Το πλέγμα μέτρων με τα οποία η Ελλάδα θα επανεκκινήσει την τουριστική της βιομηχανία μεταφέρει ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα FAZ και στον δημοσιογράφο Michael Martens. Αφού σημειώνει ότι σε λίγες μέρες θα κατατεθούν προς διαβούλευση τα προτεινόμενα υγειονομικά μέτρα, υπογράμμισε ότι στα ελληνικά ξενοδοχεία τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι όπως στα νοσοκομεία. «Θέλουμε ένα πλάνο που να εγγυάται την ασφάλεια, αλλά να είναι και ρεαλιστικό. Ο συνδυασμός είναι σημαντικός, με τα σωστά μέτρα στη σωστή θέση, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να νιώσουν καλά και να χαλαρώσουν», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης.

Σε ερώτηση για το ευρωπαϊκό υγειονομικό πρωτόκολλο ο κ. Θεοχάρης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανάφερε ότι άν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή θέση, μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι καταρχήν ο κανόνας. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού, υπογράμμισε ο υπουργός.

Παρατίθεται το κείμενο της συνέντευξης του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στον ανταποκριτή της εφημερίδας στη Βιέννη, Michael Martens:

Michael Martens: Κύριε υπουργέ, ο πρωθυπουργός σας Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει ότι η καλοκαιρινή τουριστική περίοδος στην Ελλάδα μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να ξεκινήσει τον Ιούλιο. Πόσο πιθανό είναι να επέλθει αυτή η καλύτερη περίπτωση;

Εξαρτάται από ένα πολύ περίπλοκο σχέδιο για την αναβίωση του ελληνικού τουρισμού. Το ζητούμενο καταρχάς είναι να πληρούνται όλες οι συνθήκες υγιεινής. Επομένως, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον, στο οποίο οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν, να περνούν τις διακοπές τους σε εμάς και θα μπορούν να ταξιδεύουν πίσω με την ίδια ασφάλεια, αλλά και χωρίς προβλήματα. Στο υπουργείο Τουρισμού βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των συζητήσεων με επαγγελματίες του ιατρικού τομέα. Σε λίγες μέρες θα καταθέσουμε προς διαβούλευση το αποτέλεσμα στους εταίρους μας στον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα τα ταξιδιωτικά γραφεία, τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ή τα ξενοδοχεία. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει όλα τα πιθανά μέτρα: σε παραλίες, σε πισίνες ή χώρους όπου σερβίρεται πρωινό, κατά τη μεταφορά με λεωφορείο. Δεδομένου ότι ο κλάδος θα πρέπει να επενδύσει πολλά χρήματα για να συμμορφωθεί με όλα αυτά τα πρόσθετα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες απόστασης, θέλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τις εισφορές και τους φόρους του κλάδου.

Michael Martens: Όποιος θέλει να εισέλθει στην Ελλάδα θα πρέπει να επιδεικνύει ένα αρνητικό τεστ για κορονοϊό; Ή αυτό θα πρέπει να γίνει μόνο μετά την άφιξη;

Δεν υπάρχει ακόμη η τελική απόφαση των επιδημιολόγων, αλλά η ιδέα είναι φυσικά οι έλεγχοι να πραγματοποιούνται στη χώρα αναχώρησης, ούτως ώστε οι άνθρωποι ήδη από το αεροπλάνο να αισθάνονται ασφαλείς ότι και οι άλλοι επιβάτες έχουν ελεγχθεί αρνητικά για κορονοϊό. Οι άνθρωποι πρέπει άλλωστε να μπορούν να ξεκουραστούν και να μην αναρωτιούνται συνεχώς στην παραλία, πόσο υψηλό είναι το ποσοστό αναπαραγωγής στη χώρα, από την οποία προέρχεται ο άνθρωπος που κάθεται κάτω από τη διπλανή ομπρέλα.

Michael Martens: Στο αεροδρόμιο της Βιέννης προσφέρονται γρήγορα τεστ για τον κορονοϊό, τα οποία δίδουν αποτελέσματα εντός τριών ωρών με κόστος 190 Ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα είχε, επομένως, επιπλέον κόστος 1.500 Ευρώ, εάν υπολογίσει κανείς ένα άλλο τεστ κατά το ταξίδι της επιστροφής και προκειμένου να αποφευχθεί η καραντίνα. Θα είναι σε θέση πολλοί να το αντέξουν οικονομικά ή θα θέλουν να το κάνουν;

Ποιος λέει ότι τα γρήγορα τεστ με κόστος 10 Ευρώ ανά άτομο δεν θα είναι διαθέσιμα τον Ιούλιο; Δεν ισχυρίζομαι με βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί, αλλά σε τελική ανάλυση επενδύονται τεράστιοι πόροι για να καταστούν τα τεστ φθηνότερα και πιο εύκολα διαθέσιμα. Ένα άλλο ερώτημα είναι αν τα τεστ για κορονοϊό θα είναι απαραίτητα και κατά την επιστροφή από τις διακοπές. Κατά την είσοδο στην Ελλάδα θα είναι απαραίτητη η υποβολή ενός αρνητικού τεστ, επειδή οι άνθρωποι προέρχονται από πάρα πολλές χώρες. Αλλά η Ελλάδα βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση ως προς την καταπολέμηση της πανδημίας από τις περισσότερες άλλες χώρες. Οι αριθμοί μας είναι σημαντικά χαμηλότεροι. Γι’ αυτό και δεν συμμερίζομαι πραγματικά τη λογική των περαιτέρω ελέγχων. Αλλά όλα αυτά θα πρέπει να συζητηθούν από τις αρμόδιες κυβερνήσεις. Ήμασταν από την αρχή υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης.

Michael Martens: Θεωρείτε πιθανή μια ευρωπαϊκή λύση αυτό το καλοκαίρι;

Εάν δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια ευρωπαϊκή θέση, μεμονωμένες χώρες μπορούν να προχωρήσουν με δική τους ευθύνη. Σε αυτήν την περίπτωση, οι διμερείς συμφωνίες θα είναι καταρχήν ο κανόνας. Εάν αποδειχθούν επιτυχείς, θα έχουμε επιχειρήματα για να τις επεκτείνουμε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χωρίς μια πανευρωπαϊκή λύση, δεν θα υπάρξει μακροπρόθεσμα σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού.

Michael Martens: Τι θα συμβεί, εάν ο ιός εξαπλωθεί και πάλι με ταχύτητα κατά τη διάρκεια της περιόδου των διακοπών σε ορισμένους ιδιαίτερα δημοφιλείς προορισμούς, όπως το νησί της Μυκόνου; Δεν θα έπρεπε σε αυτήν την περίπτωση οι συγκεκριμένες περιοχές να τεθούν υπό τοπική καραντίνα επί εβδομάδες;

Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε αυτούς τους κινδύνους και να αποφύγουμε τους τοπικούς περιορισμούς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. Θα αντιδράσουμε πολύ γρήγορα και θα είμαστε πολύ προσεκτικοί. Οι εργαζόμενοι του υπουργείου μου θα βρίσκονται έξω κατά τη διάρκεια της υψηλής περιόδου για να παρακολουθούν τη συμμόρφωση και να επιβάλλουν κυρώσεις για τις παραβιάσεις. Το διακύβευμα είναι και η φήμη της χώρας μας ως ασφαλούς ταξιδιωτικού προορισμού. Αλλά αν οι επαγγελματίες από τον ιατρικό τομέα με συμβουλεύσουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση σε ένα τέτοιο βήμα, φυσικά και θα λάβουμε αποφάσεις που θα εξυπηρετούν καλύτερα την υγεία όλων.

Michael Martens: Επομένως, αυτήν την περίοδο οι λοιμωξιολόγοι και οι επιδημιολόγοι έχουν τον τελευταίο λόγο;

Σε κάθε περίπτωση. Η δουλειά μου είναι να προετοιμάσω τα πάντα για την ημέρα που τα ταξίδια θα είναι και πάλι δυνατά. Ωστόσο, εάν οι ειδικοί της ιατρικής μας πουν ότι θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω, τότε θα το κάνουμε. Αλλά αν, για παράδειγμα, τα κομμωτήρια πρέπει και πάλι να κλείσουν, τότε δεν θα χρειάζεται πλέον να μιλάμε για τουρισμό. Αυτή η κυβέρνηση και οι Έλληνες πολίτες έχουν όμως αποδείξει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να περιοριστεί με επιτυχία. Δεν θα χαραμίσουμε, φερόμενοι με επιπολαιότητα, αυτή την επιτυχία, η οποία συνδέεται με μεγάλες δυσκολίες και κόστος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι δηλώσεις μου έχουν μια υποσημείωση: Σχεδιάζουμε αυτήν τη θερινή περίοδο υποθέτοντας ότι η κατάσταση θα εξακολουθήσει να είναι υπό έλεγχο. Δεν θα αναλάβουμε μη απαραίτητους κινδύνους.

Michael Martens: Αξίζει γενικά το άνοιγμα, ακόμη και εάν τα ξενοδοχεία θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται μόνο κατά το ήμισυ και εάν θα πρέπει να πληρούνται τα πρότυπα υγιεινής, όπως συμβαίνει στα νοσοκομεία;

Στα ελληνικά ξενοδοχεία τα πράγματα σίγουρα δεν θα είναι όπως στα νοσοκομεία. Θέλουμε ένα πλάνο που να εγγυάται την ασφάλεια, αλλά να είναι και ρεαλιστικό. Ο συνδυασμός είναι σημαντικός, με τα σωστά μέτρα στη σωστή θέση, ούτως ώστε όλοι να μπορούν να νιώσουν καλά και να χαλαρώσουν. Επίσης, αυτήν την περίοδο εξετάζουμε με ποια βραχυπρόθεσμα προγράμματα θα μπορούσαν να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις. Αυτό έχει σχέση, για παράδειγμα, με τις ανακαινίσεις ή την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να ανοίξουν, να μπορέσουν τουλάχιστον να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο παραγωγικά. Εξετάζουμε εάν και πώς μπορούν να δημιουργηθούν σχετικά προγράμματα μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων.