Με την απολογία του πρώην δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία στην πολύκροτη δίκη για το οικονομικό σκάνδαλο στο δήμο, που διεξάγεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την επόμενη Τρίτη, με την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας Βασίλη Χαλντούπη.

Κατά την μαραθώνια απολογία του, που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και διήρκεσε έως τις 3 το απόγευμα, με ενδιάμεση διακοπή μίας ώρας, ο Β. Παπαγεωργόπουλος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται.

Χαρακτήρισε «παιδικό παραμύθι» τους ισχυρισμούς του βασικού κατηγορούμενου, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, για τον οποίο είπε ότι «έκλεβε» και πριν αναλάβει το δημαρχιακό θώκο, επιτέθηκε με σφοδρότητα στην οικονομική επιθεωρήτρια Αναστασίας Τσεμπερά, θεωρώντας το πόρισμά της αναξιόπιστο και μίλησε για σε βάρος του σκευωρία με στόχο την πολιτική του εξόντωση.

Διακήρυξε την αθωότητά του προσπαθώντας να αντικρούσει τις βαρύτατες πράξεις που τον βαρύνουν. «Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχω βάλει στη ζωή μου έστω ένα ευρώ παράνομα στην τσέπη μου. Ποτέ δεν έπιασα χρήματα του δήμου στα χέρια. Αν βρούνε ότι έχω έστω ένα ευρώ σε τράπεζες του εξωτερικού θα πέσω από το Λευκό Πύργο», είπε κατά την απολογία του.

Επέμεινε ότι η δημοτική αρχή δεν είχε τη δυνατότητα να ανακαλύψει την υπεξαίρεση, αποδίδοντας ευθύνες στην Εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Υπεραμύνθηκε δε των ισχυρισμών του μόλις αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο.

Για τον Π. Σαξώνη είπε ότι λέει χιλιάδες ψέματα χαρακτηρίζοντας τους ισχυρισμούς του ως «αφήγηση παιδικού παραμυθιού».

«Έκλεβε και πριν το 1999 και πιθανότατα να συνέχιζε να κλέβει εάν δεν αποκαλυπτόταν η υπεξαίρεση. Ακολουθεί συγκεκριμένο σχεδιασμό. Κάποιοι τον έχουν συμβουλέψει. Προσπαθεί να πετύχει τη μείωση της ποινής του», είπε, αναφερόμενος στον πρώην ταμία του δήμου.

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος καταφέρθηκε με σφοδρότητα εναντίον της οικονομικής επιθεωρήτριας Αναστασίας Τσεμπερά, την οποία χαρακτήρισε άπειρη και ανεπαρκή, ενώ ανέφερε ότι το πόρισμά της «δεν έχει κόκκους αξιοπιστίας».

Στράφηκε επίσης εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων στο δήμο, εστιάζοντας κυρίως στους Γιάννη Μπουτάρη και Χρύσα Αράπογλου, για τους οποίους τόνισε ότι επιδίωξαν τον «πολιτικό του θάνατο».

Για τον νυν δήμαρχο Γ. Μπουτάρη έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος για τους χαρακτηρισμούς «καμόρα» και «ομερτά» που χρησιμοποίησε καταθέτοντας προ εβδομάδων στο δικαστήριο.

Ερωτηθείς από τον πρόεδρο του δικαστηρίου Γιώργο Αποστολάκη γιατί δεν άλλαξε τον πρώην γενικό γραμματέα και άλλοτε στενότερο συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμούσια όταν πύκνωναν τα δημοσιεύματα το 2006 που ήθελαν τον τελευταίο να έχει δεχθεί δωρεά ακινήτου από δημότη και να έχει «αλισβερίσι» με εργολάβο του δήμου, ο Β. Παπαγεωργόπουλος απάντησε ότι τον κάλεσε και τού έδωσε «ικανοποιητικές εξηγήσεις».

Σε ερώτηση του προέδρου εάν ο Μ. Λεμούσιας δρούσε πίσω από την πλάτη του, ο πρώην δήμαρχος απέφυγε να απαντήσει ευθέως, επισημαίνοντας ότι «περιμένω την κρίση της Δικαιοσύνης».

Στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση, όταν ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια παρατήρησε ότι με την παραπάνω ερώτηση το δικαστήριο έχει προκαταλάβει την ενοχή του εντολέα του, ενώ ό τελευταίος είπε ότι «η απόφαση έχει βγει πριν από τρεις μήνες».

«Αν δεν το ρωτούσα αυτό δεν θα είχα ήσυχη τη συνείδησή μου», απάντησε ο πρόεδρος.

Σχετικά με τον τραπεζικό λογαριασμό της δημοτικής παράταξης «Αναγέννηση» της οποίας ηγείτο, ο Β. Παπαγεωργόπουλος είπε ότι ήταν απολύτως νόμιμος.

Για τις αγορές μετοχών με καταθέσεις του λογαριασμού, παρατήρησε ότι δε υπάρχει κάτι το μεμπτό, τονίζοντας ότι εκείνη την εποχή «ο Σημίτης και ο Παπαδήμος καλούσαν τον κόσμο να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο».

Υποστήριξε ότι μετά το πέρας της δημαρχιακής του θητείας δεν σημειώθηκε καμία αύξηση στα περιουσιακά του στοιχεία.

Κάλυψε τέλος τους κατηγορούμενους πρώην αντιδημάρχους Οικονομικών για τους οποίους παρατήρησε ότι είναι όλοι τους έντιμοι άνθρωποι και προσωπικότητες της πόλης.