Μπορεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να αποκλείει σε όλους τους τόνους ότι είναι στις προθέσεις του η διενέργεια πρόωρων εκλογών, και δη εντός του τρέχοντος έτους, ωστόσο η Βουλή των Ελλήνων πήρε την απόφαση να προχωρήσει φέτος το καλοκαίρι χωρίς θερινά τμήματα όπως συμβαίνει συνήθως (με εξαίρεση τα χρόνια των μνημονίων). Οπότε θα συνεχιστούν κανονικά τόσο τον Ιούνιο, όσο και τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο απρόσκοπτα οι κοινοβουλευτικές εργασίες. Αυτό είναι επιτακτικό να συμβεί σύμφωνα, διαμηνύουν από την κυβέρνηση, επειδή το Κοινοβούλιο θα πρέπει να ψηφίσει μια σειρά από σημαντικά σχέδια νόμου που δεν μπορούν να μετατεθούν για τον Οκτώβριο που θα λειτουργούσε και πάλι η Ολομέλεια εάν πηγαίναμε σε θερινά κοινοβουλευτικά τμήματα, καθώς το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί είναι μεγάλο. Αυτή η υπερδραστηριότητα πάντως μέσα στο καλοκαίρι πυροδοτεί εκ νέου σενάρια πρόωρων.

Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να έχει πει σε συνομιλητές του τόσο εντός όσο και εκτός Μεγάρου Μαξίμου πως «είπα ότι θα εξαντλήσω την τετραετία», προσθέτοντας όμως πως αυτό… «δεν είναι βέβαια γραμμένο και στην πέτρα».

Όσον αφορά την κοινοβουλευτική δραστηριότητα πάντως το προσεχές διάστημα θα έρθουν προς συζήτηση στις επιτροπές και ακολούθως για ψήφιση κρίσιμα νομοσχέδια για την κυβέρνηση, όπως είναι για παράδειγμα αυτό που αφορά την κατάργηση των περιορισμών της ψήφου των αποδήμων – αν και για να περάσει το σχέδιο νόμου απαιτούνται 200 ψήφοι κάτι που δεν είναι ορατό στον πολιτικό ορίζοντα αυτή τη στιγμή εξαιτίας του συσχετισμού των κομμάτων.

Αναμένεται επίσης τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες το συναφές νομοσχέδιο της κατάργησης της απλής αναλογικής στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που βέβαια δεν πρόκειται να ψηφιστεί από τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς το κόμμα ήταν αυτό που είχε φέρει τη θέσπισή της όταν ήταν κυβέρνηση. Ακόμη, περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση στις επιτροπές και να έχει έρθει προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια τέκνων, αν και οι διατάξεις του έχουν προκαλέσει τριβές ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας με τους βουλευτές Μαριέττα Γιαννάκου και Όλγα Κεφαλογιάννη καταθέτουν μια σειρά από τροπολογίες που θα δούμε εάν και κατά πόσο θα γίνουν δεκτές κάποιες από αυτές εκ μέρους του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και βέβαια από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης θα φέρει στο Κοινοβούλιο το νέο εργασιακό νομοσχέδιο για το οποίο έχουν ήδη προκληθεί σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να κάνει λόγο για την «μητέρα των μαχών» και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος να δηλώνει πως είναι έτοιμο να κατέβει στους δρόμους προκειμένου να μην περάσουν οι νέες διατάξεις.

Τέλος, θυμίζουμε ότι από τον Σεπτέμβριο είναι κατατεθειμένα τα μνημόνια συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας που η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην φέρνει στη Βουλή. Πρόκειται για τις συμβάσεις που αποτελούν απόρροια της Συμφωνίας των Πρεσπών τα οποία έχουν προκαλέσει αναταραχή στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας με τους «γαλάζιους» βουλευτές που εκλέγονται στη βόρεια Ελλάδα να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν.