«Στήσε το κάδρο, τράβα, μοιράσου» είναι οι τρεις κινήσεις που καθημερινά κάνουν εκατομμύρια κόσμου από τότε που τα smartphones κατέγραψαν μια έκρηξη ενδιαφέροντος για την φωτογραφία. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για τα διαδικτυακά trends της αναλύτριας τεχνολογίας, Mary Meeker’s, περισσότερες από 500 χιλιάδες φωτογραφίες ανεβαίνουν και μοιράζονται καθημερινά ήδη από τις αρχές του 2013.

Νούμερο εντυπωσιακό που όμως ωχριά μπροστά στις μετρήσεις του επόμενου χρόνου που έδειξαν, σύμφωνα με την Meeker, πως καθημερινά ανέβαιναν και μοιράζονταν 1.8 δισεκατομμύρια φωτογραφίες. Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνας για το τρέχον έτος, εύλογα περιμένει κανείς ακόμα μεγαλύτερη αύξηση δεδομένης της δημοφιλίας των φωτογραφικών εφαρμογών για τα κινητά.

Οι ευρέως γνωστές εφαρμογές για φωτογραφίες στα κινητά είναι σίγουρα το Facebook, το Snapchat και το Instagram, καθώς και το Yahoo Flickr το οποίο παρά την τεράστια ζήτηση που είχε στα τέλη του 2012, σήμερα παλεύει να ανταγωνιστεί τους αρχηγούς.

Στο μεταξύ, οι αρχικές ρυθμίσεις της κάμερας των Android, Apple and Microsoft έξυπνων κινητών συνεχίζουν να βελτιώνονται σε κάθε καινούργιο update. Παρόλα αυτά εκτός από τις ευρέως γνωστές, υπάρχουν αμέτρητες εφαρμογές που εξειδικεύονται στη φωτογραφίες και ίσως ήρθε η ώρα να δούμε μερικές από αυτές οι οποίες, ανά περιπτώσεις, μπορούν να κάνουν θαύματα. Αν και τα γούστα ποικίλλουν οι παρακάτω μπορούν σίγουρα να καταταγούν ανάμεσα στις 10 καλύτερες

 Facetune  (4€)

Facetune

Android / iOS / Windows Phone

Θα ήταν ίσως λίγο άδικο να βαφτίσουμε το Facetune ως εφαρμογή για να τραβάς και να ανεβάζεις τις selfies σου. Είναι σίγουρα καλή γ’ι αυτό, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα εξαιρετικό εργαλείο editing για κάθε φωτογραφία που τραβάς. Επιδερμίδα, μάτια, μύτη ακόμα και χαμόγελο, βελτιώνονται και το σίγουρο είναι πως αν πειραματιστείς και μάθεις να την χρησιμοποιείς θα αποδειχθεί σωτήρια.

VSCO Cam. (Δωρεάν)

VSCO

Android / iOS

Όταν συζητάς με ανθρώπους που παίρνουν στα σοβαρά την φωτογραφία στο κινητό, η εφαρμογή VSCO Cam πέφτει γρήγορα στο τραπέζι. Έχει φίλτρα παρόμοια με εκείνα των ποιο δημοφιλών κοινωνικών εφαρμογών αλλά τα εργαλεία επεξεργασίας της κρύβουν μεγαλύτερες δυνατότητας από το συνηθισμένο. Επίσης η VSCO Cam έχει την δική της κοινότητα φωτογράφων οι οποίοι μοιράζονται φωτογραφίες για περισσότεροι έμπνευση, γεγονός που από μόνο του μπορεί να βελτιώσει τις λήψεις σου.

 EyeEm (Δωρεάν)

EyeEm

Android / iOS / Windows Phone

Στο βασικό της επίπεδο, η εφαρμογή EyeEm μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμα πρόγραμμα επεξεργασίας της φωτογραφίας με φίλτρα και άλλα εργαλεία που υπόσχονται να καλλωπίσουν την εικόνα σου. Το πιο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της είναι παρόλα αυτά το Market: ένα μέρος όπου μπορείς να ανεβάσεις τις καλύτερες φωτογραφίες σου ευελπιστώντας να βγάλεις κάποια χρήματα από αυτές εάν αγοραστούν από εταιρείες ή εκδοτικούς ομίλους. Όπως και με την VSCO Cam, η κοινότητά των φωτογράφων της υπόσχεται να προσφέρει πληθώρα έμπνευσης για το φωτογραφικό σου έργο.

Do Camera by IFTTT (Δωρεάν)

IFTTT

Android / iOS

Πρόκειται για μια μίνι σουίτα από εφαρμογές και διαδικτυακές υπηρεσίες. Η IFTTT  βασίζεται και ξεχωρίζει για τους αυτοματισμούς της που υπόσχονται να κάνουν τις βελτιώσεις που θες στις φωτογραφίες σου αλλά και να τις μοιραστείς στο άψε σβήσε. Για παράδειγμα μια εντολή σου επιτρέπει να τραβήξεις μια φωτογραφία και να την ανεβάσεις αυτόματα στο Evernote για να την επεξεργαστείς αργότερα, μια άλλη να στείλεις μια φωτογραφία σε μια συγκεκριμένη επαφή, μια τρίτη να την ποστάρεις στο Twitter ή στο Tumblr χωρίς να χρειάζεται καν τις δύο εφαρμογές.

Pixelmator (5€)

Pixelmator

iOS

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές του Photoshop διαθέσιμες τόσο για smartphones, όσο και για tablets αλλά ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός χρηστών των iOS ορκίζονται πίστη στο Pixelmator ως μια αξιόλογη εναλλακτική. Παρόλο που είναι διαθέσιμη και για επιτραπέζιους υπολογιστές Mac είναι η εφαρμογή των κινητών που ξεχωρίζει. Περιλαμβάνει ισχυρά εργαλεία κι ένα εύληπτο περιβάλλον είτε επεξεργάζεσαι ημιεπαγγελματικά φωτογραφίες είτε στολίζεις απλά τις λήψεις σου για να τις μοιραστείς με φίλους.

 Camera51 (Δωρεάν)

Camera51

Android / iOS

Πολλές από τις εφαρμογές που αναφέραμε παραπάνω επικεντρώνονται στην επεξεργασία των φωτογραφιών ώστε να τις τελειοποιήσουν αφότου έχουν τραβηχτεί. Η συγκεκριμένη όμως, η  Camera51, αποδεικνύεται χρησιμότερη στο να σε βοηθήσει την αρχική στιγμή της λήψης. Προσφέρει συμβουλές για το κάδρο και για τη σύνθεση, σε προειδοποιεί για αντικείμενα που μπορεί να μπαίνουν στο διάβα σου, ούτως ώστε να βεβαιωθείς πως οι selfies σου δεν θα σε απογοητεύσουν.

 Afterlight (1,07€)

Afterlight

Android / iOS / Windows Phone

Εάν η γρήγορη επεξεργασία είναι αυτό που ψάχνεις αξίζει στα σίγουρα να κατεβάσεις την εφαρμογή Afterlight. Είναι τόσο καλή στο να βελτιώνει μια λήψη μέσα σε μερικά απλά βήματα με μεγάλη μάλιστα ποικιλία στα φίλτρα και την υφή  για ένα ακόμα πιο λαμπερό αποτέλεσμα. Κι όταν λέμε υφή, εννοούμε ότι περιλαμβάνει «στοιχεία» από την παραδοσιακή εκτύπωση ώστε να προσθέσεις στο ψηφιακό σου αποτέλεσμα μερικές ξεχωριστές τελευταίες πινελιές.

 Infiltr – Infinite Filters (£1.49)

Infiltr

iOS

Από το όνομά της και μόνο γίνονται σαφείς οι βασικές της λειτουργίες. Η εφαρμογή Infiltr’s όμως εκτός από μια επιλογή των φίλτρων που έχουν διαλέξει οι developer της, σε βοηθά να δημιουργήσεις και τα δικά σου επιλέγοντας μέσα από μια λίστα η οποία υπόσχεται να σου προσφέρει πάνω από 5εκατομμύρια συνδυασμούς. Ακόμα κι αν βρίσκεις μόνο μερικά από αυτά χρήσιμα το εύρος της επιλογής είναι όντως εντυπωσιακό.

Google Photos (Δωρεάν)

Google

Android / iOS

Η σκέψη του να ανεβάσεις όλες τις φωτογραφίες στη Google ώστε με μια αναζήτηση να τις εντοπίζει ο καθένας μπορεί να είναι αντίθετη με την επιθυμία πολλών χρηστών χωρίς να μπορεί να φέρει κανείς αντίρρηση όταν πρόκειται για προσωπικά δεδομένα. Παρόλα αυτά άλλοι παρουσιάζονται λιγότερο τρομαγμένοι απέναντι στην ιδέα, και εκτιμούν τις υπηρεσίες της Google που σου χαρίζουν την δυνατότητα να αποθηκεύσεις δεδομένα μέχρι και 15 GB. Ειδικά οι χρήστες του iOS που ξοδεύονται για να αυξήσουν το περιορισμένο iCloud τους, συγκαταλέγονται ίσως σε εκείνους που εκτιμούν περισσότερο την παροχή της Google.

Layout from Instagram (Δωρεάν)

Instagram

Android / iOS

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο χρήσιμο είναι και το εν λόγω παρακλάδι του Instagram ένα χρήσιμο εργαλείο με δικές του ιδιότητες όπως το να συνδυάζει διάφορες λήψεις σε ένα νοικοκυρεμένο κολλάζ. Εύκολα και γρήγορα, διαλέγεις εννέα από τις φωτογραφίες σου, ορίζεις τη διάταξη και εν συνεχεία ζουμάρεις και εναλλάσσεις τις φωτογραφίες μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα το οποίο και θα μοιραστείς στο Instagram ή στο Facebook, ή θα το αποθηκεύσεις για να το ανεβάσεις σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.

Δεδομένου ότι η φωτογραφία είναι ένα άκρως προσωπικό θέμα, οι καλύτερες εφαρμογές για φωτογραφίες είναι ζήτημα υποκειμενικό αφού η επιλογή του καθενός εξαρτάται από το τι «ταιριάζει» στις προτιμήσεις του. Οπότε πολύ πιθανό να υπάρχουν κι άλλες που δεν συμπεριλάβαμε στη λίστα. Παρόλα αυτά τα παραπάνω εργαλεία, το καθένα για το σκοπό του, αποδεικνύονται χρήσιμα και είναι ευρέως διαδεδομένα από άποψη χρηστών.