«Το φετινό Πάσχα θα σηματοδοτήσει και το πέρασμα της χώρας στην εποχή μετά την πανδημία και την είσοδο σε μια νέα περίοδο ισχυρής ανάκαμψης» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, συμπληρώνοντας ότι: «κοινός στόχος τώρα είναι ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ένα ελεύθερο Καλοκαίρι».

Ερωτηθείσα για την επικείμενη κατάργηση των SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών απάντησε ότι αναμένεται να εξεταστεί εντός των ημερών, οπότε θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. Επανέλαβε ότι οι υπερτοπικές μετακινήσεις απελευθερώνονται στις 15 Μαΐου, οπότε και να ανοίξει ο τουρισμός, ενώ για τις διαδημοτικές μετακινήσεις είπε ότι είναι πιθανό να αρθεί η απαγόρευσή τους από τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και ανοίγει η εστίαση.

Τι ισχύει σήμερα

Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι τώρα, η απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ισχύει τις καθημερινές, εξαιρουμένων των μετακινήσεων σε κομμωτήρια και καταστήματα. Επίσης, οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο, επιτρέπονται τα Σαββατοκύριακα στο πλαίσιο της μετακίνησης για σωματική άσκηση με τον κωδικό «6», ενώ το ίδιο θα ισχύει για το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

Υψηλό ακόμη το ιικό φορτίο στα αστικά κέντρα

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε πως «η παράταση της πανδημίας δεν επιτρέπει να γιορτάσουμε ούτε φέτος σύμφωνα με τις παραδόσεις και τις συνήθειές μας. Κοινός στόχος τώρα είναι ένα ασφαλές Πάσχα για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Με αυτό το γνώμονα παρατάθηκε έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου η απαγόρευση των υπερτοπικών μετακινήσεων σε ολόκληρη την Επικράτεια. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό στα αστικά κέντρα και υπάρχει κίνδυνος διασποράς στην περιφέρεια, όπου είναι πολύ μικρότερες οι δυνατότητες του Ε.Σ.Υ.. Ειδικά στην Αττική η μετακίνηση απαγορεύεται τόσο εκτός ορίων της Περιφέρειας όσο και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπονται υπερτοπικές μετακινήσεις αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας, επικοινωνίας διαζευγμένων γονέων με τα παιδιά τους, μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας και κηδεία. Πάντοτε βέβαια με τα απαραίτητα αποδεικτικά έγγραφα».