Το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους είναι μια βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής. Το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες οφείλουν στις τράπεζες δεν αφορά μόνο αυτούς. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας μας. Το γνωρίζουμε από την οικονομική κρίση που οδήγησε τη χώρα μας στα πρόθυρα της καταστροφής: το ιδιωτικό χρέος διαλύει τον οικονομικό ιστό και υποθηκεύει το μέλλον. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει ως βασική της προτεραιότητα, μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, την καταπολέμηση και ρύθμισή του.

Σήμερα, βιώνουμε μια νέα έκρηξη του ιδιωτικού χρέους. Για την εξέλιξη αυτή υπάρχει ένας κύριος λόγος: η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 παρακολουθούμε μία συστηματική πολιτική ενίσχυσης των τραπεζών και των funds και κατ’ επέκταση μία πολιτική αποδυνάμωσης των οφειλετών και της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της. Δεν θα σταθώ στις σκανδαλώδεις διαστάσεις της διαπλοκής κυβερνητικών στελεχών -όπως ο κύριος Πάτσης- με τις δραστηριότητες των κερδοσκοπικών funds. Αυτές οι περιπτώσεις είναι απλά οι ακραίες, οι εμφανείς, εκδοχές ενός ευρύτερου πολιτικού ζητήματος. Και αυτό έχει όνομα. Η Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους μέσα από μία αντίληψη όπου το κράτος δεν είναι ο σύμμαχος του πολίτη, αλλά ο τιμωρός του.

Αν παρακολουθήσει κανείς το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης αυτό έχει ένα σταθερό μοτίβο. Απέναντι στο πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους, παίρνει θέση όχι στο πλευρό του πολίτη, αλλά των τραπεζών και των funds. Αυτός είναι ο λόγος που ο πτωχευτικός κώδικας της Νέας Δημοκρατίας αποσκοπεί στη ρευστοποίηση των περιουσιών, αυτός είναι ο λόγος που καταργήθηκε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, αυτός είναι ο λόγος που το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν περιλαμβάνει καμία ρήτρα ουσιαστικής ρύθμισης, αλλά αντίθετα μεταβιβάζει τα δάνεια στα funds δίχως καμία δεσμευτικότητα.

Η πολιτική αυτή σε δύσκολες συνθήκες αποκτά καταστροφικές διαστάσεις. Η ελληνική οικονομία έχει περάσει μέσα από τη δοκιμασία της πανδημίας και βρίσκεται στη δίνη της ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης. Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι παντελώς ανοχύρωτα και απροστάτευτα έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην καθημερινότητά τους, αλλά το επιπλέον βάρος της εκτίναξης των χρεών τους προς τρίτους. Το αποτέλεσμα είναι ορατό: κρίση χρέους, σπίτια στο σφυρί, επιχειρήσεις που κλείνουν.

Η αναστροφή αυτής της κατάστασης απαιτεί ριζική αλλαγή πορείας. Αλλαγή πορείας που μόνο μία νέα προοδευτική κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στο τιμόνι μπορεί να επιβάλλει. Γιατί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκκινεί από μια αντίληψη για το κράτος όπου το τελευταίο παρεμβαίνει ενεργητικά στην κατεύθυνση της δίκαιης ρύθμισης και όχι της τιμωρίας του πολίτη. Το κράτος ανακτά την κοινωνική του λειτουργία προστατεύοντας αυτούς που έχουν ανάγκη και όχι αυτούς που έχουν τα πάντα.

Στο έδαφος αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δεσμεύεται ότι στις πρώτες πενήντα μέρες της νέας προοδευτικής κυβέρνησης η χώρα θα αποκτήσει νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για το ιδιωτικό χρέος και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Πιο συγκεκριμένα, θα προχωρήσουμε σε μέτρα που περιλαμβάνουν για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία τη διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής που σχετίζεται με την περίοδο της πανδημίας και τη θέσπιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου καθώς και την αναστολή πλειστηριασμών για πρώτες κατοικίες ύψους έως και 300.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα προχωρήσουμε στην κατάθεση νέου πτωχευτικού νόμου με μόνιμα μέτρα ρύθμισης χρεών και προστασίας της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης. Αυτός θα προβλέπει α) την υποχρεωτική συμμετοχή και τη δέσμευση του πιστωτή στη ρύθμιση της οφειλής όπως θα προκύπτει από αυτοματοποιημένη πλατφόρμα, β) την εξαγωγή βιώσιμων ρυθμίσεων ανάλογα με το εισόδημα του δανειολήπτη και με σταθερό χαμηλό επιτόκιο, γ) τη νομοθετικά κατοχυρωμένη προστασία της πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης των λαϊκών και μεσαίων στρωμάτων, δ) τη δυνατότητα δικαστικής προσφυγής σε περίπτωση μη ευδοκίμησης της ρύθμισης από την ψηφιακή πλατφόρμα, Ε) την εποπτεία και φορολόγηση των δραστηριοτήτων των services που διαχειρίζονται κόκκινα δάνεια.

Στόχος μας είναι η επιβολή κανόνων που θα εξασφαλίζουν τη μείωση του ιδιωτικού χρέους και τη δικαιοσύνη στις σχέσεις οφειλετών και πιστωτών. Και αυτό είναι το υπόδειγμα του πώς θέλουμε να είναι η ελληνική κοινωνία του μέλλοντος. Μια κοινωνία όπου το κράτος θα παρεμβαίνει ενεργητικά στο πλευρό των πολιτών, όπου η οικονομία δεν θα κουβαλά τα βαρίδια του παρελθόντος, όπου οι πολίτες θα μπορούν με αυτοπεποίθηση και ασφάλεια να σχεδιάζουν το μέλλον τους. Πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή, η πολιτική αλλαγή στις εκλογές στις 21 Μαΐου.

  • Έφη Αχτσιόγλου, υποψήφια βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία