«Η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται ούτε τρομοκρατείται» τόνισε σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε απειλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κατά της χώρας μας.

«Η ελληνική Κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα. Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ’ ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κ. Οικονόμου και προσέθεσε: «Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται. Θα ήταν χρήσιμο οι Τούρκοι αξιωματούχοι να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά».

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο», τόνισε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις προκλητικές δηλώσεις.

«Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε.

«Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι»

Στις νέες του προκλητικές δηλώσεις του με στόχο την Ελλάδα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε σήμερα πως η Τουρκία αντιτίθεται σε οποιαδήποτε επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο.

«Δεν θα επιτρέψουμε την επέκταση των (ελληνικών) χωρικών υδάτων, όχι κατά 12 μίλια, αλλά ούτε κατά 1 μίλι στο Αιγαίο», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στη συνέντευξη Τύπου που δίνει παραδοσιακά στο τέλος του έτους στην Άγκυρα.

Επικαλούμενος απόφαση για το θέμα που είχε εκδοθεί το 1995 από το τουρκικό κοινοβούλιο, ο Τσαβούσογλου είπε: «Προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά την Ελλάδα. Μην κάνετε ψευτοηρωισμούς εμπιστευόμενοι αυτούς που θα μπορούσαν να σας στηρίξουν. Μην επιδιώκετε τον τυχοδιωκτισμό. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας!».

Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu διευκρίνιζει πως η δήλωση του 1995 προειδοποιεί πως, αν η Ελλάδα αυξήσει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων, το κοινοβούλιο θα δώσει «όλες τις εξουσίες», περιλαμβανομένων στρατιωτικών εξουσιών, στην κυβέρνηση για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας.

Ο Τσαβούσογλου είπε ότι η δήλωση αυτή «παραμένει σήμερα σε ισχύ».

Ο τούρκος υπουργός είπε ακόμη στην ίδια συνέντευξη πως η Τουρκία συνεχίζει το διάλογό της με τον ΟΗΕ, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ιράκ, καθώς και με το συριακό καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ και αναφέρθηκε στην τριμερή συνάντηση που είχαν χθες, Τετάρτη, στη Μόσχα των υπουργών Άμυνας και αξιωματούχων των υπηρεσιών πληροφοριών της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Συρίας.

«Θα συναντηθώ επίσης με τον (ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι) Λαβρόφ», πρόσθεσε.

Μέτρα κατά της Τουρκίας μετά την «ωμή απειλή πολέμου» ζητά στην Κομισιόν ο Κεφαλογιάννης

«Τη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας για την ευθεία και ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν η χώρα μας επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της, κάτι που αποτελεί μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμά της σύμφωνα με το Σύμβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», ζητά ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, με ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο της ερώτησης παραθέτει, όπως αναφέρει, αυτολεξεί τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ότι «δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, ούτε 12, ούτε καν 1 μίλι», ότι «η απόφαση που έλαβε το (τουρκικό) Κοινοβούλιό μας το 1995 για το θέμα αυτό είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει» και ότι «προειδοποιούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά: Μην επιδιώκετε ψευτοηρωισμούς στηριζόμενοι σε εκείνους που προσπαθείτε να έχετε πίσω σας. Μην ξεκινήσετε μία περιπέτεια. Δεν θα έχει καλό τέλος για σας».

Αμέσως μετά, υπογραμμίζει ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μίας υπό ένταξη χώρας, της Τουρκίας, με τις δηλώσεις του απειλεί ανοικτά με πόλεμο την Ελλάδα, παραβιάζοντας έτσι τον καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (άρθρο 2, παράγραφος 4) για ένα μονομερές και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας, την επέκταση των χωρικών της υδάτων σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ, που αποτελεί κοινοτικό κεκτημένο καθώς έχει κυρωθεί από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την ίδια την ΕΕ».

Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Κεφαλογιάννης, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πώς κρίνει», αλλά και συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «τι μέτρα προτίθεσθε (η Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να λάβετε στην ωμή απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών που παραβιάζουν ευθέως τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας».