Τους Ευρωπαίους εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ενημερώνει για τη νέα πρόκληση της Τουρκίας με τη Navtex για έρευνες νοτίως της Μεγίστης και την έξοδο του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά 

Ο κ.Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον κ. Michel για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO Jens Stoltenberg.

Υπενθυμίζεται ότι σε διάλογο που είχε με τον Καθηγητή του Harvard και Εκτελεστικό Διευθυντή του «The Aspen Strategy Group» και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Nicholas Burns, ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ, καλώντας τη συμμαχία να αφήσει τις ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

«Στο ΝΑΤΟ νομίζω πώς είναι πολύ σαφές ότι αυτή η στάση ουδετερότητας, ότι δηλαδή έχουμε να κάνουμε με δύο μέλη του ΝΑΤΟ και άρα δεν θα παρέμβουμε, δεν θα είναι πλέον αποδεκτή από εμένα. Το έθεσα και στον Γενικό Γραμματέα Στόλτενμπεργκ, ότι συνεισφέρουμε στον ΝΑΤΟ, είμαστε σύμμαχος χώρα και προσδοκούμε, όταν αισθανόμαστε πως ένας άλλος ΝΑΤΟϊκός σύμμαχος συμπεριφέρεται κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τα δικά μας συμφέροντα, να μην υιοθετεί το ΝΑΤΟ αυτή την στάση των ίσων αποστάσεων και της μη παρέμβασης στις εσωτερικές» είχε πει ο κ.Μητσοτάκης.

Είχε επίσης τονίσει όσον αφορά στη στάση της Ευρώπης πως «εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιδράσει».

Ο πρωθυπουργός είχε επίσης τονίσει ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά με την Τουρκία, για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, προσθέτοντας ότι εάν οι δύο χώρες δεν μπορούν να τα βρουν για την ΑΟΖ, θα πρέπει να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ανακαλούνται όλες οι άδειες στις Ένοπλες Δυνάμεις

Σε ανάκληση όλων των αδειών όλων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την έκδοση νέας Navtex από την Τουρκία για έρευνες νοτίως της Μεγίστης και τον απόπλου του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας, ως «απάντηση» της Άγκυρας στη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την ΑΟΖ.

Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια καλούνται να επιστρέψουν στις μονάδες τους άμεσα και δεν εγκρίνονται νέες άδειες. Επίσης, παγώνουν μέχρι νεοτέρας όλες οι μεταθέσεις.

Υπενθυμίζεται πως όταν εκδόθηκε η προηγούμενη Navtex, είχαν ανακληθεί οι άδειες στο Πολεμικό Ναυτικό όχι όμως σε όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις. Υπενθυμίζεται επίσης ότι παρά τις απειλές της Τουρκίας τότε το Oruc Reis είχε παραμείνει στην Αττάλεια, ενώ από χθες έκλεισε το σύστημα εντοπισμού που φέρουν υποχρεωτικά όλα τα πλοία βάσει του διεθνούς δικαίου με το οποίο φαίνονται στο Marine Traffic. Επίσης χθες εντοπίστηκαν στη Νάξο 13 τουρκικά πολεμικά που κατέβηκαν από τον Ελλήσποντο μέσω διεθνών υδάτων και σήμερα καταγράφεται κινητικότητα τουρκικών πολεμικών σκαφών ανοιχτά της Καρπάθου και του Καστελορίζου.

Η νέα Navtex ενεργοποιείται από σήμερα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου, και αφορά έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης.

Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 5:00, ενεργοποιείται και η παλαιότερη Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων στη θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου

Η τουρκική Navtex όμως δεν έπιασε «στον ύπνο» τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα από χθες όταν παρατηρήθηκε κινητικότητα τουρκικών πολεμικών στα στενά των Δαρδανελλίων. Στο επιτελείο ανέμεναν ότι η Αγκυρα θα προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση μετά τη συμφωνία με Αίγυπτο για την ΑΟΖ, συμφωνία η οποία «τορπιλίζει» στην πράξη το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι ότι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει σήμερα, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).