Εάν αναλογιστεί κανείς ότι σε κάθε οικογενειακό γιατρό αντιστοιχούν 10.000 Έλληνες και ότι, σύμφωνα την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, ο αριθμός των γενικών γιατρών πρέπει να αυξηθεί κατά… 619%, γίνεται σαφές ότι ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού στην Ελλάδα… ψυχορραγεί!

Την ίδια ώρα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν ότι σε καμία ευρωπαϊκή χώρα το ποσοστό των γενικών γιατρών δεν πέφτει κάτω από το 30% επί του συνόλου του ιατρικού δυναμικού. Μάλιστα, η Αγγλία κάνει τη διαφορά, καθώς οι οικογενειακοί γιατροί αποτελούν το 55% του συνόλου των γιατρών. Στην Ελλάδα όμως υπάρχουν αυτή τη στιγμή 75.000 ιατρικές ειδικότητες, εκ των οποίων μόλις 3.000 αφορούν στη γενική ιατρική.

Στο υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει καν διεύθυνση πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όταν σε ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει υφυπουργείο. Επίσης, η επιτροπή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, που είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα και ανήκει στο ΚΕΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), καταργήθηκε από τον τέως υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Θυμίζουμε ότι προεκλογικά, το 2009, ο Γιώργος Παπανδρέου εξήγγειλε από το βήμα της ΔΕΘ τη δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής οι οποίες θα είναι στελεχωμένες με τον οικογενειακό γιατρό και τον οικογενειακό νοσηλευτή. Θα υπάρχει, όπως τόνισε, δωρεάν 24ωρη περίθαλψη επτά ημέρες την εβδομάδα για όλο το χρόνο. Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε, δεν θα προσλάβει αγροφύλακες αλλά θα καλύψει όλες τις ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στα νοσοκομεία.

Εν αναμονή λοιπόν… γιατί μόνο τα σχέδια είδαμε!