Μία πολύ σημαντική συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη, και το Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έγινε χθες στο Βερολίνο.

Όπως γράφει το Business Insider του Bloomberg στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Γιάννης Βαρουφάκης συνέκρινε την κατάσταση της Ελλάδας και τη Βαϊμάρη της Γερμανίας.

«Η Γερμανία πρέπει να καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα τι σημαίνει να έχει κολλήσει κανείς σε αποπληθωρισμό και κρίση χρέους… Όταν επιστρέψω σπίτι απόψε, θα πάω σε μία χώρα όπου το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα δεν είναι νέο-ναζί, αλλά ναζί».

Όπως τονίζει το Business Insider στην ανάλυσή του, αυτό ήταν ένα από τα πιο δυνατά σχόλια του Έλληνα υπουργού Οικονομικών σχετικά με την ελληνική κατάσταση τις δύο τελευταίες εβδομάδες που τις εκλογές κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Η Ευρώπη, λέει το Business Insider, έχει ακόμη μία κρίση στα χέρια της και ο Βαρουφάκης, καθώς και ο Αλέξης Τσίπρας, φαίνεται να θέλουν να παίξουν σκληρό παιχνίδι.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχουν πολλά διαπραγματευτικά όπλα. Η Ελληνική κυβέρνηση, και κατά προέκταση οι τράπεζες της χώρας, έχουν πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε προεκλογική εκστρατεία στη βάση υποσχόμενος ότι θα τηρήσει σκληρή στάση έναντι της τρόικας.

Τώρα όμως που ήρθαν στην εξουσία, οι επικεφαλής του κόμματος γνωρίζουν ότι πρέπει να συνεργαστούν για να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Αυτό οδήγησε σε μία ρητορική με αλλαγές. Δείτε πώς άλλαξε η θέση της Ελλάδας για το πρόβλημα του χρέους από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η σκληρή γραμμή

«Η Ευρώπη με την άπειρη σοφία της αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη χρεοκοπία δίνοντας το μεγαλύτερο δάνειο στην ανθρώπινη ιστορία στον πιο αδύναμο κρίκο, τον Έλληνα φορολογούμενο», είπε ο Γ. Βαρουφάκης στις 26 Ιανουαρίου στην Telegraph, προσθέτοντας ότι «έκτοτε αυτό που έχουμε είναι ένα είδος εικονικού πνιγμού που έχει αλλάξει αυτό το έθνος σε μία αποικία χρέους».

Στις 30 Ιανουαρίου έλεγε ότι «η πρώτη μας δράση ως κυβέρνηση δε θα είναι να απορρίψουμε τη λογική της αμφισβήτησης του προγράμματος μέσω ενός αιτήματος παράτασής του».

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωνε στο Bloomberg, «ποτέ δεν ήταν πρόθεσή μας να δράσουμε μονομερώς. Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεγαλύτερη παρέκκλιση για να αντιμετωπίσει τα θεμελιώδη προβλήματα της οικονομίας, όπως η φοροδιαφυγή, η διαφθορά και οι πολιτικές που ευνοούν τους λίγους και πλούσιους.

Στον Guardian, την 1η Φεβρουαρίου, είπε ότι «χρειαζόμαστε χρόνο να αναπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε το δικό μας μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα».

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε στις 2 Φεβρουαρίου στους Financial Times ότι η κυβέρνηση δε ζητά πλέον διαγραφή του χρέους που αγγίζει τα 315 δισ. ευρώ. Αντιθέτως, θα ζητήσει ανταλλαγή δύο ειδών ομολόγων για να ελαφρυνθεί το βάρος.

Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1% με 1,5% του ΑΕΠ, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα τηρήσει την υπόσχεση για αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Στις 4 Φεβρουαρίου είπε στο Bloomberg ότι «παρότι ο Τσίπρας έχει υποχωρήσει από το αίτημα για διαγραφή χρέους, παραμένει στην υπόσχεσή του να αυξήσει τις συντάξεις και τους μισθούς».

Έξω από το αρχηγείο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο κ. Βαρουφάκης συνέκρινε την Ελλάδα με έναν άνεργο υπάλληλο με δάνειο για το σπίτι. «Θα του δίνατε ακόμη ένα δάνειο για να αποπληρώσει το σπίτι του; Δε γίνεται. Είμαι ο υπουργός Οικονομικών μίας χρεοκοπημένης χώρας».

Παρότι η επίσημη γραμμή, παρατηρεί το Business Insider, δείχνει να έχει εξομαλυνθεί, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε κατά τη συνέντευξή Τύπου με το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η Ελλάδα συνεχίζει να σέρνεται στη διαπραγμάτευση. Χρησιμοποιώντας τους Ναζί για να σοκάρει, όμως στην πραγματικότητα είπε κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον στην αρχή της συνέντευξης. Ότι ο ίδιος και ο Σόιμπλε «δε συμφώνησαν καν ότι διαφωνούν».

Με άλλα λόγια δεν έγινε η παραμικρή πρόοδος. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι δύσκολες για την Ελλάδα και η κυβέρνηση δε φαίνεται να έχει καταλήξει κάπου.