Για πέντε παθογένειες δεκαετιών έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας το σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ.

Όπως δήλωσε «στόχος του νομοσχεδίου είναι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας πέντε παθογένειες δεκαετιών και να δώσουμε στα παιδιά μας, στους καθηγητές μας, σε όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα, το πανεπιστήμιο που τους αξίζει».

Οι πέντε αυτές παθογένειες, είπε η υπουργός, είναι:

  • «Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια χωρίς ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, με βαθμούς 1, 2, 3 στα 20.
  • Η εισαγωγή υποψηφίων σε τμήματα που έχουν επί της ουσίας, οι υποψήφιοι έχουν δηλώσει τυχαία, και όχι συνειδητά.
  • Το ότι πάνω από το 40% των φοιτητών μας, έχει ξεπεράσει τα ν+2 έτη σπουδών.
  • Η στρεβλή αντίληψη ότι ο μόνος δρόμος εκπαιδευτικής ανέλιξης είναι ο πανεπιστημιακός.
  • Η βία στα πανεπιστήμια.

Απάντησή μας; Παράλληλοι εκπαιδευτικοί δρόμοι, ποιοτικές εναλλακτικές και οι αντιμετώπιση των συστημικών εστιών παραβατικότητας σε ορισμένα πανεπιστήμια της χώρας, με ένα ασφαλές περιβάλλον φοίτησης, ελευθερία έκφρασης, διδασκαλίας και έρευνας, ακαδημαϊκή ελευθερία».

«Δεν μπορεί – είπε η υπουργός – να δεχόμαστε καθηγητές, με το φόβο μήπως αντιδράσουν συγκεκριμένες ομάδες στο πανεπιστήμιο, και να μην τολμούν να μιλήσουν. Να δεχόμαστε να διαπομπεύονται πρυτάνεις. Η λύση που προτείνουμε για τα θέματα των αξιοποίνων πράξεων στα πανεπιστήμια: προφανώς και δεν μπορεί να έχει άλλος την αρμοδιότητα από την Ελληνική Αστυνομία.

Και δεν θα ήταν και δουλειά του πρύτανη να κυνηγάει αυτόν που κάνει εμπόριο ναρκωτικών, αυτόν που πετάει καδρόνια, αυτόν που κατασκευάζει μολότοφ. Δεν είναι η δουλειά του να ασχοληθεί με αυτό. Εμείς θέλουμε τον πρύτανη να ασχολείται με τη διοίκηση του πανεπιστημίου, με το να δώσει ώθηση στη διδασκαλία, στην έρευνα, στην εξωστρέφεια, να αναπτύξει το πανεπιστήμιο, να δώσει ώθηση ακριβώς στην ανάπτυξη του πανεπιστημίου».

Σχετικά με την ελεγχόμενη είσοδο στα πανεπιστήμια, η κυρία Κεραμέως είπε ότι «αυτό ισχύει διεθνώς. Το πανεπιστήμιο δεν αποκόπτεται από την κοινωνία, αλλά μπαίνει και εκεί ένα πλαίσιο, όπως ακριβώς ισχύει διεθνώς, και όλοι προστατεύονται πλέον από αυτόν τον έλεγχο».

«Δύο εικόνες στα Πανεπιστήμια»

Η υπουργός Παιδείας κατέθεσε στα πρακτικά τις δύο «εικόνες» που υπάρχουν στα πανεπιστήμια: Από τη μια οι σύγχρονες βιβλιοθήκες και εγκαταστάσεις που είναι αξιοζήλευτες, και απ’ την άλλη η ομηρία της Συγκλήτου με απαίτηση αναβολής εξετάσεων. Επίθεση εναντίον πρύτανη ελληνικού δημοσίου πανεπιστημίου. Εμπρηστικός μηχανισμός σε πανεπιστήμιο της χώρας. Επίθεση σε νομπελίστα. Αβγά και μπουνιές σε καθηγητή δημοσίου πανεπιστημίου. Γυαλιά-καρφιά ένα πανεπιστημιακό τμήμα. Ξυλοδαρμός προέδρου τμήματος. Αστυνομική επιχείρηση για ναρκωτικά. Συλλήψεις για βιασμό που κατήγγειλε φοιτήτρια. Ξυλοδαρμός ανάπηρου φοιτητή. Επίθεση κατά του νυν υφυπουργού Παιδείας, Άγγελου Συρίγου.

Και, δυστυχώς, το φρικτό αυτό περιστατικό, η διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών!». Αυτές είπε οι «δεύτερες» φωτογραφίες, … «είναι εικόνες ντροπής που πληγώνουν τη δημοκρατία μας, τις αξίες μας, που μας εξοργίζουν και μας θέτουν όλους ενώπιον των ευθυνών μας».

Η υπουργός Παιδείας, απέρριψε τις αναφορές ότι δεν υπάρχει σε κανένα άλλο πανεπιστήμιο χώρας control room, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Στην Οξφόρδη – control room. Στο Κέημπριτζ – control room. Στο Μπρίστολ, στην Ισπανία, στην Ολλανδία. Υπάρχουν παντού control rooms, όλοι διεθνώς είναι διεστραμμένοι; Είναι οργουελικά τα πανεπιστήμια αυτά όλα;».

Η κ. Κεραμέως κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για «ένα κρεσέντο λαϊκισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπου μοίραζε θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας: Εισαγωγή με βαθμολογίες της μονάδας, πανεπιστημιακά τμήματα με τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Κάθε χωριό και τμήμα, κάθε υποψήφιος και κίβδηλη επιτυχία. Τι και αν οι σπουδές αυτές δεν οδηγούν πουθενά; Τι και αν τα τμήματα δεν είναι βιώσιμα; Τι και αν δεν εξασφάλιζαν κανένα μέλλον στους φοιτητές; Δεν πειράζει. Μοιράσαμε θέσεις, τμήματα, σχολές. Η Ελλάδα της μετριότητας. Η Ελλάδα της ήσσονος προσπάθειας. Η Ελλάδα του λαϊκισμού» είπε χαρακτηριστικά και αναρωτήθηκε: «Θέλετε τη νέα γενιά κρατημένη στη μετριότητα, στο λίγο, στο ελάχιστο;».

Συρίγος: Δεν ξέρετε τι σημαίνει να σε έχουν επικηρύξει

Η ακαδημαϊκή ελευθερία σήμερα δεν προστατεύεται στα ελληνικά ΑΕΙ και αυτή είναι η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ελληνικών πανεπιστημίων» ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας ‘Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο υφυπουργός Παιδείας τόνισε πως «το πρόβλημα είναι ότι περιθωριακές ομάδες, πολλές φορές εντελώς άσχετες με τη φοιτητική κοινότητα, που κάνουν την επαναστατική γυμναστική τους στα ελληνικά ΑΕΙ. Όσο πιο μαζικά τα ΑΕΙ, τόσο πιο έντονη η παρουσία τους. Κάνουν θόρυβο, γράφουν συνθήματα, τραμπουκίζουν, βανδαλίζουν συστηματικά τους χώρους του δημόσιου πανεπιστημίου, απειλούν και προπηλακίζουν, θέλουν να τρομοκρατήσουν. Κινούνται με μίσος, δυστυχώς είναι η πραγματικότητα».
Χαρακτηριστικά, ο υφυπουργός έδειξε αφίσες όπου ανέφεραν εκφράσεις όπως «Κάτω τα ξερά σας!», «βλέποντας τους εχθρούς στα πρόσωπα των συμφοιτητών μας», «στο πανεπιστήμιο της ΑΣΟΕΕ διεξάγεται πόλεμος».

Η ακαδημαϊκή ελευθερία είπε, «εδώ και χρόνια περνάει υπό τα καυδιανά δίκρανα αυτών των περιθωριακών ομάδων, που με βίαια μέσα επιθυμούν να καθορίζουν τα όριά τους με τον φόβο» που περνάει μέσα από φυλλάδια στα πανεπιστήμια, όπως αυτά που λένε ‘Πόσα καθάρματα χωράνε στο Πάντειο;’, ‘η αντιεγκληματική πολιτική δεν είναι αριστερή ή δεξιά. Είναι κρατική στρατηγική για τον έλεγχο της πολυεθνικής εργατικής τάξης. Οι εγκληματολόγοι είναι φορείς και δημιουργοί των στρατηγικών του ελληνικού κράτους για την κυριαρχία του στον δημόσιο χώρο και για τη ζωή του πολυεθνικού προλεταριάτου. Είναι θεωρητικοί του πολέμου ενάντια στον εσωτερικό εχθρό’! Διαβάζω σε άλλη αφίσα ότι ‘το τμήμα Διεθνών Σχέσεων συμβουλεύει τον ελληνικό ιμπεριαλισμό. Τα τμήματα του Μετσόβιου Πολυτεχνείου προσφέρουν την υλικοτεχνική υποδομή της ελεγχόμενης κίνησης των μεταναστών προλετάριων. Τα ΚΥΠατζίδικα προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού…’ κοκ».

Ο υφυπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν ξέρετε τι σημαίνει να σε έχουν επικηρύξει» και πρόσθεσε ότι όποιοι πρυτάνεις «θα τολμήσουν να ζητήσουν αντιμετώπιση ποινικών αδικημάτων από την αστυνομία, θα είναι μια-δυο μέρες με την αστυνομία και τις υπόλοιπες τριακόσιες εξήντα ημέρες του χρόνου θα είναι με αυτές τις ομάδες». Θα βλέπουν τις φωτογραφίες τους «με χιτλερικό μουστάκι και τίτλο ‘το τάδε πανεπιστήμιο ανήκει στα ΜΑΤ’ και σε προκηρύξεις όπως αυτή που έχουμε δει».

Ο κ. Συρίγος επισήμανε ότι «ο χουλιγκανισμός, η βαρβαρότητα, οι βανδαλισμοί και η αλητεία δεν μπορούν να βαφτίζονται πολιτική δράση. Συνιστούν βαριά αντικοινωνική συμπεριφορά. Δεν μας ενοχλούν οι απόψεις τους. Μας ενοχλεί η βία που ασκούν και ο φόβος που βαραίνει αυτούς που περιλαμβάνουν στις προγραφές τους, στις προκηρύξεις τους. Ο φόβος δεν είναι θεωρητικός δυστυχώς». Αυτά είπε, «στοιχίζουν στην ακαδημαϊκή ελευθερία της επιστήμης, της έρευνας και της διδασκαλίας. Στοιχίζουν στον Έλληνα πολίτη, που κυριολεκτικά πληρώνει τα σπασμένα του υπέρτατου αγαθού που προσφέρει η Πολιτεία, της δωρεάν παιδείας που επιτρέπει την κινητικότητα τάξεων και δίνει πρόσβαση στον κάθε Έλληνα να μορφώνεται δωρεάν».