Η απομάκρυνση των πολιτών στο Μάτι που δεν έγινε ποτέ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 104 άνθρωποι στην πύρινη λαίλαπα βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάθεσης του δικαστικού πραγματογνώμονα, Δημήτρη Λιότσιου που συνεχίστηκε για πέμπτη μέρα ενώπιον του δικαστηρίου. 

Ο μάρτυρας, ο οποίος θεωρείται κομβικός, καθώς ήταν εκείνος που έκανε την έρευνα στην κατάθεση του κατονόμασε τα πρόσωπα που εκ της θέσεως τους έφεραν ευθύνη για την απομάκρυνση των κατοίκων βάζοντας στο «κάδρο» τα μέλη του ΕΣΚΕ τα οποία κάθονται στο εδώλιο.

Ο κ. Λιότσιος σημείωσε  πως στις 17:00 το μοιραίο απόγευμα «γνώριζαν όλα τα δεδομένα» καθώς ήδη «οι επίγειοι επικεφαλής εκλιπαρούσαν για εναέρια μέσα».

«Επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο έπρεπε να δοθεί εντολή απομάκρυνσης» κατέθεσε ο μάρτυρας ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν έγινε η κινητοποίηση που έγινε λίγες ώρες πιο πριν στην Κινέττα».

Ο  κ. Λιότσιος, αφού αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στις πιέσεις και τις απειλές που όπως λέει δέχτηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας του για την οποία ανέφερε πως πληρώθηκε 150 ευρώ σημείωσε ότι δεν είχε δοθεί καμία οδηγία στους πολίτες για εκκένωση σε αντιδιαστολή με τους προβαλλόμενους ισχυρισμούς του δημοσίου στο διοικητικό δικαστήριο που αναφέρει ότι έπρεπε να είχαν ενημερωθεί από την προηγούμενη μέρα από τις σχετικές την ιστοσελίδες.

«Τελικά τις πταίει για όλα αυτά» ήταν η κρίσιμη ερώτηση με τον μάρτυρας να απαντά: «Αυτό θα το κρίνει το δικαστήριο. Εγώ αποτύπωσα όλα τα στοιχεία…».

Συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας: Άρα όλοι όσοι ήταν στο ΕΣΚΕ γνώριζαν για τη φωτιά .Πώς εξηγείτε ότι στις 18.03 και 18.07 υπάρχουν δύο φαξ που φεύγουν από το ΕΣΚΕ προς το γραφείο του γενικού γραμματέα πολιτικής προστασίας που ζητούν ενισχύσεις για την Καλλιτεχνούπολη προς Χιόνη ενώ δεν πήγε ποτέ εκεί η φωτιά. Όφειλε ο επικεφαλής να κάνει εισήγηση για την απομάκρυνση πολιτών;

Μάρτυρας: Ναι αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί δεν την έκανε. Από τη στιγμή που υπάρχει επικινδυνότητα οικισμών έπρεπε να λάβει υπόψη του όλα τα δεδομένα που θα κινδύνευαν άνθρωποι.