Στο «μικροσκόπιο» της δικαιοσύνης μπαίνουν και πάλι οι καταγγελίες του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου με κεντρικό πρόσωπο την Βασιλική Θάνου. Το ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο καταγράφεται συνομιλία του Ανδρέα Βγενόπουλου, που έχει φύγει από τη ζωή, με γυναίκα επιχειρηματία την οποία φέρεται να επικαλείτο όταν το 2016 κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου ήταν αυτό που καθόρισε τις εξελίξεις και «έβγαλε» από το αρχείο την υπόθεση.

Και αυτό γιατί από την εξέταση που προηγήθηκε το ηχητικό υλικό φαίνεται πως είναι γνήσιο.

Ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης ζήτησε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης κατά απόλυτη προτεραιότητα προκειμένου να διερευνηθεί αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος της δωροληψίας υπαλλήλου και της συνέργειας σε αυτή. 

Το 2016, όταν και πάλι είχε διενεργηθεί έρευνα από τη δικαιοσύνη ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε κάνει λόγο για 17 συναντήσεις με την συγκεκριμένη επιχειρηματία και πολυάριθμες τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ τους. Η υπόθεση μπήκε τότε στο αρχείο. Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εργαστηριακής εξέτασης που έγινε στο ηχητικό υλικό στα Εγκληματολογικά εργαστήρια της Ασφάλειας από τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να προκύπτει η γνησιότητα του, καθώς είναι « χωρίς εμφανή στοιχεία αλλοιώσεων», οδήγησε στην ανασυρθεί της υπόθεσης από το αρχείο ώστε να επανεξεταστεί καθώς αποτελεί νέο στοιχείο.

Σύμφωνα με την έκθεση του Εργαστηρίου Εξέτασης φωνής και ήχου της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών «προέκυψε ότι δεν εντοπίστηκαν χαρακτηριστικά στοιχεία ή έστω ενδείξεις επεξεργασίας του ήχου, που μπορούν να υποδηλώνουν στοιχεία αποκοπής, συρραφής ή εν γίνει αλλοίωσης (μοντάζ), ενώ αντίθετα διαπιστώθηκε η αδιάλειπτη καταγραφή με μικρές αλλά δικαιολογημένες διακυμάνσεις, χωρίς “ιχνη” αδικαιολόγητων μεταβολών ή και παύσεων με την παρατήρηση ότι ο εντοπισμός “ιχνών” σε ακουστικό υλικό ψηφιακής μορφής δεν είναι πάντα εφικτός με βεβαιότητα καθόσον τα “ίχνη” αυτά δύνανται να μειώνονται σημαντικά συναρτήσει διαφόρων παραγόντων οπως είναι το λογισμικό επεξεργασίας και η δεξιοτεχνία του προσώπου που προβαίνει σε επεξεργασία. Πάντως ότι ο ήχος που έχει καταγραφεί στο πειστήριο αρχείο πιθανότατα δεν έχει υποστεί διαδικασία τέτοια ( μοντάζ) που να αλλοιώνει το περιεχόμενό του».

Την κατεπείγουσα έρευνα θα διενεργήσει ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Νίκος Ποιμενίδης ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του το ηχητικό συνολικής διάρκειας 5 ωρών, 28 λεπτών και 37 δευτερολέπτων.

Η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει και πάλι ο φάκελος της υπόθεσης ξεκίνησε όταν ο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεώργιος Σκιαδαρέση, με αφορμή το ηχητικό υλικό που είδε το φως της δημοσιότητας, ζήτησε από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες «προκειμένου να αξιολογήσει σχετικά με το πρωτοεμφανιζόμενο ηχογράφημα αν είναι νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο και μπορεί να ληφθεί υπόψη».