Η εθνική Ελλάδας έκανε το καθήκον της, επικράτησε με 4-0 του Γιβραλτάρ και εξασφάλισε την παρουσία της στα ευρωπαϊκά μπαράζ για την πρόκριση στο Μουντιάλ 2018. Η «γαλανόλευκη» γνώριζε ποιοι θα είναι οι πιθανοί αντίπαλοί της στη διαδικασία, με εξαίρεση τον ηττημένο του Πορτογαλία-Ελβετία. Τελικά, αυτοί ήταν οι Ελβετοί, που παρά τις 9 νίκες σε 10 παιχνίδια και τους 27 βαθμούς, κινδυνεύουν να αποκλειστούν σε ακόμη ένα… περίεργο των προκριματικών.

Όσον αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδας στα μπαράζ, είναι πάνω-κάτω γνωστή. Υπενθυμίζεται ότι, δύο φορές κλήθηκε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να παίξει σε αυτήν τη διαδικασία για το Μουντιάλ και είχε ισάριθμες επιτυχίες. Η πρώτη ήταν για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 στη Νότιο Αφρική με αντίπαλο την Ουκρανία και η δεύτερη για το Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία, κόντρα στη Ρουμανία.

Στην πρώτη περίπτωση η πρόκριση ήρθε με 0-0 στο Καραϊσκάκη στις 14 Νοεμβρίου του 2009 και με τη νίκη μέσα στην Ουκρανία (0-1) στις 18/11/2009, με σκόρερ τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Στη δεύτερη, τα πράγματα ήταν σαφώς πιο εύκολα. Ισοπαλία (1-1) στο Βουκουρέστι, με γκολ του Κώστα Μήτρογλου και αυτογκόλ του Βασίλη Τοροσίδη στις 19 Νοεμβρίου 2013 και νίκη με 3-1 στη ρεβάνς, χάρη σε δύο γκολ του Μήτρογλου και ένα του Σαλπιγγίδη, με τον Στάντσιου να είναι εκείνος που ισοφάρισε προσωρινά.

Όμως, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι κάνουν και οι πιθανοί αντίπαλοί της. Η κλήρωση θα γίνει στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή την ερχόμενη Τρίτη.

Ιταλία: Σε… αχαρτογράφητα εδάφη οι «ατζούρι». Δεν έχουν παίξει ποτέ σε μπαράζ, ενώ από το 1958, βρίσκονται συνεχώς στην τελική φάση Παγκοσμίων Κυπέλλων. Είναι το απόλυτο φαβορί, όποιος και αν έρθει αντίπαλος για την παρέα του Μπουφόν, αλλά το άγχος είναι στην πλευρά της. Η μοναδική προϊστορία που έχει η Ελλάδα με τους γείτονες είναι στα προκριματικά του Μουντιάλ του 1982. Ήττα εντός έδρας με 2-0 και εκτός έδρας ισοπαλία (1-1) τα αποτελέσματα, αλλά είναι πολύ μακρινά για να αποτελέσουν βάση ανάλυσης. 1-1 και σε πρόσφατο φιλικό, τον Νοέμβριο του 2008.

Ελβετία: Η άτυχη της διαδικασίας των προκριματικών, θα κληθεί να επιβεβαιώσει και στα μπαράζ ότι αδίκως βρίσκεται πλέον εδώ. Ούτε οι Ελβετοί έχουν παίξει ποτέ σε μπαράζ. Όσον αφορά τη μεταξύ μας προϊστορία, έχουν το πάνω χέρι. Έχουν δύο νίκες, όντας αντίπαλοι της ομάδας του Ότο Ρεχάγκελ στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010. Ήττες με 2-1  στο Καραϊσκάκη και με 2-0 εκτός έδρας. Ούτε σε φιλικά η προϊστορία είναι θετική, καθώς καταγράφονται δύο ισοπαλίες, 2-2 στην Ελβετία το 2000 και 0-0 εντός έδρας το 2013.

Κροατία: Θυμίζει… Ελλάδα στα μπαράζ. Στη διαδικασία για το Euro 2012 σε Πολωνία-Ουκρανία, απέκλεισαν την Τουρκία με εκτός έδρας νίκη 3-0 και μια «λευκή» ισοπαλία (0-0) στη ρεβάνς. Στην αντίστοιχη διαδικασία για το Μουντιάλ 2014 στη Βραζιλία, επικράτησαν των Ισλανδών με ισοπαλία (0-0) εκτός έδρας και νίκη (2-0) στην έδρα τους. Στις μεταξύ μας μονομαχίες, η Ελλάδα έχει ισοπαλία 0-0 στην Κροατία και νίκη με 2-0 εντός έδρας, για τα προκριματικά του Euro 2012. Όσον αφορά τα φιλικά, το ένα και μοναδικό έληξε ισόπαλο με σκορ 2-2.

Δανία: Μία φορά κλήθηκε να παίξει μπαράζ, το 2015, για την τελική φάση του Euro 2016 στη Γαλλία και αποκλείστηκε από τη γειτόνισσα Σουηδία. Αυτό έγινε με ήττα 2-1 εκτός έδρας και ισοπαλία 2-2 εντός. Η προϊστορία της Εθνικής με τους Δανούς είναι μεγάλη και κατά κύριο λόγο όχι καλή. Όμως, τα τελευταία χρόνια, στα προκριματικά του Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006 η προϊστορία δείχνει μια νίκη εντός έδρας με 2-1 και ήττα εκτός με 1-0. Σε φιλικό τον Φεβρουάριο του 2009, με τη «γαλανόλευκη» γηπεδούχο, το αποτέλεσμα ήταν ισόπαλο (1-1).