Την εκτίμηση ότι δεν μπορεί να υπάρξει σύγκριση μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος του Γιώργου Παπανδρέου, κάνει με συνέντευξή του στο newsbeast.gr ο υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στη Β’ Αθηνών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Συνέντευξη στον Παναγιώτη Ευθυμιάδη

Ο υπουργός Μεταφορών σημειώνει ότι δεν υπήρχε δίλημμα για τον ίδιο με την ίδρυση του κόμματος Παπανδρέου, ενώ εκτιμά ότι η «κακοφωνία» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ έχει επαναφέρει στη  συζήτηση το Grexit. Τονίζει ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ, με την δική του προγραμματική πρόταση εξουσίας, μπορεί να συνεργαστεί με κάθε δημοκρατικό κόμμα.

– Κ. υπουργέ γιατί επιλέξατε να μείνετε στο ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπήρχε κάποιο δίλημμα για μένα. Αυτό το κόμμα υπηρετώ, δεν είμαι από τους ανθρώπους που σηκώνουν σημαία ευκαιρίας. Καταλαβαίνω, ότι μου κάνετε αυτό το ερώτημα λόγω των συγκρούσεων που είχα στο εσωτερικό του για ζητήματα που αφορούσαν και την πορεία της χώρας και την πορεία της παράταξης. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάτε ότι, σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, οι πολιτικές συγκρούσεις και οι διαφορετικές απόψεις δεν είναι κάτι παράδοξο. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν και πρέπει να αντιμετωπίζονται με θεσμικό και πολιτικό τρόπο στο εσωτερικό τους. Με πνεύμα ενότητας και ιστορικής ευθύνης δίνω την μάχη για το ΠΑΣΟΚ και για μία ενωμένη και μεγάλη κεντροαριστερά.

– Γιατί οι πολίτες να στηρίξουν το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και όχι το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου; Υπάρχουν διαφορές στα δύο κόμματα;
Κοιτάξτε, δεν υπάρχει σύγκριση. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό κόμμα με μακρά προσφορά στον τόπο και με συγκεκριμένη παράδοση αρχών και ιδεών, ενώ το εγχείρημα του Γ. Παπανδρέου είναι ουσιαστικά ένας νεοσύστατος πολιτικός φορέας, που κατά την γνώμη μου, εκλείπει ο λόγος της δημιουργίας του, ιδίως σ΄ αυτήν την συγκυρία. Μία συγκυρία, όπου κρίνεται η πορεία και της χώρας και της Παράταξης. Ανεπιφύλακτα, λοιπόν, η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ.

– Έχετε προτείνει το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Είναι εφικτή μια τέτοια εξέλιξη στο υπάρχον πολιτικό σκηνικό; Το ΠΑΣΟΚ με ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορεί να συνεργαστεί μετά τις εκλογές;
Μιλάω εδώ και χρόνια για την ανάγκη της πολιτικής συνεννόησης και σας θυμίζω με την ευκαιρία την πρότασή μου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, για συναινετική εκλογή ΠτΔ με επίσπευση νωρίτερα από το 2016 των εθνικών εκλογών. Αναμφίβολα, οι κρίσιμες στιγμές που εξακολουθεί να βιώνει η χώρα απαιτούν την εθνική συνεννόηση, που προφανώς θα αποτυπώνεται σε κυβερνητική συνεργασία πάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές και πολιτικές αρχές, που δεν θα αναιρούν την ευρωπαϊκή θέση της χώρας και την ανάγκη για μεγάλες και δίκαιες αλλαγές. Είναι προφανές, ότι το ΠΑΣΟΚ, με την δική του προγραμματική πρόταση εξουσίας, μπορεί να συνεργαστεί με κάθε δημοκρατικό κόμμα.

– Η κεντροαριστερά μπορεί να αποκτήσει ρυθμιστικό ρόλο στην επόμενη μέρα;
Κατηγορηματικά, ναι. Μία είναι η προϋπόθεση: το ΠΑΣΟΚ να είναι τρίτο κόμμα, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με υπευθυνότητα, όπως το κάνει με συνέπεια εδώ και χρόνια, το θέμα της διακυβέρνησης του τόπου. Γι΄ αυτό πιστεύω, ότι η τρίτη εντολή πρέπει να έχει ισχυρή προοδευτική ταυτότητα, κάτι που διασφαλίζει η ιστορική παρουσία και πείρα του ΠΑΣΟΚ.

– Γιατί επιστρέφουμε στα διλήμματα και στους κινδύνους του 2012, ενώ είμαστε στο 2015; Ποιoς έχει τελικά την ευθύνη; Πώς είναι δυνατόν να συζητάμε ξανά για το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»;
Θέλω να είμαι δίκαιος. Η ευθύνη ανήκει κυρίως στην αδιέξοδη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι άμοιρη ευθυνών. Ξεκάθαρα, η στρατηγική από το Παρίσι και μετά για την οριστική έξοδο από το μνημόνιο δεν στηρίχθηκε από τις αλλαγές που έπρεπε να συνεχιστούν και να γίνουν ακόμα πιο γρήγορα. Αυτό μας κόστισε σε εμπιστοσύνη, κυρίως από την πλευρά από των αγορών. Πάντως, πρέπει να πω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έπληξε καθοριστικά την εθνική διαπραγμάτευση με την αβεβαιότητα που δημιούργησε η αμετάκλητη απόφασή του να οδηγήσει την χώρα σε πρόωρες εκλογές. Και τώρα, προεκλογικά, αυτό που επαναφέρει την συζήτηση περί Grexit είναι και η κακοφωνία που εκπέμπεται από το εσωτερικό του.