Με ήττα 74-70 από τους Ιταλούς αποχαιρέτησε το φετινό τουρνουά «Ακρόπολις» η Εθνική ομάδα μπάσκετ.

Από το πρώτο λεπτό με απόλυτο έλεγχο στην αναμέτρηση, η Ιταλία δεν επέτρεψε ποτέ στην Εθνική μας να βρει ρυθμό επιθετικά και να την κοιτάξει στα ίσια, παρά την προσπάθεια για ανατροπή από το -13, 7 λεπτά πριν τη λήξη. Άσχημα ποσοστά για τους παίκτες του Ιτούδη που δε βρήκαν κάποιον να τραβήξει το… κάρο επιθετικά και μοιραία παραδόθηκαν στις ορέξεις των Φοντέκιο, Μέλι και της υπόλοιπης παρέας του Ποτζέκο.

Ο αγώνας: Ιταλία – Ελλάδα

Με τον Θανάση Αντετοκούνμπο να ξεκινάει παρτενέρ του Παπαγιάννη στις θέσεις των ψηλών, η Ελλάδα βρήκε τους πρώτους της πόντους. Το σόλο του Αντετοκούνμπο «έσπασε» το ρόδι, αλλά τα λάθη στο ξεκίνημα έφεραν την Ιταλία στο 10-5 (5’). Λάθη τα οποία συνεχίστηκαν για την Εθνική, που έψαχνε την άκρη της επιθετικά, ωστόσο η αστοχία των αντιπάλων (0/7 3π.), έδωσε το δικαίωμα στο να μείνει κοντά στο σκορ με «πονοκέφαλο» τον Μέλι. Με το χαμηλότερο σχήμα και τον Μήτογλου στο «5» η διαφορά έπεσε στους 3 (14-11, 8’) και ένα τρίποντο και φάουλ του Σεβερίνι διαμόρφωσε το 19-16 στο φινάλε της πρώτης περιόδου.

Όπως ακριβώς με τη Σερβία, η είσοδος των Παγιόλα και Σπανιόλο έδωσε νέα πνοή στην Ιταλία για το 24-16 (11’), με την πατροπαράδοτη συνταγή των χεριών πάνω στην μπάλα για την Ελλάδα το τέμπο διατηρήθηκε χαμηλά. Παπανικολάου και Λαρεντζάκης έχασαν διαδοχικές ευκαιρίες από το τρίποντο και η επιστροφή του Μέλι στο παρκέ έστειλε το σκορ για πρώτη φορά σε διψήφιες τιμές (30-20, 16’). Τέλος στην ευφορία με τα διαδοχικά τρίποντα των Ρογκαβόπουλου και Τσαλμπούρη έβαλε ο Φοντέκιο (35-26), ο οποίος έγινε και αυτός διψήφιος. Η ασίστ… highlight του Παπανικολάου στον Παπαγιάννη ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ, το οποίο απογειώθηκε με το buzzer beater του Γουόκαπ για το 35-31!

Ο Ιτούδης επανέφερε το σύνηθες σχήμα με τον Μήτογλου δίπλα στον Παπαγιάννη, αλλά δύο μακρινά σουτ των Σπίσου και Τονούτ έφεραν ξανά σε θέση ισχύος την ομάδα του Ποτζέκο (43-35, 23’). Ο Φοντέκιο συνέχισε στο ίδιο μοτίβο, με τα άσχημα ποσοστά της Εθνικής να την πληγώνουν άλλη μια φορά. Ο Μωραΐτης έδωσε μια «ανάσα» από την περίμετρο για το 47-40 (26’), όμως η απάντηση από τον Ρίτσι ήρθε άμεσα. Σταθερή λύση επιθετικά δεν υπήρχε στο παρκέ, ένα κλέψιμο του Λούντζη άλλαξε τη σειρά των κατοχών και η Εθνική κυνηγούσε από το -11 (57-46) μετά τα τρία δεκάλεπτα.

Η εικόνα δε διαφοροποιήθηκε εν πολλοίς στην αρχή της 4ης περιόδου. Η επιστροφή του Γουόκαπ έδωσε δημιουργία, με τον Ρίτσι όμως να γράφει το 62-49 (33’) από το ποστ. Ούτε οι πέντε σερί πόντοι του Ρογκαβόπουλου ήταν ικανοί να σταματήσουν τη φόρα της ομάδας του Ποτζέκο, με τον Πρόσιντα να «εκτελεί» ξανά για τρεις. Μόνο μέσα από το hustle θα μπορούσε να επιστρέψει στη διεκδίκηση η Ελλάδα, που με ένα επιθετικό ριμπάουντ και ένα κλέψιμο, το οποίο μετέτρεψε σε καλάθι ο Χατζηδάκης μείωσε σε 67-61, αλλά το σουτ του Μήτογλου μπήκε και βγήκε, στα 3’50’’ πριν το φινάλε.

Αυτή η πεντάδα των Γουόκαπ, Ρογκαβόπουλου, Παπανικολάου, Μήτογλου και Χατζηδάκη συνδύασε την πίεση στην μπάλα με λύσεις από την περίμετρο και παρά τις χαμένες ευκαιρίες, όπως τις βολές του Χατζηδάκη, το παιχνίδι θα κρινόταν στο τελευταίο δίλεπτο (67-63). Ένα… τρελό σουτ με την κόρνα της επίθεση των Ιταλών από τον Σπίσου στο 1’24” (70-63) ήρθε να βάλει, ουσιαστικά, τέλος στα όνειρα της ανατροπής, αφού ο Μήτογλου στα 40” δεν ολοκλήρωσε το alley-oop με τον Γουόκαπ, χάνοντας ένα φαινομενικά εύκολο lay-up. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού έκοψε τη διαφορά στους 4 (71-67, 25”) και ο Παπανικολάου μετά από 1/2 βολές του Φοντέκιο στους 2 (72-70, 2.4”). Οι Ιταλοί έβαλαν ψύχραιμα την μπάλα στο παρκέ και ο Σπίσου έβαλε την πινελιά στο τελικό 74-70.

Τα δεκάλεπτα: 19-16, 35-31, 57-46, 74-70

ΠΗΓΗ: gazzetta.gr