Με προσεκτικά βήματα θέλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αντιλαμβανόμενη ότι οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όριά τους και οι επιχειρηματίες έχουν χάσει τον… ύπνο τους.

Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Τα χρέη που συσσωρεύονται είναι πολλά και τα κυβερνητικά μέτρα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των εμπόρων που βρίσκονται σε απόγνωση, γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι, το οικονομικό επιτελείο έχει βγει εκτός στόχων, καθώς ένας μήνας με κλειστό το λιανεμπόριο κοστίζει στο ελληνικό Δημόσιο περίπου 2 δισ. ευρώ, κόστος το οποίο πλέον είναι εξαιρετικά δύσκολο να καλυφθεί.

Η εβδομάδα που ξεκινά είναι κρίσιμη, διότι η επιδημιολογική εικόνα που θα προκύψει όσο εξελίσσεται, θα κρίνει και τον εάν θα υπάρξει παράταση του lockdown στην Αττική ή θα αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν και πάλι τα μέτρα. Πάντως και χθες, η Αθήνα κατέγραψε τριψήφιο αριθμό μολύνσεων (437), πίεση συνεχίζουν να δέχονται οι ΜΕΘ, όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 326 ασθενείς, ενώ καταγράφηκαν 25 νέοι θάνατοι. Δεδομένου ότι το ιικό φορτίο στο λεκανοπέδιο της Αττικής παραμένει υψηλό και υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις μεταλλάξεις, ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Το θετικό είναι ότι εξελίσσονται οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έφτασαν τους 700.000, με 468.000 πολίτες να έχουν κάνει την 1η δόση του εμβολίου και 226.635 να έχουν πραγματοποιήσει και την 2η δόση, δίνοντας στην Ελλάδα την 12η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ ως προς τους εμβολιασμούς ανά 100 κατοίκους.

Εβδομάδα συσκέψεων

Συνεχείς αναμένεται να είναι οι συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αυτή την εβδομάδα με κυρίαρχο θέμα την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το βαθμό απόδοσης των μέτρων.

Το κυβερνητικό επιτελείο επεξεργάζεται ήδη τον «οδικό χάρτη» για την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, ο οποίος κινείται σε δύο άξονες: λιανεμπόριο και σχολεία. Ενδεχόμενη σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων και μείωση του ιικού φορτίου στις «κόκκινες» περιοχές θα δώσουν το «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση ορισμένων δραστηριοτήτων. Πάντως, για τα σχολεία στο τραπέζι έχει πέσει εισήγηση άνοιγμα Δημοτικών και Νηπιαγωγείων στις 8 Μαρτίου και σε δεύτερο χρόνο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Νέος κωδικός για τα εμπορικά καταστήματα

Παράλληλα, ορισμένες αλλαγές και έναν νέο κωδικό σκέφτεται να βάλει η κυβέρνηση στο SMS 13033 για τις μετακινήσεις, ειδικά για τα ψώνια στα εμπορικά καταστήματα- όταν ανοίξουν- κάτι που φαίνεται να προγραμματίζεται για τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται η δημιουργία ενός νέου SMS για τα ψώνια με click away, το οποίο όμως θα έχει περιορισμούς. Οι πολίτες δηλαδή θα στέλνουν τον κωδικό στο νέο αριθμό, που θα είναι παρόμοιος με το 13033, και θα παίρνουν έγκριση μόνο μία φορά την ημέρα και με χρονικό περιορισμό.

Μπλόκο στις μετακινήσεις εκτός νομού

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις εκτός νομού και τα ταξίδια, όπως όλα δείχνουν, η άρση του μέτρου αυτού θα καθυστερήσει, καθώς όπως λένε οι ειδικοί, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό.