Το πιο δύσκολο κομμάτι από τον Ιούλιο του 2019 καλείται να υλοποιήσει σε επίπεδο διακυβέρνησης το Μέγαρο Μαξίμου οδεύοντας προς τη λήξη της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τη μια θα πρέπει να συνεχίσει να διαχειρίζεται με ανακουφιστικό τρόπο για τους πολίτες μια ενεργειακή κρίση με άγνωστη ημερομηνία λήξης και από την άλλη να πραγματώσει δεσμεύσεις που δεν θα έχουν έκτακτο αλλά μόνιμο χαρακτήρα και θα αφορούν μεγάλο μέρος των πολιτών όπως για παράδειγμα άλλη μια αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και των συντάξεων.

Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο με ορίζοντα τη ΔΕΘ καταστρώνει ένα σχέδιο με δυο στοχεύσεις το οποίο θα υλοποιείται κομμάτι – κομμάτι και με ένα ισχυρό όπλο στα χέρια του που δεν είναι άλλο από τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό τα οποία σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία θα ξεπεράσουν τα 15 δις στα οποία υπολόγιζε η κυβέρνηση.

Το καλοκαίρι του 2022 αποδεικνύεται καλύτερο από ό,τι αναμενόταν με αποτέλεσμα να γεμίζουν τα κρατικά ταμεία και άρα να μεγαλώνει ο δημοσιονομικός χώρος έτσι ώστε να ευεργετηθούν όλο και περισσότεροι πολίτες και κυρίως η μεσαία τάξη που κατά γενική ομολογία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος εδώ και αρκετά χρόνια.

Άλλη μια θετική εξέλιξη μέσω της οποίας ενισχύονται οι δυνατότητες της κυβέρνησης για στοχευμένες παρεμβάσεις είναι οι αξιοσημείωτες επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας σε ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον. Το γεγονός ότι για το 2022 η οικονομία θα αναπτυχθεί πάνω από 5% στρώνει το χαλί για περισσότερες παροχές που θα κάνουν τους πολίτες να αισθάνονται ότι επιτέλους μετά από δεκαετίες στενότητας θα αρχίσουν να δρέπουν τους καρπούς των κόπων τους.

Οι παρεμβάσεις βήμα – βήμα

Μέσα στον επόμενο μήνα και μάλιστα αρχής γενομένης από σήμερα 1η Αυγούστου που ανοίγει η πλατφόρμα για το fuel pass 2 η κυβέρνηση θα συνεχίσει να ξεδιπλώνει όλες τις πρωτοβουλίες της για να ανακουφιστούν οι πολίτες βάζοντας έτσι ακόμα ένα λιθαράκι στο «εθνικό τείχος προστασίας», όπως το έχει αποκαλέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στο θέμα των καυσίμων επίσης στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να ανακοινωθεί και το fuel pass 3.

Οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν και στο θέμα της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Πιο δύσκολη αποστολή όμως είναι η κατάστρωση σχεδίου ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται αν δεν υπάρξει ικανοποιητική παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από σήμερα, επίσης τίθενται σε εφαρμογή νέα μέτρα για τα τιμολόγια ρεύματος με πιο σημαντικό ότι οι πάροχοι θα πρέπει να ανακοινώνουν από τις 20 κάθε μήνα μέσω της ιστοσελίδας τους τα νέα τιμολόγια χωρίς τη ρήτρα αναπροσαρμογής και οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα είτε να αλλάζουν είτε να παραμένουν στην ίδια χρέωση που θα τους λέει η εταιρεία.

Επίσης, κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αλλάζει πάροχο εάν το επιθυμεί χωρίς να πληρώνει πέναλτι, όπως ίσχυε έως τώρα και τέλος, έρχονται αλλαγές στα πάγια των λογαριασμών ρεύματος καθώς δεν θα πρέπει υπερβαίνουν τα 5 ευρώ.

Όσον αφορά στα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα τα οποία είναι πολύ πιθανό να ακούσουμε να ανακοινώνονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην ΔΕΘ από τον πρωθυπουργό, αυτά δεν είναι άλλα από την τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού με ορίζοντα υλοποίησης την άνοιξη του 2023, την αύξηση των συντάξεων και την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Όπως και να έχει, έως την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να είναι έτοιμο να παραδώσει στον Κυριάκο Μητσοτάκη τον φάκελο με όσα θα ανακοινώσει στην ΔΕΘ και με το καλάθι αυτή την φορά να είναι όπως όλα δείχνουν πιο γεμάτο από άλλες χρονιές.