Το φετινό μεταγραφικό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται από μία γενικότερη πολιτική λιτότητας από όλες τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες. Οι αποχωρήσεις σημαντικών παικτών με μεγάλα συμβόλαια και οι συνεχείς προσπάθειες για απόκτηση άλλων δανεικών ή ελεύθερων είναι ισχυρές ενδείξεις της δύσκολης κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι σύλλογοι.

Στόχος των ομάδων είναι ουσιαστικά να καλύψουν τα μεγάλα κενά στους προϋπολογισμούς τους. Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση πως μέχρι το τέλος του φετινού καλοκαιριού θα πραγματοποιηθούν το πολύ 140 μεταγραφές ενώ πριν τέσσερα χρόνια ο αντίστοιχος αριθμός ανερχόταν στις 210.

Παναθηναϊκός
Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αγωνιστικές απώλειες παίζει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος έχασε με συνοπτικές διαδικασίες από το ρόστερ του τους: Σισέ, Γκοβού, Μάτος, Ζ. Σίλβα και Γκαρσία ενώ παράλληλα έγιναν μεγάλες προσπάθειες να φύγει και ο Μπουμσόνγκ.

Συνολικά τα κέρδη της ομάδας από τις αποχωρήσεις ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ και οι προσπάθειες εντείνονται ώστε να αυξηθούν. Προς το παρόν, στον Παναθηναϊκό έχουν έρθει δύο ελεύθεροι και δύο δανεικοί παίκτες με το συνολικό κόστος των μεταγραφών να ανέρχεται στα 1.65 εκατ. ευρώ (για τους Βιτόλο, Τοτσέ, Κουίνσι και Ζέκα). Οι αντίστοιχοι αριθμοί πέρυσι αντιστοιχούσαν σε έξι νέους παίκτες και 5 εκατ. ευρώ.

Ολυμπιακός

Ο περσινός πρωταθλητής, Ολυμπιακός, παρά τα σίγουρα έσοδά του (17 εκατ. ευρώ με την πιθανότητα κέρδους άλλων 9 από το στο Champions League) φέτος έστρεψε το «βλέμμα» του κυρίως στη φθηνή αγορά της Σερβίας για να αγοράσει νέους ποδοσφαιριστές.

Παράλληλα, και οι «ερυθρόλευκοι» προτίμησαν να αποκτήσουν είτε δανεικούς είτε ελεύθερους παίκτες, ξοδεύοντας συνολικά περίπου 8 εκατ. ευρώ. Αρκετά πενιχρό ποσό σε σχέση με τα περσινά 20 εκατ. που έδωσε για την απόκτηση 13 παικτών.

Παρόλα αυτά, αναμένονται σύντομα εξελίξεις για τη μεταγραφή ενός πιο ηχηρού ονόματος το οποίο έχουν υποσχεθεί Βαλβέρδε και Μαρινάκης στους φίλους της ομάδας.

ΑΕΚ
Οι «κιτρινόμαυροι» μπορεί να έκαναν το μεγάλο «μπαμ» με τη μεταγραφή του Γκούντγιονσεν (1.3 εκατ. ευρώ), αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν έχουν προβλήματα. Μέσα στο καλοκαίρι, είδαν την πόρτα της εξόδου 17 συνολικά παίκτες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν οι σταρ της ομάδας: Μπλάνκο, Σκόκο και Ντιόπ.

Χρησιμοποιώντας έξυπνα, ένα ποσό ύψους 1.5 εκατ., η ΑΕΚ ενίσχυσε παρόλα αυτά το ρόστερ της με επτά Έλληνες και δύο ελεύθερους ξένους παίκτες.

ΠΑΟΚ
Η μεγάλη στρατηγική κίνηση του «Δικεφάλου του Βορρά» πραγματοποιήθηκε φέτος στον τομέα του τεχνικού επιτελείου, με τον ερχομό του Λάζλο Μπόλονι. Κατά τ’ άλλα ο ΠΑΟΚ έχει αποκτήσει ως τώρα τρεις νέους παίκτες με συνολική αξία 650 χιλ. ευρώ ενώ έχασε σημαντικές παρουσίες κυρίως στα πρόσωπα των Βιτόλο, Κουτσιανικούλη και Μουσλίμοβιτς.

Άρης
Ο Άρης δεν αποτελεί εξαίρεση στον τομέα των αποχωρήσεων καθώς αποχαιρέτησε 11 από τους ποδοσφαιριστές του, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν οι πολύτιμοι Χαβίτο και Κόκε.

Μέχρι στιγμής, ο σύλλογος της Θεσσαλονίκης έχει πραγματοποιήσει οκτώ μεταγραφές με τη συνολική αξία τους να φτάνει περίπου το 1 εκατ. ευρώ.

Οι περιπτώσεις των υπόλοιπων ομάδων
Από τις υπόλοιπες ομάδες ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις του Ατρόμητου, του Παναιτωλικού και της Λάρισας. Οι Αγρινιώτες θα εντάξουν στην ομάδα τους μεταξύ άλλων και τον Άγγελο Χαριστέα, ο Ατρόμητος απέκτησε τον Επστάιν και τον Μήτρογλου ως δανεικό από τον ΟΣΦΠ ενώ η Λάρισα ξάφνιασε τους πάντες με τη μεταγραφή του Πορτογάλου Λουίς Μπόα Μόρτε.