«Είναι θετική εξέλιξη. Έσπασε ο πάγος που είχε καλλιεργήσει ο Ερντογάν, με τις γνωστές δηλώσεις του, όλο το προηγούμενο διάστημα. Είναι σημαντικό να υπάρχει ο δίαυλος επικοινωνίας.

Η ελληνοτουρκική σχέση έρχεται από το μακρινό παρελθόν και θα πάει στο μακρινό μέλλον και βεβαίως οι ηγεσίες των δύο χωρών πρέπει να συνομιλούν», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο fm», ο καθηγητής διεθνών σχέσεων και βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, σχολιάζοντας την τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ακόμα ο κ. Καιρίδης, ανέφερε πως είναι θετικό διότι «υπήρξε ενδιαφέρον τόσο της γερμανικής κυβέρνησης, όσο και της Αμερικής. Είναι θετικό να υπάρχει αυτό το ενδιαφέρον και το ελληνοτουρκικό ζήτημα να μην παραμείνει μόνο διμερές, αλλά και ένα ευρύτερο διεθνές ζήτημα. Ωστόσο το τι θα σημάνει, θα φανεί στην πορεία, εάν πρόκειται δηλαδή για έναν τακτικό ελιγμό της Άγκυρας ή για κάτι πιο ουσιαστικό».

«Το δικό μας επιχείρημα είναι ένα και είναι απλό, το πρόβλημα της Τουρκίας δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό» υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «αυτό που ζητάμε από την Ευρώπη, είναι για το καλό και το συμφέρον της Ευρώπης όχι μόνο της Ελλάδας.

Εάν η Ευρώπη δεν έχει πολιτική παρουσία και ρόλο στη Λιβύη, τότε για ποια Ευρώπη μιλάμε.

Η Λιβύη είναι η αυλή της Ευρώπης η πύλη προς την Ευρώπη, είναι η χώρα που μπορεί να αποσταθεροποιήσει ευρύτερα τον ανατολικό κόσμο και όλο το νότιο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης και κατά συνέπεια η απουσία της Ευρώπης είναι εξαιρετικά ανησυχητική».

«Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα, κρατά ένα μεγάλο καρότο και ένα μεγάλο μαστίγιο» επισήμανε ο βουλευτής της ΝΔ και διευκρίνισε πως «στους Τούρκους λέμε ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε οικονομικά με το εσωτερικό προσφυγικό πρόβλημα, με την ανανέωση της τελωνειακής ένωσης, να βοηθήσουμε με το άνοιγμα της τουριστικής αγοράς στον τουρισμό, αλλά αυτά στο πνεύμα της καλής γειτονίας, χωρίς τους γνωστούς τυχοδιωκτισμούς, διαφορετικά υπάρχει και μαστίγιο το οποίο βεβαίως και έχει και οικονομικές κυρώσεις».