Μετά τη Σαουδική Αραβία, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται σήμερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με την επίσκεψη του στην αραβική χερσόνησο να εξυπηρετεί διπλό στόχο, επενδυτικό και γεωπολιτικό.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η ελληνική πλευρά επιθυμεί αφενός να αναπτυχθεί ταχύτατα η οικονομική συνεργασία με τη Σαουδική Αραβία. Και αφετέρου η προσέγγιση με τη Σαουδική Αραβία μέσω των Πάτριοτ, εντάσσεται σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών στην περιοχή, ως ασπίδα στις ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη.

Όμως η στρατηγική αυτή έχει βάθος χρόνου, καθώς ήδη η ΝΔ ήδη ως αξιωματική αντιπολίτευση από το 2018 είχε στοχεύσει στη δημιουργία ενός «άξονα» συμμαχιών, πολιτικών αλλά και στρατιωτικών, απέναντι στην Τουρκία, με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Ιορδανία και η Σαουδική Αραβία.

Τα γεωπολιτικά ζητήματα ήταν στο «μενού» του γεύματος εργασίας, που είχε ο πρωθυπουργός με τον Βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας. Ειδικότερα εκφράστηκε η ανησυχία για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τονίστηκε ότι η συνεργασία Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας συμβάλλει στη σταθερότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο πλευρές διαπίστωσαν «κοινή αντίληψη» σε σειρά ζητημάτων περιφερειακού ενδιαφέροντος και συμφώνησαν στη διεύρυνση της συνεργασίας στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον τουρισμό, αλλά και την άμυνα.

Άμυνα και επενδύσεις

Η Ελλάδα εξετάζει τη διάθεση μίας πυροβολαρχίας του αντιαεροπορικού συστήματος Πάτριοτ στη Σαουδική Αραβία για την προστασία κρίσιμων υποδομών ενέργειας.

Η συζήτηση για το θέμα αυτό ξεκίνησε τον Οκτώβριο και η συμφωνία έκλεισε στις 24 Ιανουαρίου κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογο του της Σαουδικής Αραβίας.

Στην αραβική χερσόνησο θα μεταβούν και 65 έως 140 στρατιωτικοί. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνουν ότι η Σαουδική Αραβία θα καλύψει το συνολικό κόστος, ενώ διαβεβαιώνεται ότι δεν δημιουργείται «κενό» στην ελληνική αεράμυνα. Η αποστολή προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της άνοιξης με πρόβλεψη για ένα χρόνο και τη δυνατότητα ανανέωσης.

Παρά τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζουν ότι η αποστολή των Πάτριοτ εντάσσεται στη βούληση της Ελλάδας να συμμετέχει σε όλα τα θέματα της περιοχής της ως παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, εξυπηρετεί την ενίσχυση των σχέσεων και με τον αραβικό κόσμο και παρέχει ισχυρά κίνητρα τόσο στη Σαουδική Αραβία, όσο και σε άλλες αραβικές χώρες για τη στήριξη των ελληνικών θέσεων στα εθνικά θέματα.

Σημειωτέον βεβαίως ότι την ελληνική παρουσία στον Περσικό Κόλπο επιθυμούσε σφόδρα και ο αμερικανικός παράγοντας, αν και όλη η συζήτηση είχε ξεκινήσει πριν τη δολοφονία Σουλεϊμανί.

Υπενθυμίζεται ότι η ARAMCO, η πετρελαϊκή εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας, έχει δεχθεί πλήγματα από πυραύλους τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη άνοδο στη διεθνή τιμή του πετρελαίου από τον Πόλεμο του Κόλπου. Την ευθύνη είχαν αναλάβει φιλοϊρανικές δυνάμεις της Υεμένης, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε κατηγορήσει τότε το Ιράν.

Ουσιαστικά η Αθήνα πάντως προτιμά να διευκολύνει με την αποστολή των Πάτριοτ παρά να συμμετείχε η Ελλάδα στη ναυτική δύναμη υπό αμερικανική ηγεσία.

Όσον αφορά στον οικονομικό τομέα, ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας για τις δυνατότητες επενδύσεων σαουδαραβικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εμπορίου ζήτησε από την ελληνική πλευρά μία λίστα με τους τομείς στους οποίους θα μπορούσαν να επενδύσουν σαουδαραβικά κεφάλαια στην Ελλάδα, η οποία και του δόθηκε.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι το Μάρτιο οι υπουργοί Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης θα επιστρέψουν στη Σαουδική Αραβία για να προωθήσουν συγκεκριμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες, ενώ θα έρθει στην Ελλάδα επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία για να «εντοπίσει» επενδυτικές δυνατότητες.

Στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ο πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) όπου σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με τον Διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority (ADIA) Σεΐχη Hamed bin Zayed Al Nahyan. Στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Διάδοχο του Θρόνου του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan.

Τον κ. Μητσοτάκη συνοδεύουν στην Αραβική Χερσόνησο ο κ. Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Αλέξης Διακόπουλος, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης και ο αναπληρωτής διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δελαβέκουρας.