Οι τόνοι ανέβηκαν στη Βουλή κατά την διάρκεια συζήτησης για την επικύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ, καθώς υπήρξε σκληρό «μπρα ντε φερ», ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός προσπάθησε αποδομήσει έναν ένα τα επιχειρήματα και την κριτική που δέχτηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον κατηγόρησε για υποκρισία. Συγκεκριμένα, είπε ότι από τη θέση της αντιπολίτευσης είναι αντιαμερικανιστής, ενώ όταν ήταν στην εξουσία έπραττε το αντίθετο. Το κάλεσε δε να επαναξιολογήσει τη στάση του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είστε σαν το σκορπιό, η φύση σας δεν μπορεί να αλλάξει. Στη θέση της αντιπολίτευσης μεταμορφώνεστε. Μιλήστε τη γλώσσα του πατριωτισμού για να μην φανείτε εθνικά ανορθόγραφος».

Επίσης, στη δευτερολογία του, σημείωσε ότι «κυβερνήσατε όμως και υπάρχει καταγεγραμμένο υλικό που πιστοποιεί τον τρόπο και τις σχέσεις σας με τις ΗΠΑ. Μιας και κάνατε αναφορά στον Πάιατ, επιτρέψτε μου για να καταδείξω την επιζήμια υποκρισία σας να καταδείξω τι έλεγε ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της συμφωνίας: “Μένω έκπληκτος. Γιατί έχω πει στο παρελθόν ότι αυτή η αναγέννηση των αμυντικών συμφωνιών Ελλάδας και ΗΠΑ. Τα 4 μέρη είναι μέρη που εντοπίστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινήσαμε να λειτουργούμε τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, την Αλεξανδρούπολη. Γνωρίζω από τις συνομιλίες μου με Τσίπρα και Κατρούγκαλο ότι κατανοούν τη σημασία της σχέσης Ελλάδος και ΗΠΑ και μοιράζονται αυτή τη δέσμευση”. Και θέλω να τονίσω ότι οι όροι δεν είναι διαφορετικοί. Κε Τσίπρα, συναντήσατε τον κο Πάιατ στη βουλή σε συνάντηση που δεν ανακοινώσατε; Και τι είπατε πίσω από τις κλειστές πόρτες; Δεν τα λέω εγώ αλλά ο κος Πάιατ».

«Τελείτε σε κατάσταση σύγχυσης»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε για το θέμα της διάρκειας της συμφωνίας διαβάζοντας απόσπασμά της για τα πρακτικά και τονίζοντας ότι η Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας που ανανεώνεται από το 1990 έχει διάρκεια πέντε ετών εκτός εάν τερματιστεί από κάποιον από τα δυο μέρη με γραπτή ειδοποίηση δυο χρόνια πριν δια της διπλωματικής οδού.

Μάλιστα, έκλεισε και ο ίδιος με μια ιστορική αναφορά λέγοντας: «Δεν είμαι συγγραφέας αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο το οποίο ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου εργασίας στο Πανεπιστήμιο. Πραγματεύεται τις διαπραγματεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα, είπε, να αναδείξω στην πράξη αν αυτή η διγλωσσία που επέδειξε το ΠΑΣΟΚ τότε στην εξωτερική του πολιτική λέγοντας πριν το 1981 «Έξω οι Βάσεις του Θανάτου» και υπογράφοντας τελικά μια συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις που κατά τα άλλα έδιωχνε ο Ανδρέας Παπανδρέου, αν αυτή η στρατηγική της διγλωσσίας ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Τελικά δεν ήταν γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1983 τα έδωσε όλα για να πετύχει μια διατύπωση στα αγγλικά ήταν η περιβόητη διατύπωση terminable για να έρθει στην Βουλή και ν α ισχυριστεί ότι οι βάσεις φεύγουν ενώ έμεναν. Και δεν ασχολήθηκε καθόλου τότε να διαπραγματευτεί άλλα οφέλη τα οποία θα μπορούσε να είχε κερδίσει τότε η χώρα γιατί το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν πως θα ξεμπλέξει από το αδιέξοδο στο οποίο ο ίδιος είχε περιέλθει με όλα τα ασυνάρτητα που έλεγε πριν από τις εκλογές το 1981. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι διαβάζετε πολύ τελευταία επιτρέψτε μου να σας στείλω ένα αντίγραφο του βιβλίου μου να το μελετήσετε».

«Μια αμυντική συμφωνία χωρίς ανταλλάγματα για τη χώρα μας»

Ο Αλέξης Τσίπρας από την μεριά του, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα».

«Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ αποτελεί μια συμφωνία δίχως ανταλλάγματα που έρχεται προς ψηφοφορία λίγο πριν την δημοσιογραφική αποκάλυψη ότι οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να πριμοδοτήσουν στρατιωτικά την Τουρκία. Ο κόσμος επανέρχεται με μεγάλη ταχύτητα σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο που μπορεί να αποδειχθεί πιο επικίνδυνος σε σχέση με τον προηγούμενο, με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή μας. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση επιλέγει μία επικίνδυνη μετατόπιση, την πιο επικίνδυνη αλλαγή στην εξωτερική πολιτική της χώρας από τη Μεταπολίτευση έως και σήμερα», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση επιλέγει να μας λέει ότι κυρία προτεραιότητα της χώρας είναι να αποτελεί στρατιωτική δύναμη το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός επιμένει πως η Ελλάδα δεν θα πρέπει να ανήκει στη Δύση, αλλά να αποτελεί το τελευταίο προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι το συμφέρον της χώρας είναι να πρωτοστατεί στο πλαίσιο των στρατιωτικών σχεδιασμών των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, είτε παραχωρώντας επ’ αόριστον ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, είτε αναβαθμίζοντας το ρόλο της Αλεξανδρούπολης, είτε αποστέλλοντας όπλα, δηλαδή παίρνοντας μέρος στη σύγκρουση της Ουκρανίας».

«Απεμπολεί ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την τοποθέτηση του από το βήμα της Βουλής, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι «τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής τα βλέπουμε σήμερα, με την αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Τουρκίας που κατέχει επί 48 χρόνια το βόρειο τμήμα της Κύπρου και παρουσιάζεται τώρα ως ειρηνοποιός, ως διαμεσολαβητής, ως δύναμη ειρήνης και ασφάλειας».

Επίσης, απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας τον κατηγόρησε ότι απεμπολεί «ένα εξαιρετικά σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί της Ελλάδος που είναι η ετήσια ανανέωση της αμυντικής συμφωνίας και γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που συναινεί στην επ’ αόριστον αξιοποίηση έξι ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η συμφωνία αναφέρει ότι μετά από πέντε χρόνια, θα έχει τη δυνατότητα μία εκ των δύο πλευρών να την καταγγείλει εάν το επιθυμεί. Όσον αφορά τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη θέλω να επισημάνω ότι τις παραχωρείται για να χρησιμοποιηθούν στην πρώτη γραμμή των Αμερικανών προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην πιο σημαντική και επικίνδυνη αντιπαράθεση των τελευταίων δεκαετιών μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή μάλιστα που Ρώσοι αξιωματούχοι στοχοποιούν την Αλεξανδρούπολη, βγαίνετε και λέτε ότι δεν θα είναι εμπορικό λιμάνι».