Με τις επίπεδες προσόψεις των κτιρίων της δεκαετίας του 1960 και τα λιτά χρώματα, η Hoveniersstraat θα μπορούσε να θεωρηθεί ένας από τους πιο μονότονους δρόμους της όμορφης μπαρόκ βελγικής πόλης της Αμβέρσας.

Στην πραγματικότητα, όμως, είναι ένας από τους πιο συναρπαστικούς δρόμους της πόλης, και υπάρχουν πολλά στοιχεία υψηλής ασφάλειας που προδίδουν ότι δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο δρόμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο δρόμος προστατεύεται από ένα αστυνομικό τμήμα, δεκάδες κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και αρκετούς ένοπλους στρατιώτες.

Ο λόγος; Η Hoveniersstraat είναι το κέντρο της βιομηχανίας διαμαντιών της Αμβέρσας -και του κόσμου. Περίπου το 84% όλων των ακατέργαστων διαμαντιών και το 50% όλων των κομμένων διαμαντιών στον πλανήτη διακινούνται σήμερα σε αυτόν τον προορισμό.

Η βελγική πόλη, που απέχει λιγότερο από μία ώρα με το τρένο από τις Βρυξέλλες, αποτελεί σημαντικό κέντρο διαμαντιών από τον Μεσαίωνα.

«Η Αμβέρσα είναι ένα κέντρο διαμαντιών εδώ και αιώνες», λέει στο CNN Travel η Anne Claesen, η οποία εργάζεται ως ξεναγός στην Αμβέρσα. «Εδώ ιδρύθηκε το πρώτο χρηματιστήριο στον κόσμο, που εμπορευόταν τα πάντα, από χαλκό και ασήμι μέχρι διαμάντια και χρυσό».

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μουσείο διαμαντιών

Τον Μάιο του 2018 εγκαινιάστηκε ένα νέο μουσείο διαμαντιών, με την ονομασία DIVA, στο κέντρο της Αμβέρσας. Η πρώτη του αίθουσα πραγματεύεται την ιστορία του εμπορίου πολυτελείας στην Αμβέρσα και την κουλτούρα της συλλογής σπάνιων αντικειμένων, ενώ η δεύτερη αφορά την επεξεργασία των διαμαντιών, με ταινίες μικρού μήκους για το πώς κόβεται ένα διαμάντι και πώς σχεδιάζεται ένα δαχτυλίδι.

Η αίθουσα τρία εξερευνά το εμπόριο διαμαντιών, με μια μεγάλη υδρόγειο σφαίρα που δείχνει πώς τα διαμάντια φτάνουν στην Αμβέρσα από όλο τον κόσμο. Επτά ταινίες μικρού μήκους πραγματεύονται πραγματικούς ανθρώπους από τον 15ο αιώνα και μετά, ενώ τα εκθέματα που συνδέονται με τις ιστορίες προβάλλονται όταν τελειώνει η προβολή των ταινιών.

Στην αίθουσα τέσσερα παρουσιάζεται η συλλογή ασημικών του μουσείου. Έχει διαμορφωθεί ως μια πολυτελής τραπεζαρία στην οποία οι επισκέπτες μπορούν να παίξουν διαδραστικά παιχνίδια, να μάθουν για τα αληθινά και τα πλαστά πιστοποιητικά διαμαντιών και να ακούσουν ιστορίες ληστείας διαμαντιών στον επόμενο χώρο, ο οποίος έχει σχεδιαστεί ως θησαυροφυλάκιο.

Το τελευταίο δωμάτιο είναι ένα μπουντουάρ που επικεντρώνεται σε «ντίβες των διαμαντιών», όπως η βασίλισσα Βικτώρια και η Μέριλιν Μονρόε. Υπάρχουν, μάλιστα, και εκθέματα με πολύτιμα κοσμήματα που φορούσαν διάσημοι trendsetters.