Ο Κέβιν Μιραλάς είδε την Έβερτον να νικά την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην πρεμιέρα της Πρέμιερσιπ. Χώρο στην ενδεκάδα (και που) θα βρει;

Τί έψαχνε ο Μόγιες
Κανόνας απαρέγκλιτος. Η Εβερτον παίζει 4-4-1-1. Από τα 38 περυσινά παιχνίδια της Πρέμιερσιπ, ο Μόγες παρέταξε αυτό το σχήμα (σαν αρχική ενδεκάδα) στα 35. Στην κορυφή εναλλάχθηκαν αρκετοί. Μέχρι κι ο Κέιχιλ έπαιξε φουνταριστός. Αυτό μέχρι να έρθει τον Ιανουάριο ο Γέλαβιτς, ο οποίος έκανε… κατάληψη. Πίσω του εναλλάσσονταν Φελαϊνί και Κέιχιλ, με τον Σκωτσέζο να προτιμάει τον Αυστραλό, αφήνοντας τον Βέλγο σε ρόλο box to box. Στα άκρα, σε ρόλο όχι τόσο εξτρέμ, αλλά winger που λένε και οι Αγγλοι, πάλι από τα μέσα της σεζόν έπαιξαν στα αριστερά ο Πίενααρ με τον Ντρέντε (μέχρι να «πλακωθεί» με τον Μόγες) και στα δεξιά ο Οσμαν με τον μπακ-χαφ Κόουλμαν να τον «σκαντζάρει» σε κάποια παιχνίδια, ενώ σε ρόλο «μπαλαντέρ» ήταν (στο μισό της χρονιάς) ο Μπιλιαλέντινοφ.

Tί θέλει να κάνει
H βασική διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του Μόγες, όπως φάνηκε από τις καλοκαιρινές του προσθήκες, ήταν να έχει μεσοεπιθετικά «πολυεργαλεία» στο ρόστερ του. Ποδοσφαιριστές δηλαδή που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν πίσω και στο πλάι του Γέλαβιτς, αλλάζοντας ρόλους και σχήματα κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών. Ο Στίβεν Νέισμιθ μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό. Ο Μιραλάς, όπως τουλάχιστον είπε κι ο ίδιος ο Σκωτσέζος, προαλείφεται για κάτι ανάλογο. Η λογική δηλαδή είναι οι ακραίοι του κέντρου να είναι σαφώς πιο επιθετικογενείς απ’ ό,τι πέρυσι, μετατρέποντας το 4-4-1-1 σε ένα εύκαμπτο 4-2-3-1, με «πυλώνες» τον Κροάτη φουνταριστό στην κορυφή και τον Φελαϊνί πίσω του.

Πού και πώς θα παίξει
Η λογική λέει πως ο Βέλγος θα ξεκινήσει από αριστερά. Στον… γνωστό του κι από τα μέρη μας ρόλο. Διπλό το όφελος από αυτή την κίνηση για τον Μόγες. Αποδεσμεύει τον Πίενααρ (αξιοπρεπής τουλάχιστον πάντως όσο παίζει εκεί ) από τα άκρα και τον φέρνει στα χαφ, το πρώτο. Το δεύτερο, αποκτά μεγαλύτερη «οντότητα» στην περιοχή, αφού ο Αφρικανός δεν την πατάει και τόσο ενώ έτσι (κι υπό προϋποθέσεις) ο Σκωτσέζος μάνατζερ θα έχει τη δυνατότητα να γυρίσει το σύστημα του σε 4-4-2, βάζοντας τον Μιραλάς στο πλευρό του Γέλαβιτς. Το περίεργο είναι πως ο Μόγες δεν απέκλεισε στις προγραμματικές… καλορίζικες δηλώσεις του νέου του αποκτήματος την πιθανότητα να αγωνιστεί τόσο στα δεξιά όσο και πίσω από τον φορ.

Στην κορυφή, πότε;
Παρ’ ότι ο Μόγες φημίζεται για την… ευελιξία του (και την εφευρετικότητά του) ως προς τα πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιεί στην κορυφή της επίθεσης της Εβερτον, τέτοιος ρόλος για τον Κέβιν Μιραλάς δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Άμεσα τουλάχιστον. Κυρίως γιατί ο Νίκιτσα Γέλαβιτς πηγαίνει με… χίλια. Το καλό για τον Βέλγο -τουλάχιστον ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική είναι πως τη δεδομένη στιγμή φαίνεται να είναι ο άμεσος αντικαταστάτης του Κροάτη. Τον Νιγηριανό Βίκτορ Ανιτσέμπε δεν τον εμπιστεύεται και τόσο ο Σκωτσέζος μάνατζερ, ο νιόφερτος Νέισμιρ δεν μπορεί να παίξει μόνος του τη θέση, οπότε αν ο Αποστόλης Βέλλιος δεν παραχωρηθεί δανεικός, όπως συζητείται στο «Γκούντισον Παρκ», ο δικός μας κι ο Μιραλάς θα είναι οι σκάντζες του Κροάτη, όταν και αν αυτός δεν μπορεί…

Πηγή: sday.gr