Η δύναμη του ποδοσφαίρου είναι οι οπαδοί και όταν μιλάμε για οπαδικό κίνημα, το μυαλό όλων μας πάει στην Ιταλία. Για τους τιφόζι και την συμπεριφορά τους, λοιπόν, η Gazzetta dello Sport έκανε μια μεγάλη έρευνα. Η ιταλική εφημερίδα ξεκινάει το κείμενο της αναφέροντας ότι η φετινή σεζόν είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Αυτό, φυσικά, μπορούν να το επιβεβαιώσουν όλοι όσοι ασχολούνται περισσότερο με το ιταλικό ποδόσφαιρο και παρακολουθούν τα πάντα.

Η Gazzetta dello Sport παρομοιάζει το οπαδικό κίνημα με «φάντασμα που πλανάται πάνω από την Ιταλία σε ένα μείγμα θυμού και απογοήτευσης» και αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπάρχουν από Βορρά ως Νότο και από… Αριστερά μέχρι Δεξιά, σχεδόν κάθε εβδομάδα.

Στην εισαγωγή της έρευνας, μάλιστα, γίνεται αναφορά και στις επιπτώσεις που έχει στην ιταλική κοινωνία η πορεία του Μπέπε Γκρίλο στα πολιτικά, εννοώντας προφανώς ότι όλοι πήραν θάρρος από την επιτυχία του Γκρίλο και θεωρούν ότι αν οργανωθούν και αντιδρούν μαζικά σε όλα μπορεί κάποια στιγμή να αποκτήσουν λόγο για όλα τα θέματα που αφορούν τις ομάδες τους.

Τα πρώτα δύο συμπεράσματα που προκύπτουν πάντως, όπως αναφέρει η Gazzetta dello Sport, είναι ότι αυτή η κατάσταση διώχνει κόσμο από το γήπεδο (το 1991-92 ο μέσος όρος θεατών σε ένα ματς ήταν 34.000, φέτος θα πέσει στις 23.000) και ότι γίνεται πιο ριζοσπαστικό το οπαδικό κίνημα.

Δυσαρέσκεια και θυμός

Ένας από τους λόγους για την φετινή συμπεριφορά, που είναι πολύ πιο… έντονη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι η δυσαρέσκεια και ο θυμός των οπαδών για τα πάντα. Δεν υπάρχει, δηλαδή, πρόβλημα -σύμφωνα με τους οπαδούς- μόνο στο πώς διοικούνται οι ομάδες τους αλλά και στο πώς διοικείται συνολικά το ποδόσφαιρο στην Ιταλία.

Αυτό που προκύπτει είναι ότι οι τιφόζι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στην ιταλική αθλητική δικαιοσύνη ή στον τρόπο με τον οποίο η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Λέγκα προσπαθούν να κάνουν πιο εμπορικό το πρωτάθλημα ώστε να προσελκύσουν περισσότερους χορηγούς. Αυτή η δυσαρέσκεια και αυτός ο θυμός μπορούν να προκαλέσουν πλέον μεγαλύτερες αντιδράσεις, γράφουν οι Ιταλοί δημοσιογράφοι που έκαναν την έρευνα, επειδή ζούμε στην εποχή του ιντερνετ. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι οπαδοί να οργανωθούν πολύ πιο εύκολα και γρήγορα σε σχέση με παλαιότερα.

Κάπου εκεί, η Gazzetta dello Sport αναφέρεται στην υπόθεση ανταλλαγής Γκουαρίν-Βούτσινιτς, τονίζοντας ότι αυτή χάλασε λόγω των αντιδράσεων των οπαδών της Ιντερ. Μετά από αυτό το γεγονός, όπως τονίζεται, ήρθε η επίσημη διαμαρτυρία των τιφόζι της Λάτσιο για τον πρόεδρο Κλαούντιο Λοτίτο αλλά και αυτή των οπαδών της Μίλαν για τη διοίκηση και τον Αντριάνο Γκαλιάνι. Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η Gazzetta dello Sport είναι ότι οι οπαδοί νιώθουν -ή τουλάχιστον θέλουν- ότι μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να είναι και αυτοί μέτοχοι και απαιτούν να έχουν λόγο για όλα. Γι’ αυτή την συμπεριφορά, όπως προαναφέραμε, ο «ένοχος» θεωρείται ο Μπέπε Γκρίλο…

Τα περιστατικά

Η αλλαγή στην συμπεριφορά των οπαδών φαίνεται και σε περιστατικά που έχουν γίνει σε πόλεις που δεν είναι και πολύ μεγάλες. Η Gazzetta dello Sport αναφέρει ως παράδειγμα τις απειλές των οπαδών της Μπολόνια κατά του προέδρου Αλμπάνο Γκουαράλντι αλλά σημειώνει πως αυτές οι απειλές δεν προέκυψαν επειδή διοικεί λάθος την ομάδα σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αλλά επειδή πούλησε κάποιους παίκτες. Εντύπωση προκαλεί -γράφει η Gazzetta- το πώς αλλάζει η ψυχολογία του κόσμου από την μία στιγμή στην άλλη, όταν υπάρχει μια αλλαγή στην ομάδα. Ως παράδειγμα αναφέρεται η συμπεριφορά των οπαδών της Μπάρι, οι οποίοι επέστρεψαν μαζικά στο γήπεδο όταν αποχώρησε από την διοίκηση η οικογένεια Ματαρέζε.

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει σε αυτά τα χρόνια ομάδες που είχαν μεγάλη ιστορία στην Ιταλία και κάποιες αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν και να επανεκκινήσουν από τα ερασιτεχνικά. Σε μια τέτοια περίπτωση, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα, η βοήθεια των τιφόζι είναι τεράστια καθώς συσπειρώνονται δίπλα από την ομάδα και μπαίνουν αυτοί μπροστά για να βρεθεί η λύση. Συνολικά υπάρχουν 14 τέτοιες οργανώσεις οπαδών, που λειτουργούν με το αγγλοσαξωνικό μοντέλο όταν πρόκειται για τις ομάδες τους.

Οι οπαδοί δεν έχουν δικαίωμα να ονειρεύονται

Μέρος στην έρευνα της Gazzetta dello Sport έχει πάρει και ο Ντεμέτριο Αλμπερτίνι, πρώην παίκτης της Μίλαν επί σειρά ετών και νυν αντιπρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας. Ερωτηθείς για το αν είναι εφικτό να δούμε κάποτε στην Ιταλία μια ομάδα να λειτουργεί όπως η Μπαρτσελόνα ή η Μπάγερν Μονάχου, να ζει δηλαδή με τα λεφτά που βάζουν τα μέλη και τα οποία θα εκλέγουν και την διοίκηση, ο Αλμπερτίνι λέει: «Το θέμα είναι ότι στην Ιταλία έχει αφαιρεθεί από τον κόσμο το δικαίωμα να ονειρεύεται. Το ωραίο στο ποδόσφαιρο είναι η αίσθηση του να ανήκεις κάπου αλλά τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο να είναι είδηση όταν μια ομάδα κάνει προπόνηση με ανοιχτές πόρτες. Δεν κατάφεραν να αξιοποιήσουν το πάθος των οπαδών και συχνά γίνεται το λάθος να μπερδεύουν την curva με τον κόσμο. Διάλογος με τους οπαδούς μπορεί να υπάρξει, στο κάτω-κάτω είναι και αυτοί μέρος αυτού του κόσμου. Αυτά τα χρόνια, όμως, οι ομάδες ενδιαφέρθηκαν απλά για το πώς θα μοιράσουν τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα, χωρίς να ποντάρουν στο προϊόν και στην κοινωνική δύναμη του ποδοσφαίρου, το οποίο δεν είναι μόνο μπίζνες. Οι τιφόζι δεν πιστεύουν πια, υπάρχει έλλειψη επικοινωνίας».

Ολόκληρη την έρευνα για το οπαδικό κίνημα μπορείτε να τη διαβάσετε στο tifosi.gr