοχής (η κατάβαση πραγματοποιείται ανάμεσα σε οξιές και αγριόλευκες με εκπληκτική θέα στο Αιγαίο). Στις εγκαταστάσεις του θα βρείτε εστιατόριο και αναψυκτήριο για ένα ευχάριστο διάλειμμα (αν δεν είστε φανατικοί οπαδοί των χειμερινών σπορ και απλώς θέλετε να περάσετε ευχάριστα το χρόνο σας), καταφύγιο (διατίθεται και για διανυκτέρευση), καταστήματα ενοικίασης και πώλησης εξοπλισμού σκι και snowboard, καθώς και ιατρείο. Λειτουργεί επίσης σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά 3 ετών και άνω από έμπειρους παιδαγωγούς. Η ημερήσια κάρτα κοστίζει 12 ευρώ. Πληροφορίες Τηλ. 24213 52720, www.pelionski.gr, fb page: Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου | Pelion Ski Centre

Τα low profile χωριά του Δυτικού Πηλίου

ggk-dytiko_low_profile Όσοι έχετε διάθεση να εξερευνήσετε τη δυτική πλευρά του αγαπημένου βουνού, θα ανακαλύψετε πανέμορφα χωριουδάκια, μακριά από τα κοσμικά φώτα, γαλήνιες γωνιές και τοπία που μαγνητίζουν με τη φυσική τους ομορφιά. Ο Άγιος Γεώργιος Νηλείας αποτελεί το ορεινότερο χωριό του Πηλίου, σε υψόμετρο που φτάνει τα 700 μ. και φημίζεται για τη συγκλονιστική θέα του στον Παγασητικό, ενώ έχει ως προίκα μια από τις πιο όμορφες πλατείες χωριού στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της περιήγησής σας θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε εξαιρετικά νεοκλασικά και πηλιορείτικα αρχοντόσπιτα. Τα σηματοδοτημένα μονοπάτια που ξεκινούν από το χωριό θα ενθουσιάσουν τους λάτρεις της πεζοπορίας. Πολύ κοντά βρίσκονται οι Πινακάτες, ένα πολύ ατμοσφαιρικό χωριό, με καλοδιατηρημένα παλιά αρχοντικά και ταβέρνες που σερβίρουν πιάτα μαγειρεμένα με μεράκι. Η Δράκεια, ένα από τα λίγα χωριά του Πηλίου που δεν έχει αξιοποιηθεί τουριστικά, αποτελεί επίσης ιδανικό προορισμό για ξεκούραση και απομόνωση μέσα στη φύση. Ολόκληρο το χωριό έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός. Έχει λιθόστρωτα καλντερίμια, ωραία αρχοντικά (Τριανταφύλλου, Στεργίου κ.ά.), σπίτια με ολάνθιστους κήπους και παραδοσιακά εργαστήρια ξυλογλυπτικής.

Ο μαγευτικός Άγιος Λαυρέντιος

ggk-agios_laurentios Ο Άγιος Λαυρέντιος μοιάζει να έχει σταματήσει στο παρελθόν, διατηρώντας ακέραια την αυθεντικότητά του. Αυτό το μικρό και γοητευτικό χωριό του κεντρικού Πηλίου προσφέρει πανέμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον Βόλο. Πάνω από το χωριό δεσπόζει το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, από το οποίο πήρε το όνομά του. Χρονολογείται περίπου στα μέσα του 12ου αιώνα και η τοποθεσία του είναι ξεχωριστής ομορφιάς. Εδώ, οι γιορτινές μέρες θα κυλήσουν απλά και παραδοσιακά, με βόλτες σε γραφικά πέτρινα καλντερίμια, ανάμεσα σε κτήρια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με την υπέροχη φύση και τα γάργαρα νερά να λειτουργούν ως φυσικό φόντο. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία, όπου θα πιείτε γιορτινό τσίπουρο μαζί με τους ντόπιους και θα ακούσετε ωραίες ιστορίες. Οι φυσιολάτρες μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία Χατζίνη και καταλήγει στη Δράκεια, ενώ ένας άλλος χωματόδρομος πάνω από το μοναστήρι οδηγεί στα Χάνια. Μέσα στο δάσος φημολογείται πως βρίσκεται η σπηλιά του μυθικού Κενταύρου. Ποιος ξέρει; Αν είστε τυχεροί, ίσως την ανακαλύψετε…

Η κοσμική Πορταριά

ggk-portaria Ένα από τα πιο γνωστά χωριά και το πιο κοντινό στο Βόλο –απέχει περίπου 15 χλμ. από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας. Μπορεί να είναι από τα πιο ανεπτυγμένα τουριστικά χωριά του Πηλίου, ωστόσο η Πορταριά διατηρεί αναλλοίωτη την πηλιορείτικη ταυτότητά της. Γύρω από την κεντρική πλατεία, με τα τεράστια αιωνόβια πλατάνια, θα εντοπίσετε καλοφτιαγμένους ξενώνες, προσεγμένες οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και καταστήματα όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τοπικά προϊόντα (γλυκά, μαρμελάδες, λικέρ κ.ά). Αξίζει να επισκεφτείτε το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο που στεγάζεται στο αρχοντικό Ζούλια και τον ιερό ναό των Αγίων Αναργύρων, ο οποίος χτίστηκε την περίοδο 1791-1891.

Οι γεύσεις που θα σας μείνουν αξέχαστες

ggk-geyseis Στα χωριά του Πηλίου θα έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε εξαιρετικές συνταγές από την περίφημη πηλιορείτικη κουζίνα, με το σπετζοφάι να αποτελεί έναν από τους πιο φημισμένους εκπροσώπους της. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό, λιτό και απλό πιάτο με μοναδική γεύση και βασικά συστατικά το λουκάνικο και τις πιπεριές. Οι μερακλήδες καλοφαγάδες που ξέρουν πώς να περνάνε καλά το συνοδεύουν με τοπικό τσίπουρο. Δοκιμάστε το στο πολύ καλό εστιατόριο Κρίτσα, στην Πορταριά (τηλ. 24280 99121, www.hotel-kritsa.gr) στην αυθεντική εκδοχή του με χωριάτικο λουκάνικο, πιπεριές και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στις πεντανόστιμες πίτες, τα τσιτσίραβλα, αλλά και το μπουμπάρι με πατάτες στο φούρνο. Στον Άγιο Λαυρέντιο, αξίζει σίγουρα να κάνετε μια στάση στο εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις του ξενοδοχείου Δρυάδες για να δοκιμάσετε γεμιστό μπουμπάρι και μοσχαράκι με κάστανα (τηλ. 24280 96110, www.hoteldryades.gr). Η Αλέκα στην Τσαγκαράδα φημίζεται για τις εμπνευσμένες τοπικές σπεσιαλιτέ της (τηλ. 24260 49380, www.alekas-house.gr). Πολύ καλά και παραδοσιακά θα φάτε και στην ταβέρνα Ορτανσίες στο Κάτω Κατηχώρι, 3 χλμ. από την Πορταριά (τηλ. 24280 99424, www.ortansies.com). Μια πιο ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο Γευσοκράτορας στην Πορταριά. Οι εμπνευσμένες προτάσεις του σεφ (μοσχαρίσια γλώσσα, φιλέτο σε σάλτσα κρασιού, σαλιγκάρια γεμιστά με σκορδοβούτυρο και μαϊντανό κ.ά.) ιντριγκάρουν τον ουρανίσκο με τον πιο απροσδόκητο τρόπο (τηλ. 24280 99919).