«Η δέσμευσή μου για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ», τόνισε από την Περιφέρεια Ηπείρου ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος βρίσκεται από το πρωί στα Ιωάννινα .

Ο πρωθυπουργός, αφού επισκέφτηκε αρχικά το Νέο Εμβολιαστικό Κέντρο Ιωαννίνων και στην συνέχεια το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει στην πόλη η διεθνής τεχνολογική εταιρεία λογισμικού TeamViewer, έφτασε στην Περιφέρεια Ηπείρου όπου ενημερώθηκε για την εικόνα των έργων και των προοπτικών στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «βγαίνουμε από μία περιπέτεια, μια δοκιμασία, θρηνήσαμε συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ευτυχώς λιγότερους από ό,τι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημειώνοντας ότι η πανδημία άφησε πίσω προβλήματα αλλά δημιούργησε και νέες προοπτικές.

«Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ίσως η πιο εμβληματική τέτοια ευκαιρία» ανέφερε, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η ελληνική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης και μέσα από αυτή την ανάκαμψη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος, έτσι όπως την οραματιζόμαστε, επαναξιολογώντας ενίοτε προτεραιότητες οι οποίες αναδείχθηκαν από την πανδημία» και τόνισε:

«Η δέσμευση μου για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς θα υποχωρεί η πίεση από τους νοσηλευόμενους της πανδημίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καταλύτη την τεχνολογία η οποία επηρεάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος -όχι μόνο για τις προοπτικές των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- είμαι συνολικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας».

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές της χώρας. «Περάσαμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, σταθήκαμε όρθιοι, η κοινωνία πιστεύω ότι τελικά με τον τρόπο της ήρθε πιο κοντά, οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών σφυρηλατήθηκαν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία θα φανταζόντουσαν αδιανόητα ή αδύνατα πριν από κάποιο διάστημα και πάνω σε αυτή την παρακαταθήκη θα χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον μιας καλύτερης Ελλάδας» επισήμανε.

Τιμή, χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που αλλάζουν στην περιοχή. Ειδική αναφορά έκανε στο Πάρκο Έρευνας και Υψηλής Τεχνολογίας, έργο το οποίο έχει δρομολογηθεί και το οποίο όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης, δημιουργεί άμεσα 1.600 θέσεις εργασίας.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στην επίσκεψη στα Ιωάννινα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πετσας, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας Γιώργος Αμυράς.

Στην Περιφέρεια τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκτός από τον περιφερειάρχη, υποδέχτηκαν επίσης ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ Μαρία Κεφάλα και Σταύρος Καλογιάννης, ο δήμαρχος Ιωαννιτών Μωυσής Ελισάφ, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου

Με ευρεία σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου στα Ιωάννινα ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιοχή. Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού έγινε συζήτηση για τον πρωτογενή τομέα, τις οδικές αρτηρίες, τα αναπτυξιακά έργα στην Ήπειρο και τις επενδύσεις τεχνολογικών εταιρειών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τα ζητήματα της υγείας. Παράλληλα, με την αναφορά στο νέο, ΜΕΓΑ εμβολιαστικό κέντρο, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον μητροπολίτη Ιωαννίνων για το ζήτημα των εμβολιασμών.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο, που σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δυναμικότητα 1.000 εμβολιασμών ανά ημέρα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η Επιχείρηση «Ελευθερία», «είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν». Ζήτησε τη συνδρομή όλων σε αυτή την προσπάθεια, ενώ αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο για την έως τώρα συνεισφορά του, του ζήτησε να ενθαρρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν από τον άμβωνά του.

«Παρακαλώ Σεβασμιώτατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά, προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως. Και πρέπει όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα, τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή, να σπεύσουν να το κάνουν».

«Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη νέα γενιά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε πια ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 70.000 ραντεβού στις ηλικίες 18 έως 24 αλλά και στα νέα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και η χαλάρωση θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη εάν είναι εμβολιασμένοι».

Οι προοπτικές των Ιωαννίνων

Αναφερόμενος στις προοπτικές των Ιωαννίνων και στο γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανοίξει ερευνητικές μονάδες και γραφεία στην πόλη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές», ενώ επισήμανε ότι οι ικανότητες του ελληνικού εργατικού δυναμικού αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.

«Είναι το ταλέντο, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα νέων ανθρώπων, καλά εκπαιδευμένων, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα καλύπτει τις δικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό είδαν αυτές οι εταιρείες και ήρθαν εδώ», υπογράμμισε.

Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο, έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες», είπε.

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε νέους παραγωγούς και ενθαρρύνει την παραμονή αγροτών στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε πως έχει γίνει μία σειρά ενεργειών για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από απομιμήσεις.

«Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν», είπε ο κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη που είχε κάνει στα Γρεβενά τον Αύγουστο του 2018.

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμα.

Τασούλας: Προφανώς έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε και επιλύσεις προβλημάτων

«Προφανώς έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε και επιλύσεις προβλημάτων» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.

«Η διαφορά είναι», ανέφερε ο κ. Τασούλας, «ότι μέσα σε αυτές τις επιλύσεις ή τις προκλήσεις που μένουν, αυτά που έχετε σημειώσει, αυτά που θα μας πείτε, δεν θα αποτελούν εξαγγελίες. Θα αποτελούν -όπως λέμε στον αθλητισμό- εναρκτήρια λακτίσματα. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αν θέλαμε να ακούσουμε εξαγγελίες μπορούσατε να αραδιάσετε ένα σωρό. Είμαστε βέβαιοι, επειδή κάθε φορά έχετε αποδείξει ότι για εσάς εξαγγελία είναι στην ουσία εναρκτήριο λάκτισμα, κάτι που ουσιαστικά αμέσως ξεκινάει την υλοποίηση, είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε -αυτά που σας είπαν οι τοπικοί ταγοί των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- θα αντιμετωπιστούν από εσάς με αυτόν τον ίδιο τρόπο ο οποίος δεν δικαιώνει μόνο την κυβέρνησή σας, επιτρέψτε μου να πω, δικαιώνει και την αποστολή της πολιτικής».

«Γιατί η πολιτική είναι πράξη και εσείς κ. πρόεδρε αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνωνυμία περισσότερο από τον καθένα. Γι’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι και αυτά που θα πείτε τώρα και αυτά που θα αφήσετε και θα τα πείτε αύριο, δεν θα τα πείτε για να τα πείτε αλλά για να μας δώσετε τα εναρκτήρια λακτίσματα. Σας καλώ, λοιπόν, για τα εναρκτήρια λακτίσματα», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παίρνοντας το λόγο, μίλησαν αναλυτικά για τα ζητήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και επισήμαναν την καλή συνεργασία που έχουν με την κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο αφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.

Μετά τη σύσκεψη, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον δήμαρχο Μετσόβου Κωνσταντίνο Τζαφέα και τον δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.

Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στον κεντρικό πεζόδρομο των Ιωαννίνων όπου περπάτησε για αρκετή ώρα και έκανε μια στάση σε καφέ του κέντρου.