Για απαράδεκτους ισχυρισμούς της Τουρκίας στο μεταναστευτικό μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN. «Αυτός είναι ένας απαράδεκτος ισχυρισμός. Η Ελλάδα σώζει καθημερινά χιλιάδες στην θάλασσα. Μόλις σήμερα είχαμε δυο ναυάγια και σώσαμε πάνω από 100 ανθρώπους ανάμεσά τους ήταν και πολλά παιδιά», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Το να κατηγορείς την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας είναι παράλογο. Τον Μάρτιο του 2020 ο Ερντογάν ενθάρρυνε χιλιάδες ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα για να φτάσουν στην Ευρώπη. Δεν εργαλειοποιούμε εμείς το μεταναστευτικό. Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας αλλά σεβόμαστε και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κάθε φορά που υπάρχει άνθρωπος σε ανάγκη στην θάλασσα το λιμενικό μας βγαίνει μπροστά και τον σώζει. Είμαι απογοητευμένος από αυτόν τον συνεχή πόλεμο των fake news», είπε και κάλεσε για ακόμα μια φορά τον τούρκο πρόεδρο να καθίσουν σαν πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε στο μεταναστευτικό.

Είμαι ο πρώτος που είπε ότι η Τουρκία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταναστευτικό. Αλλά αυτός δεν είναι τρόπο να λύνεις τις διεθνείς σου υποθέσεις.

Ερωτηθείς γιατί το κάνει αυτό ο Ερντογάν είπε ότι δεν μπορεί να ξέρει τι σκέφτεται απέδωσε την συμπεριφορά του στην δημιουργία κλίματος για εσωτερικούς λόγους και πρόσθεσε: «Βλέπουμε τους τελευταίους μήνες ένα κρεσέντο της τουρκικής ρητορικής απέναντι στην Ελλάδα με αστήρικτες και απαράδεκτες κατηγορίες, απειλούν την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και έχουμε πει ξεκάθαρα ότι αυτού του είδους η ρητορική είναι απαράδεκτη. Υπάρχει τρόπος να λυθούν οι διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών και αυτό είναι το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας και ο διάλογος. Συνεχώς ενθαρρύνουμε την Τουρκία να καθίσει μαζί μας και να συζητήσουμε με πολιτισμένο τρόπο».

«Να μην συμβιβαστούμε με τον ρωσικό εκβιασμό»

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για την ηχηρή καταδίκη της Ρωσίας σήμερα στον ΟΗΕ και για την αδιάλλακτη στάση του και πως απαντά η διεθνής κοινότητα.

«Θα μείνουμε στην ίδια πορεία», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί χρειάζεται χρόνος για να έχουν αντίκτυπο στην ρωσική οικονομία.

Στο ενδιάμεσο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να προστατεύσουμε τους λαούς μας, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας μετά την εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από την Ρωσία με την τιμή του να έχει πιάσει ταβάνι.

Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην Ουκρανία είπε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να την στηρίζουμε και να μην συμβιβαστούμε με τους ρωσικούς εκβιασμούς στέλνοντας μήνυμα ότι αυτό δεν αφορά μόνο την Ουκρανία αλλά απευθύνεται σε κάθε αυταρχικό ηγέτη που πιστεύει ότι τα σύνορα μπορούν να αλλάξουν με την βία. Πρόκειται για ένα ευρύτερο μήνυμα που εκπέμπεται από την διεθνή κοινότητα και έχει να κάνει με το να υψώσουμε το ανάστημά μας με την Ουκρανία ενάντια στην Ρωσία και απέναντι σε αυτόν τον άδικο πόλεμο.

Για ένα 8ο πακέτο κυρώσεων ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι έτοιμος να το σχολιάσει ακόμα και σημείωσε ότι τα 7 πακέτα κυρώσεων που έχουν επιβληθεί έχουν επηρεάσει αρνητικά την Ρωσία.

Για το θέμα του φυσικού αερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο επιθετική πολιτική και η Ελλάδα έχει ζητήσει την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο σύνολο και όχι μόνο στο ρωσικό και πρόσθεσε ότι αυτή η θέση της Ελλάδας κερδίζει έδαφος.

Για τις επόμενες κυρώσεις που τυχόν επιβληθούν τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα πληγώνουν την ρωσική οικονομία περισσότερο από την ευρωπαϊκή.

Όσον αφορά στις επιπτώσεις της κρίσης στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες είναι αντιμέτωπες με την εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου και αναπόφευκτα έχει επηρεάσει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Αναφέρθηκε στην φορολόγηση των παρόχων στην Ελλάδα και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει πει στους πολίτες ότι ναι μεν θα πληρώνουν ακριβότερα την ενέργεια αλλά πως θα κάνει ότι μπορεί να απορροφήσει μέρος του κόστους.

«Στην ΕΕ βλέπουν τι κάνουμε στην Ελλάδα και πως αυτή η μέθοδος αποδίδει και κάθε μέρα εισπράττουμε εκατομμύρια από τα υπερκέρδη και τα επιστρέφουμε στους πολίτες. Είναι έκτακτα μέτρα και ναι παρεμβαίνουν στην αγορά αλλά είναι και ειδικές οι καταστάσεις».

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας με την μείωση του φωτισμού στα δημόσια κτίρια και είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει από την πλευρά της αλλά πρέπει ενωμένοι να προχωρήσουμε και ο καθένας μας να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας.

Για την αύξηση του κόστους ζωής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η αύξηση στο κόστος της ενέργειας έχει πυροδοτήσει τον πληθωρισμό και έτσι στην χώρα μας ανακοινώθηκε ένα πακέτο στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό γιατί η ελληνική οικονομία πηγαίνει πολύ καλά και περιμένω η ανάπτυξη να περάσει το 5% και αυτό μας δίνει τον δημοσιονομικό χώρο να στηρίξουμε τους ευάλωτους.