Αρνούμενοι να αποδεχτούμε ότι το καλοκαίρι έχεις κιόλας τελειώσει και με σύμμαχό μας τον καιρό, οργανώνουμε κοντινές φθινοπωρινές εξορμήσεις με άρωμα… καλοκαιριού! Νησιωτικοί αλλά και μη, προορισμοί, μπαίνουν στο επίκεντρο, δίνοντάς μας την ευκαιρία για ακόμη μία φορά να νιώσουμε την ευχάριστη ανεμελιά που μας προσφέρουν αυτές οι μικρές «ενέσεις» αναζωογόνησης που ακούνε στο όνομα τελευταία, καλοκαιρινά τριήμερα! Γράφει η Ελπίδα Πιτάκη 

Ναύπλιο

nafplio_2_shutterstock_146912366_edited Η πρωτεύουσα του νομού Αργολίδας, στην Πελοπόννησο, και μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, το Ναύπλιο, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις εξορμήσεις σας εκτός της Αθήνας. Με μια ένδοξη και λαμπρή ιστορία, είναι σίγουρο πως η δεύτερη πρωτεύουσα της χώρας, μετά την Αίγινα και πριν την Αθήνα, θα σας ξελογιάσει με την ομορφιά της. Με σήμα κατατεθέν το περίφημο ενετικό φρούριο στο λόφο Παλαμήδι, που είναι ορατό από οποιοδήποτε σημείο της πόλης και προσφέρει πραγματικά εκπληκτική θέα, ξεχωρίζει για τη βενετσιάνικη αισθητική, η οποία αποτυπώνεται μέχρι και σήμερα στα κτήριά του. Κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Ναύπλιο πρέπει να επισκεφτείτε το περίφημο Μπούρτζι, το μικρό φρούριο που είναι χτισμένο πάνω σε μια νησίδα πολύ κοντά στο λιμάνι και την πλατεία Συντάγματος –η πιο ιστορική πλατεία της πόλης, στην οποία έκαναν τα σχέδιά τους οι οπλαρχηγοί της Ελληνικής Επανάστασης του 1821– με το εντυπωσιακό Αρχαιολογικό Μουσείο. Επίσης, αξίζει να δείτε το Βουλευτικό, ένα καλοδιατηρημένο τζαμί, όπου στεγάστηκε η πρώτη Βουλή της χώρας, το Παλιό Τζαμί, γνωστό σήμερα και ως Τριανόν, και την Ακροναυπλία, την ακρόπολη και το παλαιότερο από τα φρούρια της πόλης, που προσεγγίζεται μόνο από το βόρειο τμήμα της. Στα σοκάκια γύρω από την κεντρική πλατεία συγκεντρώνεται όλη η τουριστική δραστηριότητα της πόλης με cafes, ταβερνάκια και καταστήματα με παραδοσιακά και αναμνηστικά είδη να προσελκύουν τα πλήθη εδώ και πολλές δεκαετίες. Σε κάποιο από αυτά θα συναντήσετε την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, όπου το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου του 1831 δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας. Μάλιστα, το σημάδι από τη σφαίρα που του αφαίρεσε τη ζωή είναι ακόμη ορατό.Οι πιο ρομαντικοί θα απολαύσετε τη βόλτα, τον καφέ ή το φαγητό σας στην παραλιακή περαντζάδα της πόλης, με το Μπούρτζι στο φόντο. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιβιβαστείτε στα γουστόζικα τρενάκια που αναχωρούν από το λιμάνι και σας ξεναγούν στα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης.

Τζια

tzia_edited Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα). Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του. Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας. Εκτός από τις δροσιστικές βουτιές σας στα καταγάλανα νερά των ακτών της –οι πιο φημισμένες είναι το Γιαλισκάρι, ο Οτζιάς, οι Ποιήσσες, ο Κούνδουρος και η Καρθαία– μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε τα σημαντικότερα αξιοθεάτά της. Αυτά είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο του 13ου αιώνα, ο Λέοντας της Κέας (λιοντάρι πάνω σε φυσικό βράχο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο (τηλ. +30 22880 22079) στην Ιουλίδα, ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης και ο φάρος του Αγίου Νικολάου στο Βουρκάρι, το μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής στον Οτζιά, η αρχαία πόλη της Καρθαίας στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού και το περίφημο δάσος της βελανιδιάς στο κεντροανατολικό κομμάτι της Κέας.

Ύδρα

ydra_1_edited Πρόκειται για ένα από τα πιο αρχοντικά νησιά του Αργοσαρωνικού, γι’ αυτό μην χάσετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε αυτό τον ιστορικό τόπο, που σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για τους κοσμικούς –όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και εκτός των συνόρων της χώρας. Σας υποδέχεται αμφιθεατρικά χτισμένη με τα παραδοσιακά, πέτρινα κτήρια με τις κόκκινες κεραμοσκεπές να σας χαιρετίζουν αγκαλιάζοντας το παλιό λιμάνι, αποτελώντας ζωντανή απόδειξη του ένδοξου, ιστορικού παρελθόντος του νησιού. Εδώ, θα κινηθείτε πεζή ή με τα περίφημα γαϊδουράκια, καθώς το νησί είναι διατηρητέο και απαγορεύεται η διέλευση των μηχανοκίνητων μέσων. Αφού θαυμάσετε το πανέμορφο σκηνικό στο Παλιό Λιμάνι, ανηφορίστε προς την παλαιότερη συνοικία του νησιού, την Κιάφα. Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το Μουσείο με το αρχείο της Επανάστασης, παρατηρήστε τα αρχοντικά των Κουντουριώτη, Μιαούλη, Τομπάζη, Κριεζή, Βούλγαρη, Τσαμάδων, που αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής. Τέλος, μπορείτε να επισκεφτείτε κάποια από τις εκθέσεις που διοργανώνονται στο νησί με τον έντονα arty χαρακτήρα. Περπατήστε μέχρι το Περίπτερο με τα χαρακτηριστικά μεγάλα κανόνια και συνεχίστε προς τα Καμίνια. Φωτογραφηθείτε μπροστά από το άγαλμα του Μιαούλη με τον προμαχώνα, που βρίσκονται από την άλλη πλευρά της παραλιακής οδού. Ενδιαφέροντα αξιοθέατα είναι επίσης η Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο λιμάνι και η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Νηστευτή. Στα λιθόστρωτα σοκάκια θα βρείτε όμορφα cafes και προσεγμένα εστιατόρια για να περάσετε ευχάριστα τον ελεύθερο χρόνο σας. Κοντά στο λιμάνι της Ύδρας και εύκολα προσβάσιμες με τα πόδια είναι οι παραλίες Σπηλιά, Υδρονέτα, Αυλάκι και Μανδράκι. Για τις υπόλοιπες θα χρειαστεί να πάρετε θαλάσσιο ταξί, βάρκα ή γαϊδουράκια.

Σύρος

syros_shutterstock_136046330_edited Δεν είναι υπερβολή το να πει κανείς ότι πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της χώρας, αφού παραδίδει σταθερά μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού τόσο στους Έλληνες όσο και στους αλλοδαπούς επισκέπτες της. Το 1207 καταλήφθηκε από τους Ενετούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, στα 360 χρόνια της κατοχής της που ακολούθησαν, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της να ασπαστεί τον καθολικισμό. Την περίοδο της Επανάστασης του 1821 πολλοί Έλληνες από τα παράλια της Μικράς Ασίας, τη Χίο, τα Ψαρά και την Κρήτη βρήκαν καταφύγιο στο νησί και έμειναν σε αυτό μόνιμα, καθιστώντας την Σύρο οικονομικό και διοικητικό κέντρο του νεοϊδρυθέντος ελληνικού κράτους. Τα παραπάνω εξηγούν αφενός την πολυπολιτισμικότητά της και αφετέρου την αρμονική συνύπαρξη καθολικών και ορθοδόξων. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο www.greekguide.com