Ο στρατηγός Αμπντουραχαμάν Τσιανί, εμφανίστηκε στην κρατική τηλεόραση του Νίγηρα ως πρόεδρος του μεταβατικού συμβουλίου που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα που ξέσπασε την Τετάρτη.

Η φρουρά υποκίνησε το πραξικόπημα την Τετάρτη και έθεσε υπό κράτηση τον πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ στο προεδρικό μέγαρο. Μια ομάδα στρατιωτικών που εμφανίστηκαν αργότερα στην κρατική τηλεόραση δήλωσαν ότι απομάκρυναν τον Μπαζούμ από την εξουσία.

Ο σμήναρχος Αμαντού Αμπνταραμάν, που ανακοίνωσε το πραξικόπημα, δήλωσε πως οι στρατιωτικοί ενήργησαν αντιδρώντας στην επιδεινούμενη κατάσταση ασφαλείας και την κακή διακυβέρνηση. Ο Αμπντουραχαμάν Τσιανί επανέλαβε πως οι στρατιώτες κατέλαβαν την εξουσία λόγω της επιδεινούμενης κατάστασης ασφαλείας. Επέκρινε επίσης την έλλειψη συνεργασίας με τις στρατιωτικές κυβερνήσεις στην Μπουρκίνα Φάσο και στο Μαλί στη μάχη απέναντι σε εξεγέρσεις στην περιοχή.

Η ανασφάλεια παρέμεινε ένα πρόβλημα αφότου ο Μπαζούμ εξελέγη το 2021 καθώς οι τζιχαντιστές που απέκτησαν ρίζες στο Μαλί το 2012, κέρδισαν έδαφος, σκοτώνοντας χιλιάδες ανθρώπους και εκτοπίζοντας πάνω από έξι εκατομμύρια άλλους σε όλο το Σαχέλ.

Ο Νίγηρας είναι σύμμαχος-κλειδί δυτικών χωρών εναντίον ισλαμιστικών εξεγέρσεων στη Δυτική Αφρική και ξένα στρατεύματα στρατευμάτων σταθμεύουν εκεί, περιλαμβανομένων γαλλικών και αμερικανικών.

Η ΕΕ καταδικάζει το πραξικόπημα

«Η ΕΕ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο το πραξικόπημα στον Νίγηρα. Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνιστούν σοβαρή επίθεση στη σταθερότητα και τη δημοκρατία στον Νίγηρα» αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη δήλωσή του εκ μέρους της ΕΕ, ο κ. Μπορέλ υπογραμμίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητεί να κατοχυρωθούν άνευ όρων η ασφάλεια και η ελεύθερη κυκλοφορία του Προέδρου Μπαζούμ». Παράλληλα, επισημαίνει ότι οποιαδήποτε παραβίαση της συνταγματικής τάξης θα έχει συνέπειες για τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και του Νίγηρα, συμπεριλαμβανομένης της άμεσης αναστολής κάθε δημοσιονομικής στήριξης.

«Η ΕΕ παραμένει δίπλα στον λαό του Νίγηρα και επιβεβαιώνει την πλήρη δέσμευσή της στον αυστηρό σεβασμό του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στον Νίγηρα» καταλήγει ο Ζοζέπ Μπορέλ.