Την ανησυχία του για την έξαρση της ηπατίτιδας στην Αγγλία εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Τα πρώτα στοιχεία δεν δείχνουν σύνδεση με Covid. Βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή» είπε και εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5.

«Δεν έχουμε κρούσμα στη χώρα, αλλά πρέπει να γίνει πλήρης ενημέρωση για να είμαστε έτοιμοι. Γίνεται έρευνα, σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα (στο πού οφείλεται)» διευκρίνισε.

Τι θα γίνει με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Τον κορονοϊό δεν μπορούμε να τον ξεχάσουμε. Έχουμε συνεχή πτώση στα κρούσματα, όσο και στις νοσηλείες. Πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα έχουμε τη δυνατότητα αποκλιμάκωσης των μέτρων με μεγάλη επιφυλακή, το πώς μπορεί να γυρίσει ο κορονοϊός το φθινόπωρο. Η Ελλάδα έχει το πιο αυστηρό πλαίσιο καταγραφής του Covid, σύμφωνα με το Lancet.

Για το Πάσχα τόνισε στον ΣΚΑΪ ότι «ακόμη και εάν υπάρξει μια αύξηση των δεικτών λόγω συγχρωτισμού, δεν είναι κάτι που θα μας ανησυχήσει. Θα υπάρχει παρακολούθηση από 1η Μαΐου που θα γίνει συνολική άρση». Απέρριψε τις επικρίσεις ότι «η άρση μέτρων οφείλεται σε οικονομικούς λόγους, όλη η Ευρώπη προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το φωτεινό παράθυρο σε μια ύφεση του κορονοϊού».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι θα βρίσκονται σε αναστολή έως 31/12/2022. «Η πορεία της πανδημίας θα καθορίσει τις όποιες αποφάσεις» ανέφερε. «Είναι δική τους επιλογή να παραμένουν ανεμβολίαστοι. Είναι μια επιλογή που είναι λανθασμένη και που δεν συνάδει καθόλου με άτομο που θέλει να υπηρετεί την υγεία. Αν τα δεδομένα της πανδημίας μπορούν να το επιτρέψουν, μπορούν να παρθούν αποφάσεις, αλλά αυτή τη στιγμή, αποτυπωμένη βούληση είναι ότι έως 31/12 θα είναι εκτός συστήματος και σε αυτό νομίζω η πολιτεία έχει τοποθετηθεί με την ψήφιση του αντίστοιχου νόμου».

«Πάντα είμαστε επιφυλακτικοί με τα στοιχεία που δίνει η Κίνα»

Σχετικά με το σκληρό lockdown στη Σανγκάη ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό από τη μετάλλαξη Όμικρον, «απλά η Κίνα θέλει να ακολουθεί μια πολιτική “μηδενικού Covid’”».

Συμπλήρωσε ωστόσο ότι «από εκεί και πέρα, πάντα είμαστε επιφυλακτικοί στα στοιχεία τα οποία δίνονται από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά δεν έχουμε κάποια ένδειξη για να μας ανησυχεί συγκριτικά με την υπάρχουσα μετάλλαξη Όμικρον».