Μια πρωτοβουλία που στοχεύει να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων, οι οποίοι βρίσκονται εκτός της παγκόσμιας ελίτ γεννήθηκε επίσημα πριν από λίγο καιρό στις Βρυξέλλες. Επιδίωξη της Ένωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων (UEC), όπως ονομάζεται, είναι να ανατρέψει το ευρωπαϊκό status quo, διεκδικώντας μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα για τους μικρότερους συλλόγους και μια πιο ισορροπημένη διαχείριση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (UEC) τόνισε πως περίπου 1.400 επαγγελματικοί σύλλογοι δεν συμμετέχουν σε κάποια ευρωπαϊκή διοργάνωση και δεν έχουν φωνή στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA).

Όμως η «δύναμη» του ποδοσφαίρου βρίσκεται στο «όλον» και η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων, όπως δηλώνει, σκοπεύει να δώσει φωνή στο 92% των επαγγελματικών ποδοσφαιρικών συλλόγων, που έχουν αποκλειστεί από τα κέντρα αποφάσεων.

«Η έλλειψη εκπροσώπησης σε θεσμικό επίπεδο συλλόγων που δεν ανήκουν στην ελίτ έχει οδηγήσει σε σημαντική διάβρωση του ποδοσφαίρου, προς όφελος μόνο των ελίτ συλλόγων. Και αυτό βλάπτει την αληθινή καρδιά του ποδοσφαίρου. Δίνουμε φωνή στην αληθινή καρδιά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και στοχεύουμε να δημιουργηθεί ένα πιο δίκαιο και πιο βιώσιμο ποδοσφαιρικό οικοσύστημα», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση.

Στη UEC συμμετέχουν σε αυτή τη φάση εκπρόσωποι 40 συλλόγων από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Άστον Βίλα, η Κρίσταλ Πάλας, η Γουότφορντ, η Μπρέντφορντ, και η Μπράιτον & Χόουβ Άλμπιον από την Αγγλία, και η Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ, η Στουτγκάρδη, η Βέρντερ Βρέμης και η Μπόχουμ από τη Γερμανία. Η Ισπανία εκπροσωπήθηκε από τη Σεβίλλη, τη Βαλένθια αλλά και τον πρόεδρο της ισπανικής λίγκας, Χαβιέ Τέμπας, σφοδρό επικριτή των συλλόγων που επιχείρησαν το ποδοσφαιρικό «πραξικόπημα» της κλειστής ευρωπαϊκής Super League, αλλά και των συλλόγων που έχουν υποστηριχθεί και υποστηρίζονται με κρατικό χρήμα.

Το εμπόδιο της ελίτ

Οι εμπνευστές της UEC, στην οποία η συμμετοχή είναι δωρεάν, φιλοδοξούν μέχρι το τέλος του έτους να έχουν εγγραφεί στη νέα ένωση 200 μέλη. Ίσως το σημαντικότερο εμπόδιο για την ενίσχυσή της είναι η ανταγωνιστική Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA), που είναι και ο μόνος φορέας τον οποίο αναγνωρίζει αυτή τη στιγμή η UEFA.

H ECA – επίσημα – εκπροσωπεί περισσότερους από 200 συλλόγους σε όλη την Ευρώπη, ωστόσο ελέγχεται απόλυτα από τις ισχυρές ομάδες της Ευρώπης μεταξύ των οποίων είναι και οι «12» που το 2021 σχεδίαζαν την απόσχιση από την UEFA ώστε να διοργανώσουν μια κλειστή ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ (Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων (ECA) προεδρεύει ο Πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν, Νάσερ Αλ-Κελαϊφί, ο οποίος είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της UEFA μαζί με τον Επίτιμο Πρόεδρο της ECA, Καρλ Χάινς Ρουμενίγκε.

Τώρα η UEC φιλοδοξεί να αποτελέσει το αντίβαρο στην ECA. «Αν δεν υπάρξει αντίδραση από τους υπόλοιπους συλλόγους, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια καταστροφή για τα εθνικά πρωταθλήματα», τονίζει.

Σημειώνεται πως για να έχει ένας σύλλογος ιδιότητα μέλους στην ECA με πλήρη δικαιώματα ψήφου θα πρέπει να συμμετέχει τακτικά σε διοργανώσεις της UEFA (Champions League, Europa League, Conference League), οι οποίες προσφέρουν συνολικά στις συμμετέχουσες ομάδες περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ECA έχει 330 μέλη, εκ των οποίων τα 140 έχουν πλήρη δικαιώματα και 190 έχουν ιδιότητα απλού μέλους, με περιορισμένα δικαιώματα. Η πρώτη αντίδραση από την ECA για την UEC ήταν υποτιμητική: «Δεν έχω ακούσει πολλά για αυτούς. Παραμένουμε η μόνη επίσημη εκπρόσωπος των συλλόγων που αναγνωρίζεται από την UEFA και τη FIFA», δήλωσε ο πρόεδρός της και πρόεδρος της Παρί Σεν Ζερμέν,  Νασέρ Αλ Κελαϊφί

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ECA, Τσάρλι Μάρσαλ, επέλεξε την ειρωνεία, λέγοντας στο CBS: «Είναι ωραίο να βλέπεις ότι η Crystal Palace, ένας σύλλογος με έσοδα 200 φορές μεγαλύτερα από αυτά ενός αντίστοιχου συλλόγου στο κροατικό πρωτάθλημα, κάνει ό,τι μπορεί για να κλείσει το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και τους φτωχότερους συλλόγους στην Ευρώπη». Με την επίσημη έναρξη της UEC, το επόμενο στάδιο της πολιτικής μάχης για τη μελλοντική κατεύθυνση του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει μεταφερθεί από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον πραγματικό κόσμο.

«Είμαστε τα θεμέλια – Χωρίς εμάς δεν υπάρχει ποδόσφαιρο»

«Νιώθουμε πως δεν εκπροσωπούμαστε πουθενά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας, Στιβ Πάρις. Από την πλευρά του ο Χαβιέ Τέμπας, πρόεδρος της ισπανικής La Liga, που υποστηρίζει σθεναρά το εγχείρημα της UEC, είπε ότι η ECA εκπροσωπεί μόνο την ελίτ. Η Καταρίνα Πιτζέτλοβιτς, αξιωματούχος της νέας Ένωσης, είπε ότι η UEC στοχεύει να αλλάξει μια νοοτροπία σύμφωνα με την οποία οι σύλλογοι «δέχονται τα ψίχουλα που αφήνει πίσω της η ελίτ… και αυτό αρκεί για να τους κρατήσει υπάκουους».

«Είναι ζωτικής σημασίας οι μικροί και μεσαίοι σύλλογοι να αποκτήσουν φωνή», δήλωσε ο εκ των ιδρυτών της UEC Ντένις Γκούντασιτς, εκτελεστικός διευθυντής της Λοκομοτίβα του Ζάγκρεμπ στην Κροατία. «Τις τελευταίες δεκαετίες το ποδόσφαιρο έχει γίνει όλο και περισσότερο ένα παιχνίδι της ελίτ. Η UEC καλύπτει ένα τεράστιο κενό και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα των συλλόγων που αποτελούν τα θεμέλια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου».

Ένας άλλος εκπρόσωπος της UEC είπε στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sportschau: «Θέλουμε να καλύψουμε ένα κενό στη δομή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Πάνω από το 90% των συλλόγων, κυρίως εκτός της ελίτ, δεν εκπροσωπούνται. Η UEC θα δώσει φωνή σε αυτούς τους συλλόγους.»

Ένας από αυτούς τους συλλόγους, η Σαχτάρ Ντόνετσκ, αισθάνθηκε ιδιαίτερα εξοστρακισμένη μετά την απόφαση της FIFA να αναστείλει τα συμβόλαια παικτών και προπονητών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κόστισε στον σύλλογο πάνω από 40 εκατομμύρια ευρώ (42,5 δολάρια) σε χαμένα έσοδα μεταγραφών.

«Πιστεύω ότι αυτός ο οργανισμός θα υποστηρίξει τους μικρούς και μεσαίους συλλόγους και θα τους βάλει όλους μαζί σε ένα τραπέζι», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Σαχτάρ του Ντόνετσκ, Σεργκέι Πάλκιν στον διαδικτυακό αθλητικό ιστότοπο The Athletic. «Αισθάνομαι ότι μεγάλη προσοχή δίνεται στους 25 μεγάλους συλλόγους, σχεδόν όλοι εκπροσωπούνται. Υποστηρίζουν πάντα μόνο τους μεγάλους συλλόγους και αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Αλλά χωρίς τους μικρούς συλλόγους, δεν υπάρχει ποδόσφαιρο. Θα είναι το τέλος».