Η ευρωπαϊκή ψηφιακή πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων Covid-19 είναι πλέον γεγονός και εγκαινιάστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα επιτρέψει να συλλεχθούν δεδομένα για τον νέο κορονοϊό που έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίους.

Οι ερευνητές θα μπορούν να αποθηκεύουν και να ανταλλάσουν πληροφορίες σχετικά με τον κορονοϊό όπως είναι οι γενετικές αλληλουχίες (DNA) και τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με ανάρτηση του στα social media, χαρακτήρισε την υλοποίηση της κοινής ψηφιακής πλατφόρμας θετική εξέλιξη στη μάχη κατά του νέου κορονοϊού.

Ο κ. Κικίλιας είχε προτείνει τον ψηφιακό αυτό συγχρονισμό στη μάχη κατά του κορονοϊού, των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω ειδικής πλατφόρμας στην οποία θα μπορούν να ανταλλάσουν πληροφορίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η πλατφόρμα αυτή εντάσσεται στο σχέδιο δράσης ERAvsCorona και αποτελεί προϊόν κοινής προσπάθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL-EBI), της υποδομής Elixir και του έργου COMPARE, καθώς και των κρατών-μελών της ΕΕ και άλλων εταίρων.

«Η Ψηφιακή πλατφόρμα ανταλλαγής δεδομένων #covid_19 στην Ε.Ε. είναι γεγονός & αποτελεί μια θετική εξέλιξη ✅ https://ec.europa.eu/commiss…/presscorner/detail/…/ip_20_680 ?Η αποτελεσματικη διαχείριση κρίσης προϋποθέτει την άμεση ανταλλαγή πληροφοριών, επιστημονικών data, επιδημιολογικών χαρακτηριστικών.
Είναι χαρά μας γιατί βασίζεται στην πρόταση που είχαμε καταθέσει στις 13.02 & στις 06.03 στα έκτακτα συμβούλια Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες» έγραψε ο κ. Κικίλιας.