«Να ορίσει ημερομηνία εκλογών» κάλεσε τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας χαιρετίζοντας το διεθνές συνέδριο με τίτλο «Ελληνική Οικονομία και Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον» που διεξαγάγει η Ναυτεμπορική στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σχολιάζοντας την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική κατάσταση, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη, είναι γέννημα θρέμμα Μητσοτάκη. Αυτό που μπορεί να συγκρίνει κανείς διαχρονικά σε επίπεδο διακυβέρνησης είναι το πως ζει μια οικογένεια σήμερα στη χώρα. Η Ελλάδα σήμερα είναι μία χώρα άδικη, χρειάζεται δίκαιη διανομή πλούτου και εισοδήματος. Σήμερα βλέπουμε μια άδικη αναδιανομή πλούτου από τους πολλούς προς τους ισχυρούς».

Πρόσθεσε δε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο σχέδιο» κι επισήμανε πως «μια προοδευτική και αποτελεσματική πολιτική κατά της ακρίβειας πρέπει να έχει τριπλή στόχευση:

α) Να παρεμβαίνει στην λειτουργία των αγορών αξιοποιώντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και διευκολύνοντας τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών ώστε να εξαφανιστεί η αισχροκέρδεια και ο υπερβάλλων εγχώριος πληθωρισμός,

β) Να επαναφέρει τον δημόσιο χαρακτήρα των εταιρειών κοινής ωφέλειας (πχ ΔΕΗ, ΔΕΔΔΗΕ) που μπορούν να δράσουν εξισορροπητικά στην λειτουργία της αγοράς και να αξιοποιηθούν ως εργαλεία προώθησης δημόσιων πολιτικών με στόχο την στήριξη του συνόλου της οικονομίας.

γ) Να προωθεί αναδιανεμητικούς μηχανισμούς φορολογώντας τα υπερκέρδη ώστε να στηρίζει με δημοσιονομικά μέτρα τα νοικοκυριά και τους πλέον αδύναμους».

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας εξέφρασε τον «φόβο ότι ο πρωθυπουργός εξελίσσεται σε παράγοντα πολιτικής αστάθειας», καλώντας τον να προσέλθει στη Βουλή να απαντήσει για τις υποκλοπές, αλλά και να προκηρύξει τις εκλογές. «Ο Πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως «η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από ασφάλεια και δικαιοσύνη παντού», ενώ εστιάζοντας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, «η κυβέρνηση παρακολουθεί τις τράπεζες να μην δίνουν ρευστότητα αλλά να έχουν κέρδη 1 δις η καθεμία από τις αυξήσεις στα επιτόκια χορηγήσεων», όπως είπε. Τέλος, χαρακτήρισε απαραίτητη τη ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις με κούρεμα οφειλής καθώς «η μισή Ελλάδα χρωστάει».