«Με την ψευδεπίγραφη ονοματοδοσία της εταιρικής διακυβέρνησης και διαφάνειας στις δημόσιες επιχειρήσεις, η κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο που βασίζεται στις αρχές του «κράτους – λάφυρου για τα δικά σας παιδιά» και του δόγματος πως «όποιος δεν προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες πεθαίνει». Στο πνεύμα αυτό συνοψίστηκε η ομιλία του βουλευτή και επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού τομέα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέκου Φλαμπουράρη στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ στη Βουλή.

Όπως τόνισε ο πρώην υπουργός, με το «λιγότερο κράτος» καθιερώνεται η δυνατότητα ελεύθερης πώλησης των συμμετοχών του Δημοσίου, ανεξάρτητα από το ποσοστό που κατέχει (μειοψηφικό, πλειοψηφικό ή ακόμα και καθολικό), σε εταιρείες, χωρίς την εκτίμηση της αξίας αυτών, που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη. Το νομοσχέδιο καθιερώνει με σπουδή bonus ή πριμ παραγωγικότητας όπως τα ονόμασε ο Υπουργός Υποδομών κ. Καραμανλής, όμως, για να βολευτούν και να ικανοποιηθούν τα δικά σας golden boys. Δεν υπάρχει καμία κατοχύρωση για το ανώνυμο ανθρώπινο δυναμικό των εταιρειών. Οι δεύτεροι, οι ασήμαντοι, θα εργάζονται χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, με όλες τις μορφές ελαστικής εργασίας και βεβαίως και ως εργολαβικοί εργαζόμενοι».

Και συνέχισε: «Εισάγει και επίσημα την παρακολούθηση ή ορθότερα το φακέλωμα όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων για τις δοσοληψίες τους με την Εφορία, τον ΕΦΚΑ, τους Δήμους, τις Τράπεζες και άλλους οικονομικούς φορείς δημιουργώντας έναν ασφυκτικό κλοιό σε όσους χρωστάνε. Περιορίζεται επίσης ο δημόσιος έλεγχος των επιχειρήσεων του Δημοσίου, ο οποίος γίνεται με δύο τρόπους: είτε μέσω της μείωσης της επίδρασης των πολιτικών υποκειμένων (υπουργών – κυβέρνησης) στη στοχοθεσία και την άσκηση πολιτικής, είτε μέσω της απουσίας στη σύνταξη και έγκριση των Επιχειρησιακών και στρατηγικών σχεδίων, των ετήσιων προϋπολογισμών, των κανονισμών και των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων».

Κλείνοντας την ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «όσο κι αν το νομοσχέδιο έχει ενδυθεί «ευρωπαϊκό εκσυγχρονισμό» και αιτιολογείται κάτω από τις ανάγκες της λειτουργικότητας και των στατιστικών στοιχείων, όσα στατιστικά και να επικαλεστείτε, η φτώχεια που έρχεται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση ενισχύονται με τις πολιτικές Μητσοτάκη. Η δυσαρέσκεια που ξεπήδησε πια από τα έγκατα της κοινωνίας, οι νέοι που διεκδικούν μια θέση στον ήλιο και όχι στα κρατητήρια και στα νοσοκομεία δαρμένοι από τα ΜΑΤ, τα ΟΠΚΕ, τα ΟΠΠΙ και όποιο σώμα κρατικής καταστολής έχετε φτιάξει, θα σας δώσουν γρήγορα την απάντηση».