Η παρέμβαση της Άνγκελα Μέρκελ στην ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε – ως φαίνεται – αποτέλεσμα να προκληθεί ύφεση στο τεταμένο κλίμα που υπήρχε.

Η προχθεσινή NAVTEX της Τουρκίας για σεισμογραφικές έρευνες στα νοτιοανατολικά του Καστελόριζου, σε περιοχή που άπτεται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έθεσαν σε συναγερμό τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, προκαλώντας μεγάλη κινητοποίηση του Πολεμικού Ναυτικού.

Σε σημερινές του δημοσιεύσεις, ο τουρκικός Τύπος κάνει λόγο για «χαστούκι προς την Ελλάδα» αλλά και για «15 πλοία που συνοδεύουν το σεισμογραφικό Oruc Reis» το οποίο εν τω μεταξύ, παραμένει αγκυροβολημένο στον ναύσταθμο του Ακσάζ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του MEGA.

Την ίδια στιγμή εντείνονται οι προετοιμασίες στην Κωνσταντινούπολη για την αυριανή ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Στο χώρο έχει στρωθεί ένα τεράστιο τιρκουάζ χαλί, ενώ εντός του ναού, θα βρίσκονται 700-1000 άτομα, λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό.

Φόβος για αντίποινα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη, πάντως, υπό τον φόβο, «αντιποίνων» από ακραίους κύκλους, κλείνει το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ από την Παρασκευή και για τέσσερις μέρες.

Η απόφαση της αστυνομίας έπεται δύο ενεργειών στο συγκεκριμένο σημείο κατά τις οποίες άγνωστοι έριξαν τρικάκια και μπογιές.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ο καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, Πολύκαρπος Αδαμίδης, χαρακτήρισε την τουρκική απειλή σε βάρος της Ελλάδας «πραγματική και άμεση».

«Η έξοδος του τουρκικού ερευνητικού σκάφους και η συνοδεία του από σκάφη του τουρκικού πολεμικού στόλου δεν παραπέμπουν σε τρικ, σε πυροτέχνημα. Ήταν μια απειλή που δεν θα μπορούσε να αφεθεί στην τύχη η διαχείρισή της».

Γι’ αυτό, συνέχισε, ήταν εύλογη η αντίδραση της Ευρώπης και των Γερμανών.

«Μη ξεχνάμε τους δεσμούς Γερμανίας και Τουρκίας. Η Γερμανία είναι ο σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, ενώ εκατομμύρια Τούρκων ζουν στη Γερμανία και έχουν αποκτήσει υπηκοότητα, έχοντας μάλιστα σοβαρή εκλογική επιρροή» σημείωσε. «Ας μην ξεχνάμε μάλιστα ότι η Γερμανία κατέχει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την περίοδο».

Ο κ. Αδαμίδης σχολίασε και την πολιτική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που δείχνει να απομακρύνεται από τη Δύση.

«Ο Ερντογάν είναι ένας γεωπολιτικός παίκτης που προσαρμόζει τις πρακτικές του για να προωθήσει τα συμφέροντά του και την επιβίωσή του. Μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται 18 χρόνια στο τιμόνι της Τουρκίας – μια εξαιρετικά μεγάλη περίοδο αδιατάρακτης εξουσίας του – και γνωρίζει ότι η επόμενη μέρα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη».

«Ο Ερντογάν έχει δημιουργήσει μια δική του Τουρκία, ένα δικό του κράτος, και γνωρίζει ότι πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες προκειμένου να επιβιώσει» είπε ο καθηγητής. «Ο Τούρκος πρόεδρος στράφηκε λοιπόν στο εσωτερικό της χώρας του γιατί βλέπει ότι η οικονομία δεν είναι πια το δυνατό του ατού. Πλέον η οικονομία της Τουρκίας κλυδωνίζεται και γι’ αυτό χρειάζεται να συσπειρώσει το εκλογικό του ακροατήριο, κάνοντας κινήσεις εθνικιστικές. Άλλωστε στην αρχή ο Ερντογάν κάθε άλλο παρά εχθρικός ήταν απέναντι στους Κούρδους. Όταν όμως είδε ότι το είχε ανάγκη για να παγιώσει την εξουσία του, στράφηκε εναντίον τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις σχέσεις του με την Ελλάδα. Εξ ου και η τελευταία του κίνηση με την Αγία Σοφία».

Στο επίκεντρο της τουρκικής προκλητικότητας βρίσκεται το Καστελόριζο, καθώς η Τουρκία έχει εκδώσει NAVTEX, αφορά στα νοατιοανατολικά του νησιού.

Προχθές, μάλιστα, την ώρα που η κατάσταση στο Αιγαίο ήταν έκρυθμη, τουρκικά μαχητικά, πραγματοποίησαν εξαιρετικά χαμηλές υπερπτήσεις στο ακριτικό νησί.

Αυτό είχε ως συνέπεια να δημιουργηθεί τρομακτικός θόρυβος, ακόμα και να τρίξουν τζάμια σπιτιών.

Οι λίγοι τουρίστες που ήταν στο νησί, Έλληνες και ξένοι, φοβήθηκαν όπως περιέγραψαν στο MEGA οι ντόπιοι, ενώ την επομένη του γεγονότος, υπήρξε ένα μπαράζ ακυρώσεων κρατήσεων στο νησί.

Πάντως, στο γειτονικό Κας, την πόλη που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το Καστελόριζο, στα τουρκικά παράλια, υπάρχει μια πυραυλάκατος και δύο τουρκικές ακταιωροί.